Over moeders

14211990_1143387492384375_758035315067534681_n-1Hoi! Ik ben Dieuwke, 42 jaar, getrouwd en moeder van een prachtige dochter van 11 en een zoontje van 5. We wonen met ons viertjes en onze kat in een gezellig klein dorpje in Fryslân.

In september 2014 begon ik met deze blog. Twee jaar eerder werd mijn dochter geboren. Hoewel ik blij en dankbaar was om moeder te zijn zat ik totaal niet lekker in mijn vel. De bevalling heb ik als traumatisch ervaren en de gebroken nachten die daarna kwamen braken me op. En hoewel ik altijd een groot liefhebber was van leuke spulletjes in huis, stoorde ik mij op één of andere dag me ontzettend aan al die spullen om me heen. Ik besefte me dat al die spullen me niet gelukkiger konden maken. Ik zocht rust in mijn hoofd en daarmee ook rust om me heen.

Toen ik ging googleën op ‘minder spullen’, ging er een wereld voor me open. De wereld van ‘het minimalisme’. Ik las over een man die slechts 100 spullen had. Toen ik diezelfde avond mijn dochter op haar kamertje borstvoeding gaf ging ik tellen. Ik telde de spulletjes op het plankje, op de commode, in haar kast. En ik schatte zo, dat het meisje, dat nog maar net op aarde was, al veel meer dan 100 spulletjes op haar kamertje had staan. Waarom? Wat moest een kleine baby met al die spullen?

De volgende dag nog pakte ik een grote doos en ging met die doos door alle kamers in huis. Ik vulde de doos totdat deze vol zat. De jaren die daarop volgden ben ik doorgegaan met minimaliseren. Dozen en dozen en dozen én dozen vol spullen heb ik weggegeven aan vrienden, familie, de kringloop en andere goede doelen.

En nee, mijn huis is nu niet leeg. Mijn huis is gevuld. Gevuld met spullen die we ook écht gebruiken, gevuld met spullen waar we écht van houden, gevuld met aandacht, gevuld met liefde en gevuld met rust en ruimte.

_MG_7645-bzwWant hoewel mijn bevalling traumatisch was, mijn dochter bracht me iets moois. Want ik denk anders. Ik koop niet meer dat éne blousje omdat hij zo mooi van kleur is, terwijl ik in mijn kast nog wel een aantal van het zelfde soort heb hangen. Ik koop niet meer die leuke roze regenlaarsjes voor dochterlief terwijl er nog genoeg mensen in mijn omgeving zijn die nog wel laarsjes in haar maat hebben liggen die we mogen lenen. Nee, ik wil alleen nog spullen in huis die ik écht mooi vind en daadwerkelijk gebruik. Ik wil graag onze afvalcontainer minder vol en meer producten gebruiken die dichter bij de natuur staan. Ik zou graag mijn dochters leven niet opvullen met spullen maar met mooie ervaringen. Ik wil graag rust, ruimte en geluk in huis en in mijn leven. Ik wil me focussen op wat er écht toe doet. Het geluk halen uit het leven en niet uit het materialisme. Juist ja, moeders is ‘minimalist’.

Welkom op mijn website.

 

Over Moeders Minimalisme.nl

Wat in september 2014 begon met een simpele blog over mijn persoonlijke reis naar het minimalisme is uitgegroeid naar een compleet platform over het minimalisme. De website MoedersMinimalisme heeft intussen een paar duizend bezichtigingen per dag, heeft een eigen Facebookpagina, een twitter-account, een Pinterestpagina en Instagram. Intussen is het e-book ‘Minimaliseren kun je leren‘ verschenen en via deze website te bestellen. Daarbij horen nog de discussie-facebookpagina’s ‘Minimaliseren kun je leren‘ (ca. 34.000 leden!) en ‘Minimalisme voor gevorderden‘. (ca. 5500 leden)

Mijn website is mijn hobby en niet mijn werk. Maar soms plaats ik affiliatelinks of een gesponsorde link om de steeds wordende onkosten te dekken. Dit gaat echter nooit net koste van de inhoud van mijn blogs. Ik blijf uiteraard altijd mijn blogs zelf en met passie schrijven.

Foto: ThomasVaer Fotografie – Tom Coehoorn

5 gedachten over “Over moeders”

  1. Mag ik vragen hoe je dat doet, ik ben voor mezelf redelijk minimalistisch, maar mbt mijn kinderen niet. Moet hier wel bij aangeven, dat mijn oudste zoon een behoorlijke vorm van autisme heeft, dus de deur uitgaan beperkt is. Hij zich thuis meer moet vermaken dan standaard gezinnen.Mijn middelste ook kenmerken. Mijn jongste zoon een beperking heeft. Vooral mijn woonkamer staat redelijk vol met kinderspullen, wel heeft alles een geordende plek. In mijn bijkeuken bijvoorbeeld een groot zelf getimmerde kast waar 9 grote Ikea kratten opstaan. Uiteraard voorzien van foto en tekst wat er in zit. De slaapkamer van mijn oudste 2 zonen zijn minimalistisch en vrijwel prikkelarm. Hij heeft angsten dus durft toch niet alleen op zijn kamer te spelen. Maar heeft grote moeite om speelgoed weg te doen, doe dit echt niet ongevraagd, want hij mist het acuut! Wij hebben ook best wat dingen in 2-vond, omdat delen wel een dingetje is.Wel heerlijk alle babyzooi weggedaan!!! Dan nog even een brutale vraag, je hebt het over lenen, maar ik zie vaak mensen bij mij wat ‘lenen’, ik heb nl als het om kinderspullen gaat aardig wat in huis. Maar heb je zelf dan ook wat uit te lenen als je zo minimalistisch bent? Ik ben misschien een zeur, maar vind het best wel eens irritant dat mensen hier alles willen lenen en zelf niks hebben…. ja zo wil ik ook wel minimalistisch leven en dan heb ik het niet omdat ze er geen geld voor hebben… dat is wat anders, die krijgen het gelijk mee:-) of mijn man heeft veel gereedschap van echt goede kwaliteit, ook zo’n voorbeeld, gestopt met uitlenen, wij zijn zuinig op onze spullen, komt het onder de verfspetters terug. Als je geluk hebt werkt het nog… ze dachten dat mijn garage een soort gratis uitleen bouwmarkt was… nog te lui om het zaagsel op te ruimen in mijn garage als je iets gebruikt hebt.sorry maar ook wij moeten hier voor werken. Lenen wij nu aan de verkeerde uit of hoe moet ik dat zien. Excuus voor mijn kritische blik, maar ben wel benieuwd naar jou zienswijze. Het lijkt mij nl heerlijk een minimalistisch huis!, maar grijpen jullie dat niet vaak mis naar spullen..

  2. Ik heb net je website ontdekt en vind hem leuk en interessant! Alleen één vraag: waarom verbind je minimalisme aan het moederschap, terwijl het grootste deel van je website over minimaliseren in het algemeen gaat? Natuurlijk is het wel goed om aandacht te besteden hoe je ook het aantal kinderspullen kunt beperken. Ik zelf ben kinderloos zonder daar bewust voor gekozen te hebben. Dat is geen groot drama in mijn leven maar ik voel me op sites als deze toch altijd een beetje buiten de grote moederfamilie vallen….. verder alle lof voor je leuke tips and tricks

    1. Goeie vraag Lizzy. De naam MoedersMinimalisme verwijst meer naar mezelf dan naar de lezende moeder. Ik was net moeder toen het minimalisme op mijn pad kwam. Maar moeder of geen moeder, moeder met kinderen of moeder in je hart, man of vrouw, iedereen is welkom op mijn website. 😉

Laat hier je reactie achter!