Haar wassen met een zeepje

 

 

Je hoeft maar een drogist binnen te lopen en je ziet rekken en rekken vol met plastic flessen met shampoo. Wat een reclame wordt er ook voor gemaakt. Maar waar betalen we nu eigenlijk voor? Wat zit er eigenlijk in die shampoos? En voor hoeveel afval zorgen we eigenlijk met zijn allen door al die producten te gebruiken? 

Toen ik in verwachting was van mijn dochter kocht ik uiteraard een heel babyverzorgingspakket, inclusief babyshampoo. Toen ze nog maar net op aarde was heb ik inderdaad die twee plukjes haar dat ze had gewassen met shampoo. Totdat ik de boeken van Julia Kang las. (aanrader!) Ze schreef dat shampoo helemaal niet nodig is. Shampoo zou de hoofdhuid beschadigen waardoor het haar alleen maar vetter werd. En ze schreef dat alleen wassen met water ook prima gaat. Ik besloot het erop te wagen en te stoppen met shampoo. Nu is ze zes jaar en heeft ze nog steeds prachtig en schoon haar. Julia Kang had gelijk. Shampoo is commercie en doet niet veel goeds.

Maar zelf durf ik nog niet helemaal zonder shampoo door het leven, net als de nopoo-beweging. In plaats van plasticflessen met commerciële shampoo gebruik ik nu een haarzeepje. En dat bevalt hartstikke goed! Zo’n zeepje gaat zo’n 80 wasbeurten mee. Het is (meestal) natuurlijk, afvalvrij en in verhouding stukken goedkoper. Gelukkig zijn haarzepen steeds vaker verkrijgbaar. Hieronder een aantal voorbeelden.

 

haarzeep

Savion

Dit haarzeepje van Savion is voor € 5,95 verkrijgbaar bij Waschbaer. 
Het zeepje bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten en is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen en geuren.
Ik heb dit zeepje zelf ook geprobeerd en hij bevalt heel goed. Het enige nadeel vind ik is dat je haar er wel iets stugger van wordt en ik met mijn dikke haar er redelijk snel klitten door krijg.

 

haarzeep

 

Lamazuna Shampoo Blok – Sinaasappel (normaal haar)

Deze haarzeep van Lamazuna is voor € 12,50 verkrijgbaar bij Big Green Smile.
De zeep gaat even lang mee als 2 flessen vloeibare shampoo (volgens de website.) Momenteel gebruik ik dit haarzeepje ook. Het wassen moet even wennen (schuimt wat minder) maar het resultaat vind ik wel super.

 

 

Lush

Lush heeft een grote variantie aan ‘shampoobars’. Voor ieder wat wils.
Ik heb die van Lush ook geprobeerd en ze zijn mij altijd heel goed bevallen.

 

 

 

 

Ook kan je je haar heel simpel wassen met alleen wat zuiveringszout en appelazijn. Lees ook dit. Maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. In de reacties onder dit artikel staat nog wat meer informatie over ingrediënten als SLS en SLES.

Onderstaand filmpje gaat over de shampoo-generatie, zou je echt eventjes moeten zien.

 

 

Lees ook: 10 producten voor een afvalvrije badkamer

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

15 gedachten over “Haar wassen met een zeepje”

 1. Ik ben er ook van overtuigd wat die meneer zegt met het bijna kale hoofd. Ik was mijn haar inmiddels alweer een tijdje 2 keer per week en dat is meer dan genoeg.

 2. Is zo’n zeepje ook verzorgend voor droog haar? En heb je ook ern suggestie wat je als conditioner zou kunnen gebruiken? Ik wil het graag proberen maar heb een dikke bos droog haar, heb echt wel iets verzachtends nodig om te voorkomen dat ik een vogelnestje op mijn hoofd heb

  1. Ik heb een lange bos krullen die vooral in de winter droog is.
   Ik gebruik al jaren de Godiva bar van Lush en deze bevalt mij uitstekend.
   Ik zeep mijn haren in en laat de shampoo ongeveer 5 minuten intrekken. Daarna goed uitspoelen.

   1. Heb me intussen verder verdiept in die haarzeepjes. Er zijn twee apart categoriën: haarzeep van échte zeep (zoals je oma vroeger had) en haarzeep met een reiniger.

    Als je die echte zeep gebruikt, moet je je haar naspoelen met een azijnoplossing om de pH te herstellen. Voor mij werkte zo’n zeep voor geen meter als shampoo, maar anderen zijn er enthousiast over. Savion, Werfzeep, Soap7 etc. maken zulke zepen.

    Een haarzeep met een reiniger is bijvoorbeeld met SLS of SLES (zoals Lush). Dit is dezelfde, vrij agressief reinigende stof die ook in normale vloeibare shampoo zit. Mildere opties zijn Lamazuna of Pachamamai met een stofje genaamd sodium coco isethionaat. Inmiddels maak ik mijn eigen shampoo met het medium milde sodium coco sulfaat. Het schuimt, er is geen naspoeling met een azijnoplossing nodig en ik kan steeds minder vaak wassen.

    Zowel echte zeep als een haarzeep met reiniger zijn trouwens helemaal niet natuurlijk. Voor beiden zijn chemische reacties nodig om het te produceren. Bij zeep is dat proces overigens wel een stuk eenvoudiger dan bij SCS, SCI en vooral SLS/SLES.

 3. Goed artikel, ben het er mee eens dat shampoo niet per se nodig is!
  Ik vind het alleen zo jammer dat iedereen denkt dat LUSH natuurlijke zepen maakt… Dat doet het namelijk helemaal niet! Sterker nog, het hoofdbestanddeel van de shampoobars is een agressieve synthetische reiniger die je hoofdhuid van goede vetten stript. Toch gebruik ik ze zelf ook, want ze ruiken lekker en schuimen/wassen beter dan andere natuurlijke zepen, is mijn ervaring.
  En het is natuurlijk wel beter voor het milieu ivm de bespaarde plastic flessen!
  Wat een slimme marketing allemaal he 🙂

  1. Hmmm dat zou jammer zijn van Lush! Weet je het zeker, of kan ik er ergens meer over lezen? Ik gebruik Lush zelf ook, vind het goed wassen en goddelijk ruiken. Wel fijn dat het verpakkingsloos is.
   Ik was m’n haar 1x/week op aanraden van de kapper. Als je dagelijks gewend bent, duurt het een tijd om je haar te laten “afkicken”, steeds een dag langer nemen voordat je shampoo gebruikt.
   Voor de kleine gebruik ik nooit zeep of shampoo, behalve als ze echt onder vetvlekken of zonnebrand zit, hetgeen niet oplost in water.

   1. Hi Vera!
    Op de website van Lush staan alle ingrediënten van hun producten (alsmede op de etiketten die ze op je gekochte producten plakken). Ik zie dat er het één en ander verbeterd is de afgelopen 1,5 jaar, maar destijds zaten er in elk geval als hoofdbestanddeel agressieve kunstmatige zepen in (SLS en SLES bijv., waar ik altijd een erg trekkende en schilferige hoofdhuid van kreeg want die strippen je huid van alle goede vetten/olie).
    Er staat heel duidelijk op de website welke ingrediënten van natuurlijk oorsprong zijn en welke niet. Maar ze hebben dus al wat verbeterd, dat is heel fijn en geeft hoop! Wie weet zijn ze in de toekomst wél natuurlijk. Tot die tijd bestaat er gelukkig Aleppo zeep en Dr Bronners zeep.
    Ik was mijn haar ook zo min mogelijk, ook lekker makkelijk vind ik 🙂

    1. Natuurlijk is echt niet altijd per se beter dan synthetisch. SLS en SLES zijn hartstikke natuurlijk, maar inderdaad nogal agressief. Zelf gebruik ik nu ook nog Lush met SLS, maar als ie op is, stap ik toch over op iets zonder SLS. Ook omdat dit voornamelijk uit palmolie gewonnen wordt en hiervoor bossen worden gekapt!

     Zal even wennen zijn, maar ik geloof ook dat we uiteindelijk zonder shampoo moeten kunnen. Lijkt me daarom ook een super goed idee om je kindje nooit aan shampoo te laten wennen 🙂

     Ik heb toevallig deze week geschreven over palmolie (SLS/SLES) in Lush-producten en eerder over het probleem van palmolie, mocht je dat interessant vinden (zie link onder m’n naam).

     Goede alternatieven zijn Babongo, Werfzeep en (waarschijnlijk, moet ik nog even checken) Aleppozeep. Ook lekker verpakkingsarm! Lush en Soap7 hebben zepen zowel met als zonder palmolie. Dr. Bronner en Marseillezeep bevatten wel palmolie.

     1. Beste Linda

      Mijn nachtmerrie is op dit moment!!
      Ik heb geen shampoo en zeep omdat ik allergisch ben voor bijna stoffen in shampoo.Ook in de Marseille zeep werfzeep etc krijg ik jeuk en puisten schilfers op mijn hoofdhuid.
      De dermatoloog weet het niet meer!!

      Dus nu was ik mijn haar de marseille zeep maar krijg jeuk,puisten en mijn haar wordt droog!!
      Maar ik heb geen keus. anders loop ik met vet haar rond!!

      Kunt U mij iets aanbevelen a.u.b

      groetjes en dank je wel!!

      1. O jee, wat een drama! Wel gek ook, want volgens mij zijn de ingrediënten van normale shampoo compleet anders dan die van Marseille- of Werfzeep. Wel de moeite waard om iets totaal anders te proberen dan.

       Je kan eens zoeken naar ‘no poo’: wassen zonder shampoo. Blijkbaar zijn er een hoop mensen die hun haar wassen met de meest bizarre dingen: klei, appelmoes, wasnoten, roggemeel, vanalles. Lees maar op de Facebookgroep “No Poo (geen shampoo) & Low Poo – NL”.

       Ik heb mijn haar een paar keer gewassen met ghassoulklei. Daar maak je een papje van, smeer je in over je natte haar en spoel je dan uit. Daarna moet je nog even naspoelen met een azijnoplossing. Ontvet verrassend goed.

       Als je het aandurft, kun je ook nog proberen om een hele tijd gewoon helemaal niet meer of alleen met water te wassen. Dan krijg je eerst heel vet haar, maar daarna zou je huid zich herstellen.

       Ik hoop dat je iets kan vinden dat werkt voor je. Succes!

Laat hier je reactie achter!