Afval minimaliseren in de badkamer

Bijna iedereen heeft wel een afvalbakje in de badkamer staan. En met zijn allen produceren we heel wat afval in die kleine ruimte. Een lekker goed voorbeeld voor onze kinderen. Maar dat kan ook anders. 

Afvalvrije badkamerproducten

Badolie: Je kunt prima een half theelepeltje kokosolie en wat zeezout in je bad doen voor een heerlijk zachte en gezonde huid. Lees ook dit artikel. Zelf doe ik altijd wat zeezout in mijn badwater. Dit is goed voor de huid, bloedcirulatie en werkt rustgevend. Je kunt voor de geur altijd nog een paar druppen etherische olie toevoegen.

Dagcreme: 
Op het internet staan verschillende recepten om dagcremes en bodylotions te maken. Eigenlijk is het simpel, zolang je het kunt eten is het geschikt om op je huid te smeren. Ik heb zelf altijd standaard een pot kokosolie in de badkamer staan. Ik gebruik het als dagcrème, voor in bad en soms als bodylotion. Ik citeer vanaf Jesse van der Velde zijn website: “Kokosolie is een perfecte dagcrème en natuurlijke bodyolie, omdat het degeneratie tegengaat zorgt het voor een jonge en gezonde huid. Het heeft een antibacteriële (Intahphuak S, Khonsung P, et al. 2010), verzorgende én anti-verouderende werking. Het is een hypoallergeen product. Je kunt het ook op je lippen doen of kleine hoeveelheid in je haren als je last hebt van droog haar. Het is waarschijnlijk de meest natuurlijke gezichtscrème die te krijgen is, en waarschijnlijk ook de goedkoopste.”

Deodorant: 
Ook deodorant kun je vervangen door een beetje kokosolie. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het bevalt Rachel van Voedzo.nl prima. Er is ook een stuk ‘zeep’ van Lush wat je als deodorant kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook heel simpel zelf deodorant maken. Lees hier hoe.

Douchegel: In plaats van flessen douchegels kun je een natuurlijk stuk zeep gebruiken. Geen afval en het gaat veel langer mee dan een fles douchegel. Tip: probeer eens een stuk aleppozeep, deze is multifunctioneel!

Facescrub: Facescrub kun je heel simpel zelf maken door bijvoorbeeld wat zeezout met wat olie (kokos- olijf- of amandelolie) te mengen. Daar heb je geen tube voor nodig!

Flosdraad: Flosdraad kun je vervangen door een waterflosser. In mijn ogen ook nog stukken gemakkelijker in gebruik en effectiever.

Gezichtsreiniger: 
Make up verwijderen kan natuurlijk ook met kokosolie! Een pot kokosolie in de badkamer is dus niet overbodig. 🙂 Multifunctioneel!

Haarzeep: Flessen shampoo zijn echt niet nodig. Je kunt je haar ook heerlijk schoonmaken met een zeepje. Geen afval en je kunt er veel langer mee. Haarzeepjes zijn o.a. verkrijgbaar bij Lush of bij Waschbaer.nl.

Maandverband: Een vrouw gebruikt gemiddeld 800 kilo aan maandverband en tampons in haar leven. Wanneer je wasbaar maandverband gebruikt kun je dat terugbrengen tot 0 kilo.

Nagelvijl: In plaats van kartonnen wegwerpnagelvijltjes kun je een glazen nagelvijl gebruiken.

Scheergel: Scheergel heb je eigenlijk ook niet nodig. Scheren kan prima met olijf- of kokosolie.

Tampons: Tampons kun je prima vervangen door de herbruikbare menstruatiecup. Herbruikbaar, dus minder afval en je hoeft geen tampons meer te kopen of op voorraad te hebben. Het is even wennen, maar eenmaal gewend wil je niet meer anders.

Tandenborstel: Je plastic tandenborstel kun je vervangen door bijvoorbeeld een exemplaar van bamboe die deels recyclebaar en deels biologisch afbreekbaar is.

Tandpasta: Ook tandpasta kun je heel simpel zelf maken. Ik doe het zelf al een tijdje en het bevalt prima! Geen tubes meer en geen chemische middelen in je mond.

Wattenschijfjes:
 Je hebt natuurlijk ook wasbare wattenschijfjes. Deze kun je o.a. hier bestellen.

Wist je dat je nagels en haar gewoon kunt composteren en/of in de groene container kunt doen?

Ik raad aan om make-up biologisch te kopen bij bijvoorbeeld Greenjump. Alle make-up bij Greenjump is natuurlijk, milieuvriendelijk en niet op dieren getest. Ook heb je o.a. biocostmetica.nl, daar heb je iets meer keus. Klik hier voor tips om je make-up te minimaliseren.

Lees ook:

Tip: Wil je graag meer verzorgingsproducten zelf maken? Misschien is dan dit e-book iets voor jou.

p.s. Nog niet overtuigd van natuurlijke producten in je badkamer? Bekijk dan onderstaand filmpje.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

9 gedachten over “Afval minimaliseren in de badkamer”

  1. Aleppozeep is ook zo’n fijn produkt: natuurlijk (olijfolie!) dus goed voor lichaam en milieu, en goedkoop (je doet er, net als met de shampoobar van Lush waar ik ook erg fan van ben, nl heel lang mee)! Het is ook multifunctioneel: je kunt er ook je jaar mee wassen, wasmiddel en schoonmaakmiddel van maken! Leuke blog, ik lees m met plezier! 🙂

  2. Heb je ook een top voor handcrème? Ik gebruik al mijn halve leven Glyca van Swaab. Elk alternatief dat ik heb geprobeerd, bevalt slecht. Ik smeer m’n handen nu wel regelmatig in met kokosolie, maar helemaal zonder mijn vertrouwde potje kan ik nog niet, want kokosolie werkt maar kort.

    1. He Erika! Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee, want ik heb geen droge huid en gebruik ook geen handcrême. Kan me voorstellen dat het erg vervelend is. Het enige wat ik kan bedenken is veel water drinken, lees ook dit artikel. Misschien heeft een andere lezer hier nog tips?

  3. Skin food van Weleda is een lekkere dikke crème die goed werkt tegen droge handen. Of als je van een lichte niet vette crème houdt werkt de amandel handcreme voor de gevoelige huid (ook van Weleda) ook goed.

    Ik had nog een kleine aanvulling een glazen nagelvijl is fijn ipv die kartonnen wegwerpvijltjes en de pincetten van tweezerman zijn top (verwijderd makkelijk hele kleine haartjes, gaat niet kapot en mocht hij bot worden, biedt tweezerman levenslang gratis slijpen).
    Wat betreft haarverf kun je henna gebruiken (o.a. te koop bij lush) en nagellak van little ondine kun je als je het zat bent van je nagels afpellen waardoor je geen remover nodig hebt
    Op http://www.trashisfortossers.com kun je nog een goed recept vinden voor verpakkingsvrije natuurlijke bodybutter.

  4. Goeie tips! Ik vind vaste zeepjes er na een tijdje zo kleverig/vies uitzien en mijn kinderen gaan slordig met dat soort dingen om dus heb nog wat moeite om die stap te zetten. Iemand tips tegen een glibberige bende in de badkamer door vaste zeepjes?

Laat hier je reactie achter!