Zelf deodorant maken

zelf deodorant maken

Al die chemische verzorgingsproducten hebben we echt niet (meer) nodig. We komen er eindelijk achter dat we met enkel een paar natuurlijke ingrediënten ook zelf heel veel verzorgingsproducten kunnen maken.

Naast tandpasta kun je namelijk ook zelf deodorant maken. Waarom je dat zou doen? Ik kan je in ieder geval 3 goeie redenen geven:

1) Het scheelt afval

Wat dacht je wat al die deo-spuitbussen en rollers voor het milieu doen? Je kunt je eigengemaakte deodorant bijvoorbeeld in een glazen potje bewaren, die je altijd weer kunt hergebruiken. Zie ook hier voor meer afval-minimaliseertips in je badkamer.

2) Het is gezonder

Er zijn onderzoekers die beweren dat onnatuurlijke deodorant de kans op borstkanker verhoogt. Parabenen en de stof aluminium zouden hierbij de boosdoeners zijn. En laat deze stoffen nou net in ontzettend veel soorten deodorants zitten. Ook het spuiten en het inademen van deodorant kan ademhalingsproblemen, allergieën, hoofdpijn en astma veroorzaken. Je kunt je zelf vast ook indenken dat al die chemicaliën in deodorants niet echt bevorderlijk voor je gezondheid zijn. Met deodorant van natuurlijke ingrediënten weet je dat je altijd goed zit.

3) Het werkt

Je zou het zelf natuurlijk moeten proberen, maar de zelfgemaakte deodorant, zoals ik die hieronder ga beschrijven werkt echt!

 

Deodorant maken in 4 stappen

Deodorant maken is erg simpel. Wat heb je nodig? Baking soda (zuiveringszout), maizena, kokosolie, een lepeltje en een potje.

Stap 1)

Laat 3 eetlepels kokosolie zacht worden door bijvoorbeeld het potje met kokosolie in wat warm water te zetten. Kokosolie werkt anti-bacterieel en is zacht voor de huid.

Stap 2)

Roer er 3 eetlepels maizena (of arrowroot) en 4 eetlepels (of iets minder) baking soda door heen.

Stap 3)

Laat het mengels (onder af en toe roeren!!!) weer hard worden door het bijvoorbeeld in de koelkast te zetten.

Optioneel:

Lavendelolie: Je kunt er voor de geur een stuk of 8 druppen lavendel door doen. Lavendelolie is tevens verzorgend voor de huid. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een andere lekkere geurolie door te doen zoals citroen of pepermunt.
Teatreeolie: Teatree-oliewerkt anti-bacterieel en reinigt de huid.
Vitamine E olie: Door er een paar druppen vitamine E door te doen, houd je het product langer houdbaar en vitamine E werkt verzorgend voor je huid.
Salie of den: Een toevoeging van een paar druppen salieolie of denolie helpt extra tegen het zweten.

 

Tip: Gebruik een klein lepeltje om de deodorant eruit te scheppen en onder je oksels aan te brengen. Laat het eventjes drogen/intrekken voordat je je kleding aantrekt.

 

Tip: Wil je wel natuurlijke deodorant gebruiken maar het liever niet zelf maken? Kijk dan hier eens.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.150 andere abonnees

7 gedachten over “Zelf deodorant maken”

  1. Heb je de deo zelf wel ’s geprobeerd, gebruik je het ook? Het recept is zo’n beetje overal te vinden, met kleine variaties. Bij mij begint het vrijwel meteen te branden. De eerste dag werkt de reguliere deodorant nog, maar de tweede dag is de lichaamseigen geur in 10 minuten al stevig aanwezig. Dat wordt sociaal niet meer geaccepteerd. Als je een voor mij meer geschikte tip hebt, houd ik me aanbevolen.

  2. Ik vind het de fijnste deo ooit. Heb hiervoor vele soorten gebruikt en “stonk” overal doorheen. Zelf heb ik geen last dat het irriteert aan de huid maar ik ken iemand die het ook niet verdraagt. Misschien uit te proberen zonder de baking-soda want arrowroot neemt ook al vocht op. Het is maar een tip voor degene die het niet verdragen.

  3. Ik vraag me ook af of er echt iemand is bij wie dit werkt. Mijn ervaring is dat het brand en niet helpt tegen transpiratiegeur.

  4. ik heb de deo een week geleden gemaakt met gelijke delen shea butter, kokosolie, baking soda en maïzena.Geweldig! Werkelijk alles geprobeerd tegen zweetlucht en dit werkt fantastisch. Tot nu toe geen last van irritatie.

  5. Bij mij werkt het fantastisch! Geen zweetlucht meer. Ik heb gelijke delen shea butter, kokosolie, baking soda en maizena gebruikt en een paar druppels pepermuntolie. Geen last van irritaties. Je hebt maar een klein beetje nodig. Ik vind het wonderbaarlijk, ik heb al zo veel deo’s geprobeerd en het leek alleen maar erger te worden. Nu ineens nergens last van.

  6. Ik woon in Kenia waar het bijna het hele jaar door lekker warm is. En dus een goeie test voor een deo als deze. Al vanaf dag 1 geen zweetlucht meer! Ik heb inderdaad maar een klein beetje nodig en ik heb gelukkig geen last van een branderig gevoel. Ik ben erg tevreden!

  7. Ik gebruik het nu al een jaar of vier, geweldig. Als ik soms even vergeet nieuwe te maken en ik gebruik weer een keer die uit de winkel, dan ga ik direct weer vies ruiken. Met de zelfgemaakte ruik je absoluut niks, zelfs niet na heel inspannende dagen.

Laat hier je reactie achter!