natural soap and brush on folded towels

10 producten voor een afvalvrije badkamer

Heb jij een afvalemmertje in de badkamer staan? Ben je er bewust van wat je daar allemaal in doet en dat jij een voorbeeld bent voor je kinderen? Laat ze zien hoe het ook kan! Gebruik bijvoorbeeld onderstaande producten voor een afvalvrije badkamer.

10 producten voor een afvalvrije badkamer

1) eco tandenborstel

Een eco tandenborstel? Wat is er mis met een gewone? Wist je dat er elk jaar worden er 2 biljoen (!!) plastic tandenborstels bij het afval gegooid? Een eco-tandenborstel van bijvoorbeeld hout of bamboe is recyclebaar en een stuk milieuvriendelijker. Je hebt tegenwoordig zelfs elektrische tandenborstels van bamboe.

2) zelfgemaakte tandpasta

De tubes waar tandpasta ingestopt wordt, zijn niet recyclebaar. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf tandpasta kunt maken? Klik hier voor meer informatie. Ook heb je tegenwoordig tandpasta-tabletten. Dit scheelt behoorlijk in afval.

3) kokosolie

Kokosolie is niet meer weg te denken uit de badkamer. Je kunt het gebruiken voor dagcrème, bodylotion, badolie, scheergel, deodorant, make-upremover, lippenbalsum, haarmasker, nagelriemcrème en ga zo maar door. Het kan dus heel wat producten vervangen! Voor meer informatie kun je dit filmpje bekijken.

4) wasbare doekjes/pads

Om je gezicht te reinigen heb je echt geen wegwerp-wattenschijfjes meer nodig. Er zijn tegenwoordig zoveel milieuvriendelijke alternatieven zoals deze wasbare doekjes. Lees dit artikel voor meer alternatieven.

5) zeep voor haar en huid

Zeep in een plasticfles is snel op en milieu-onvriendelijk. Gelukkig stappen steeds meer mensen weer gewoon terug over op een ouderwets natuurlijk stuk zeep.

6) Waterflosser

Als je een electrische waterflosser hebt hoef je niet meer flosdraad te kopen. Ik heb er al jaren één en vind het ideaal. Voor onderweg gebruik ik houten tandenstokers.

7) zelfgemaakte verzorgingsproducten

De meeste verzorgingsproducten die je in de badkamer gebruikt kun je zelf maken. Zelfs make up! Internet staat vol met deze diy-recepten. 

afvalvrije badkamer

8) eco haarborstel

Veel haarborstels en kammen zijn van plastic gemaakt. Wist je dat er tegenwoordig ook alternatieven zijn die je gewoon kunt recyclen? Neem bijvoorbeeld één van deze houten haarborstels.

9) scheermes metaal

Wegwerpscheermesjes zijn compleet overbodig, niet recyclebaar en dus slecht voor het milieu. Beter is het om een metalen scheermes te kopen waarvan je alleen de kop hoeft te vervangen.

10) menstruatiecups en/of wasbaarmaandverband

Waarom je eigenlijk geen wegwerptampons of maandverband meer zou moeten gebruiken kan je zelf vast wel bedenken. Als alternatief zou je de menstruatiecup of wasbaar maandverband of menstruatieondergoed kunnen gebruiken.

Lees ook:

– Een minimalistische badkamer in 10 stappen
– Haar wassen met een zeepje
– Make up minimaliseren in 4 stappen
– 10 dingen om nu weg te gooien uit je badkamer
– Met natuurlijke producten in bad
– Alternatieven voor maandverband en tampons
– Alternatieven voor wattenschijfjes
– 10 producten voor een afvalvrije badkamer
– Sieraden minimaliseren in 5 stappen
– De 5 meest fijne natuurlijke deodorants
– De badkamer-reset (van het MM-huishoudsysteem)

Volg ook mijn pinterestpagina over het minimaliseren van afval.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.170 andere abonnees

10 gedachten over “10 producten voor een afvalvrije badkamer”

 1. jaa!
  2, 3, 4, 5, 8, 10… check!
  Ik poets nu elektrisch (en met waterflosser, weer minder flosdraad afval!) zou je die ook meer duurzaam hebben?

 2. Handig artikel! Ik vind vooral de wattenschijfjes in mijn badkamer te veel. Ga dus zeker die wasbare opzoeken!
  Ik gebruik zelf steeds meer producten uit de keuken. Een glazen pot honing, als die op is kan ik het als voorraadpot gebruiken 🙂 zelfde voor kokos olie!
  Baking soda vervangt ook een hoop, en zit in zo’n kartonnen doosje.
  Ook de tandpasta tubes heb ik sinds kort de deur uit gebonjourd 🙂

 3. Kokosolie is echt heerlijk! Maar de dame uit het filmpje over de kokosolie snapt het minimaliseren nog niet helemaal… haarmasker nachts laten inwerken en de volgende ochtend 2x met shampoo én conditioner uitspoelen. Wellicht heeft ze Aleppozeep en azijn nog niet geprobeerd?

 4. Hallo, pas deze blog ontdekt, maar met alleen oude berichten. Wordt deze blog niet meer onderhouden of wellicht via een ander kanaal? Ik hou wel van minimalisme tips en tricks n.l.

  1. Hoi Angelien! Als je goed kijkt heb ik er onlangs weer nieuwe berichten opgezet. Even een korte pauze gehad door de komst van onze zoon, maar ik ben weer aan het schrijven hoor! Leuk dat je meeleest!

 5. Na het sneuvelen van mijn plastic scheermeshouder, de sprong gewaagd en het klassieke scheermes besteld. Ben heel benieuwd. Elke keer een stapje richting minimalisme.

Laat hier je reactie achter!