Foto’s eigen interieur

Ik zou je graag vertellen dat ik in een heel gaaf, strak, modern en minimalistisch ingericht appartement woon. Helaas, ik moet jullie teleurstellen. Ik woon gewoon in een twee-onder-één-kap en heb een redelijk landelijk interieur. Voorheen met veel tierlantijntjes, nu alleen met de dingen die ik echt mooi vind of gebruik. Mijn smaak is wel iets veranderd, sinds ik aan het minimaliseren ben, maar ik houd nog steeds van gezelligheid. Een kleedje op de vloer, kussens op de bank en een kaarsje dat brandt. Maar omdat ik ook altijd wil weten hoe een ander het thuis heeft, heb ik besloten om zo nu en dan hier een foto van mijn eigen interieur te plaatsen.

bakkenindekledingkast

Zoals trouwe lezers weten, hebben wij een inloopkast. Maar omdat we onze garderobe ook geminimaliseerd hebben, past bijna alles nu op het hanggedeelte. Op de planken hebben we nu een stuk of 10 van deze witte bakken staan. (Ikea) Hierin bergen we tassen, kleding van het andere seizoen, beddengoed van ons en onze dochter en ga zo maar door. Zo hebben we ergens anders weer extra ruimte gecreëerd. En dáár houden we nou net zo van! Lees hier het artikel over de voordelen van een minimale garderobe.

afval minimaliseren in de voorraadkast

Hier een foto van mijn voorraadkast. Ik probeer zo weinig mogelijk verpakt voedsel te kopen, omdat ik ook in afval wil minimaliseren. In glazen weckpotten blijft alles lang vers en de eenheid staat netjes in de kast. Je ziet ook met één blik in de kast of er bijna iets op is. Heel handig. Zoals je ziet zijn op deze foto’s mijn walnoten en amandelen bijna op. Morgen ga ik dan ook met een bakje naar notenboer. Thuis kan ik de potten dan weer bijvullen zonder daarbij afval gecreëerd te hebben. Lees ook dit artikel over afval verminderen in de voorraadkast.

minimalistisch washok

Ik heb niet een grote wasruimte, maar het voldoet aan alle eisen. Ik kan mijn was daar schiften in verschillende manden en zelfs drogen. Mijn wasruimte is op zolder in een klein hoekje bij de cv-installatie. Met boven de wasmachine deze plank. Deze plank stond voorheen vol met plastic flessen wasmiddelen. Tegenwoordig met alleen twee glazen potten met wasmiddel van Klok. In de andere glazen vazen een tweetal waszakjes en wat knijpers. Lees hier het artikel wat ik eerder schreef over minimaliseren in de wasruimte.

Minimale kledingkast kind

Dit is een foto mijn dochter’s kledingkast. Nog voor haar geboorte kocht ik een commode én deze kast. Achteraf helemaal overbodig. Een kind heeft genoeg aan óf een kleine kledingkast óf een commode. Ik heb in haar kast alle kleding per setjes in haar kast hangen. Zo hoef je ‘s ochtends alleen maar een hangertje met kleding te pakken en klaar ben je. Boven in haar kast heb ik nog een roze box met reservekleding. Maar eerlijk gezegd gebruik ik die bijna niet. In de andere roze box zitten zwem- en zomerspullen. Bovenin in het midden haar pyjama’s. Op de andere plank een bakje met hemdjes en onderbroekjes, een bakje met sokjes, wasbare luiers (scheelt afval, heb ze hier gekocht) en een bak met kleding die haar nog te groot is. Eerder schreef ik een artikel over de voordelen van een minimale garderobe voor kinderen, een minimale kledinglijst voor kinderen voor de winter en een stuk over hoeveel kinderkleding eigenlijk genoeg is.

kopjes

Wij hebben een kleine, maar wel een mooie keuken. Op bovenstaande foto heb ik onze kopjes en mokken op de foto gezet. Eerlijk gezegd gebruiken we de middelste bekers bijna niet, dus die zou ik eventueel ook nog wel weg kunnen doen. En dan nog zouden we genoeg hebben. Dit is al een heel verschil met hoe het was, toen ik het minimalisme nog niet had ontdekt. Toen namen de kopjes en mokken twee planken in beslag en zaten er nog allerlei mokken tussen die ik eerder eens had gekregen. Ik heb ze op de foto gezet voor de herinnering en naar de kringloop gebracht. Toen ik nog student was, had ik al cremekleurig servies. Ideaal, is altijd gemakkelijk aan te vullen en staat mooi in onze landelijke keuken. Als ik in moderne keuken had, zou ik voor wit gaan. Mochten er nog kopjes stuk gaan, dan zou ik de rechter gaan bijvullen. Deze zijn eigenlijk overal wel verkrijgbaar en ze zijn overal voor te gebruiken. Lees hier het artikel wat ik eerder schreef over kopjes en mokken minimaliseren.

schoonmaakmiddel-kastje

Wist je dat je slechts met drie natuurlijke schoonmaakmiddelen je hele huis schoon kunt houden? Hierboven een foto van mijn hooghangend-keukenkastje met schoonmaakmiddelen. Ironisch eigenlijk. De oplettende kijker heeft natuurlijk allang gezien dat het hierboven op de foto niet allemaal natuurlijk is. De vaatwastabletten staan er namelijk ook bij en het grote kruis op de verpakking zegt genoeg. En daar laat ik dan onze vaat mee wassen. Het is eigenlijk ook te gek voor woorden. Maar goed, ook vaatwastabletten schijn je heel simpel zelf op een natuurlijke manier te kunnen maken, dus dat wordt mijn volgende project.  Naast de vaatwastabletten staat een waterspuit met schoonmaakmiddel voor de keuken (bakingsoda, groene zeep, citroenolie en water), daarnaast een pot met baking soda, daarnaast de groene zeep en daar weer naast schoonmaakazijn en twee flesjes etherische olie. Waarschijnlijk dat ik nog over ga op natuurlijke schoonmaakzeep zonder plastic verpakking, alhoewel je met die plasticbakjes ook heel leuk kunt knutselen. 😉 Heerlijk vind ik het zo, lekker overzichtelijk en minimalistisch! Lees hier mijn artikel over natuurlijke schoonmaakmiddelen.

boeken

Boeken, ik houd er van. Als het een beetje kan, lees ik elke dag. Zowel op papier, maar ook steeds meer op mijn e-reader. Wanneer ik een boek koop en gelezen heb, verkoop ik hem daarna weer of ik geef het boek door. Op de foto hierboven zie je de boeken die ik bewaar. Twaalf stuks om precies te zijn. Soms komen er wat boeken bij en soms gaan er weer wat boeken weg. Maar meer boeken dan op het plankje passen zullen het er nooit worden. Zoals je ziet heb ik mijn boeken omgedraaid. Het idee komt van Vanessa Barendregt. Vele reacties kreeg ik op Facebook toen ik een foto van haar boekenkast plaatste. Het zou uiterst onpraktisch zijn. En dat is het ook. Maar ik heb het al een tijdje zo staan en met slechts 12 boeken valt het reuze mee. Ik weet welke boeken ik heb, hoe dik ze zijn en waar ze staan. Ik pak eigenlijk bijna nooit mis. En aangezien ze op mijn slaapkamer staan vind ik het eigenlijk heerlijk rustig zo. Wil jij ook je boeken minimaliseren? Kijk dan hier voor tips.

kapstok

Onze kapstok met mijn zomerjas. Ik heb nog een zomerjas maar die heb ik minder vaak aan en die heb ik dus standaard in onze kledingkast hangen. Mijn man heeft natuurlijk ook een jas, maar die is op het moment van de foto naar zijn werk. Mijn dochter haar jas en speeljas hangen aan haar eigen kapstok die in de voorraadkast hangt. Binnenkort volgt ook daarvan een foto. Wij hebben een erg kleine hal, waardoor er eigenlijk amper ruimte is voor een kapstok, De vorige bewoners hebben dit opgelost door een verwijderbare stang voor de meterkast te hangen. Wil je de meterkast open doen, moet dus eerst wel de stang verwijderd worden. Maar met een minimaal aantal jassen aan de kapstok is dat gelukkig geen probleem. Natuurlijk hangen er nog wat extra hangers voor de visite. Wil jij ook je kapstok minimaliseren? Lees dan dit artikel eens.

brievenbus

Onze brievenbus! Een sticker bleef niet zitten dus heb ik gewoon met een zwarte stift op onze brievenbus geschreven dat we liever geen reclame in onze brievenbus willen. En dat werkt prima. Eerlijk gezegd heb ik nog geen enkele keer de reclame gemist. Als ik wel iets wil opzoeken gebruik ik de app van Spotta. Nu we minder oudpapier in huis krijgen scheelt dat ook enorm veel oudpapierdozen in de garage. Wil je weten op welke manieren je nog meer kunt minimaliseren via je brievenbus? Lees dan dit artikel.

minimalistisch bureau

Dit is mijn bureau op zolder. Ooit lag deze altijd vol met spullen. Pennen, papieren, in computer, in pennebak, in ladekastje en ga zo maar door. Nu ik mijn bureau door en door heb geminimaliseerd aan de hand van dit stappenplan hoeft er niets meer op mijn bureau te liggen. Nu gebruik ik mijn bureau tevens als opvouwtafel voor de was, ideaal! De spulletjes die ik nog nodig heb, liggen in het ladekastje onder het bureau. En verder heb ik nu een laptop die ik zowel boven bij mijn bureau als beneden bij de keukentafel gebruik.

keukenkastje

Eventjes een blik in één van onze keukenkastjes. Voordat het minimalisme in mijn leven kwam stond dit kastje volgepropt met plasticbakjes. Nu maak ik nog het liefst gebruik van natuurlijke en eenvoudige producten. Bovenin rijst en pasta’s in glazenpotten. Rijst en pasta kun je afvalvrij bij de afvalvrije supermarkt krijgen, zoals bij Opgeweckt Noord in Groningen. In het midden een broodtrommel van ongewerkt beukenhout van Dille en Kamille. Onderaan een draaiend kruidenrekje, waar ik eerder een artikel over schreef. De kruidenpotjes laat ik bijvullen op de markt. Naast het kruidenrekje een kistje van onbehandeld naaldhout, waar ik mijn broodbeleg in bewaar. In de toekomst wil ik zo veel mogelijk mijn eigen broodbeleg maken. Naast het kistje nog een snijplank van beukenhout met FSC-keurmerk, die we als broodplankje gebruiken. Het kistje en snijplankje zijn tevens van Dille en Kamille.

IMG_3062

Een wit dekbedovertrek ja, ik houd er van. Het straalt een heerlijke rust uit. Naast een bed en de twee nachtkastjes hebben we alleen nog een grote plant in onze slaapkamer staan. Meer lezen over hoe je een rustige slaapkamer kunt creëren? Lees dan dit artikel.

AANRECHT-lytser

Onze keuken. Niet groot, wel gezellig. Ooit stond ook het vensterbankje vol en stond er nog een waterkoker op het aanrecht, maar nu we een quooker hebben kon ook die de deur uit. Een leeg aanrecht oogt fijn maar werkt ook fijn. Wil je ook een ruimer aanrechtblad? Lees dan deze tips eens.

IMG_4578

Dit is mijn minimale zomergarderobe. Een aantal jurkjes, shirts, truien en blouses en een paar jasjes. In een lade nog wat (korte)broeken, leggings, ondergoed enz. Ook nog een enkel kledingstuk in de was. Zo’n minimale garderobe had ik niet in één dag, daar heb ik langzaam naar toegewerkt. Nu ik éénmaal een minimale garderobe heb, wil ik niet meer anders. Het is gemakkelijk, overzichtelijk, netjes en heb elk kledingstuk met zorg uitgezocht. De meeste kledingstukken zijn van hennep of biologisch katoen, het meeste besteld bij een van deze fairtrade webwinkels.

20 gedachten over “Foto’s eigen interieur”

 1. Hallo Dieuwke,
  Ik heb net pas je website ontdekt. Fijn dat je dit met ons wil delen en ons inspireert!
  Ik krijg al rust bij de gedachte aan een leger huis. Ik ga gelijk beginnen. Ga zo door hoor.
  Dank je wel.
  Groetjes Ellen

 2. Poeh wat leeg. En direct krijg ik zin om het ook zo mooi te maken. En zo leeg. Het zit er nog even niet in. Maar de gedachte is er wel. En dat is al stap 1 zeg ik dan maar 🙂

 3. Heel inspirerend en handig nu na onze verhuizing! Ik zou graag een foto van je wasruimte willen zien, vooral om de manden om te schiften en de ruimte om te hangen te kunnen zien.

 4. ik word jaloers van alle mooie foto’s hier boven… kan me niet voorstellen dat ik dat kan realiseren in ons huis…. ik ga stap voor stap aan de slag!
  Thanks voor de inspiratie!

 5. ik probeer regelmatig wat dingen in huis op te ruimen/weg te doen, zodat het wat minimalistischer wordt, maar helemaal lukt het nog niet. Ik ben waarschijnlijk met teveel dingen tegelijk bezig: gezonde voeding, milieubewust(er), minder afval, minimalistischer. En ondertussen mijn gezin, werk, studie, sociaal leven. Wel heb ik vd week mijn badkamer helemaal uitgeplozen en dingen weggegooid die overbodig waren, die is sowieso al een heel stuk minimalistischer. En…I love it! 🙂

 6. Wow, dat ziet er goed uit. Hele praktische vraag: jouw pasta e.d. zitten in mooie potten. Maar hoe weet je de verschillende kooktijden? Vaak is het net even anders van de ene of andere soort… voor mij is dat eigenlijk de reden om de verpakking te houden, maar tegelijkertijd minder overzichtelijk. En ik zie behalve op je wasmiddel geen labels…

 7. heerlijk dat minimaliseren ik ben ook begonnen , was al een beetje bezig maar na ik deze site heb ontdekt kan ik niet meer stoppen met ruimen.

 8. Verslavend lekker!!!
  De overbodige, mooie, dubbele, eigenlijk-niet-meer-of-zelfs-nooit-gebruikte spullen gaan er hier met dozen tegelijk uit!!!
  Manlief blijft maar heen en weer rijden naar de weggeef-winkel met zeker een volle bus per week.
  Met je nieuwe jaar 6 dozen met kleding en schoenen weg gegeven, en dat was alleen nog maar “mijn afdeling”;)
  Dochterlief en manlief moeten er ook aan geloven, eigenlijk alles! En ik roep het tegen iedereen die het horen wil;
  Ik ga minimalistisch en I LOVE IT!!!

 9. Hoi Dieuwke,
  Ik wordt helemaal enthousiast van jou site!
  Ik denk nu: ja ik wil ook rust en ruimte in huis. Helemaal met een kind erbij.
  En mijn zoon en ik allebei snel overprikkeld zijn.
  Ben al een tijdjes bezig met opruimen en er zijn al vele dozen naar de kringloop, vrienden en familie gegaan.
  Het gekke is dat het lijkt of er elke keer meer bij komt.
  Op dit moment zit ik thuis en ben ik tijdelijk uit het werk, dan ga je rustig om je heen kijken wat er eigenlijk allemaal in je eigen huis ligt.
  Wat een rommeltjes en spulletjes…
  Ik weet soms alleen niet waar ik beginnen moet met opruimen zoveel spullen hebben we staan.
  Ik denk dat ik komende periode dat ik thuis zit maar eens ga gebruiken om nog verder alles in huis op te ruimen.

 10. Hoi Dieuwke,

  leuke website vol met goede tips. Wij zijn 2 jaar geleden ook begonnen met minimalisatie en wij hebben bergen van spullen van de hand gedaan. Ik denk dat het drie vrachtwagens vol met spullen waren maar wij zijn er nog lang niet als ik je foto’s bekijk. 🙂

  Groetjes,

  Tanja

 11. Heerlijk toch overzichtelijk beide stijlen te combineren warmte mag er best in blijven waar je prettig in voelt wij wonoen ook landelijk en ben
  Ook behoorlijk aan het.opruimen.alleen t opruimen begint steeds opnieuw omdat he toch spullen.nodig hebt met minder.volstaat hebben.jullie dat ook.
  Verder blikvangers zijn ook super om ze in huis te hebben.goede combynatie.

Laat hier je reactie achter!