Alternatieven voor maandverband en tampons

Onze oma’s waren maar wat blij dat er eindelijk wegwerp-maandverband op de markt kwam. Maar waar destijds niet werd bij stilgestaan is dat vandaag de dag de vrouw gemiddeld 800 kilo (!!) aan wegwerp-maandverband en tampons in haar leven gebruikt! Wanneer je milieuvriendelijkere alternatieven gaat gebruiken kun je het afval aanzienlijk verminderen. Veel beter voor het milieu, jezelf én je portemonnee.

Maandverband en inlegkruisjes zijn redelijk duur in aanschaf. Niet omdat het zo kostbaar is maar omdat vrouwen het toch wel kopen. Ze kunnen er dus voor vragen wat ze willen. Daarnaast zijn maandverband en tampons gemaakt van stoffen die wit worden gemaakt door ze te bleken met chemische middelen. Veel vrouwen zijn gevoelig voor chemische stoffen en krijgen daardoor irritaties. Ook zijn maandverband en tampons heel lastig af te breken. Jammer eigenlijk dat we met ons natuurlijk vrouwelijk proces voor zoveel afval zorgen.

Milieuvriendelijke alternatieven voor maandverband en tampons

0002115_charlie-banana-maandverbandenWasbaar maandverband en inlegkruisjes

Een milieuvriendelijker alternatief voor wegwerp-maandverband is wasbaar maandverband. Deze zijn er in verschillende soorten en maten.

Gelukkig is er steeds meer wasbaar maandverband verkrijgbaar, zoals o.a. bij Greenjump.

Wil je toch liever wegwerp-maandverband gebruiken? Waschbaer verkoopt órganic en natural’ maandverband, net als Greenjump.

Je kunt natuurlijk ook zelf je wasbare maandverband maken.

Odette: “Ik gebruik al jaren de cup en nu sinds kort ook wasbaarmaandverband. Ik wou dat ik daar ook al eerder mee begonnen was. Wat een verademing! Niks geen broeierigheid en irritaties meer. En minder afval, nog een pluspunt!”

Marit: “Ik ga in ieder geval nooit meer terug naar wegwerp. Dit is veel fijner! Veel minder vies gevoel, minder plakkerig en het broeit ook niet zo. Ook prettig dus als je gevoelig bent voor infecties.”

Tie: “Ik gebruik al jaren wasbaar maandverband en sinds 10 maanden ook een cup. Je bespaart ermee op afval, maar eveneens wordt het na die investering enkel maar goedkoper!”

menstruatiecup-femmecupDe menstruatiecup

De menstruatiecup is een soort bekertje dat je inbrengt en je menstruatiebloed opvangt. Je kunt jarenlang vooruit met een menstruatiecup. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je weten hoe je een cup inbrengt? Bekijk dan het filmpje onderaan de pagina.

Liever geen cup? Je kunt natuurlijk ook voor eco-tampons kiezen van bijvoorbeeld Yoni.

 

Jeska: “Ik gebruik nu een paar maanden de beppycup en wil nooit meer anders. Had ik het maar eerder geweten! Daarnaast gebruik ik voor de eerste en laatste menstruatiedagen wasbare inlegkruisjes van Bamboozy.”

Krista: “Ik gebruik al sinds een jaar of 12 een menstruatiecup. Bevalt mij prima. Ik kan er de hele dag mee zonder legen en slaap er ook mee. Minimaal ongemak. Enige nadeel is dat ik daardoor soms bijna vergeet dat ik hem in heb.”

Lisette: “Ik gebruik de Femme Cup. Zo fijn in gebruik. En verder niks meer nodig. Even omspoelen en weer inbrengen. Na de week even uitkoken en schoon opbergen tot volgende gebruik. Heb hem nu 3 jaar. Ik had dit 10 jaar eerder moeten doen, geen vies gevoel meer, geen irriterend mvb meer en bovenal een hygiënischer gevoel.”

Marjan: “Ik gebruik sinds 3,5 jaar een menstruatiecup, in combinatie met een wasbaar inlegkruisje ‘voor de zekerheid’. Ik vind het heerlijk. Even omspoelen en weer schoon. En ben je toevallig ergens met een toilet zonder kraantje, dan kun je hem ook prima schoonvegen met een wc-papiertje. Aan het eind van de ongesteldheid kook ik hem uit en berg hem weer op. Ik vind het makkelijker dan alles wat ik tot nu toe heb gebruikt. En als je dan ook nog eens na denkt over de berg afval die je bespaart… ik wou dat ik het 10 jaar eerder had ontdekt!”

Kim: “De menstruatiecup! Wat een geweldige uitvinding! Geen troep meer in mijn lijf (dubieuze stofjes) en er worden ook super veel grondstoffen bespaard! Ik ben enthousiast!”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 804 andere abonnees

7 gedachten over “Alternatieven voor maandverband en tampons”

  1. Gebruik nu zeker een jaar de menstruatiecup en zou niet meer anders willen. Het heeft mij heel erg geholpen door me op internet in te lezen. Moest even wennen met het inbrengen van de cup. Merkte dat het ook bepalend is welke cup je gebruikt. Ook kun je op YouTube veel informatie vinden. Kijk eens bij Precious Stars Pads daar worden verschillende menstruatiecups vergeleken en er worden veel tips gegeven. Ook kun je er info vinden over wasbare inlegkruisjes en maandverband.
    Na de geboorte van ons derde kindje is mijn menstruatie veel zwaarder. Met tampons en maandverband moest ik vaak verschonen. Nu breng ik de cup ‘s ochtends in en ik verschoon hem als ik thuis kom van m’n werk. Heb er de rest van de dag geen omkijken naar!

  2. Ik moet toch even vertellen over wasbare tampons. Ik vind ze geweldig. Tien jaar geleden begon ik met een menstruatiecup en dat ging prima maar na zwangerschap en bevalling vier… nou ja, we zijn geen vrienden meer. Ik houd niet van al die rommel buiten mijn lichaam opvangen maar wil ook geen OB vol plastic. Dus nu heb ik wasbare tampons van imse vimse. Werkt net zo goed als een gewone tampon. Het is een lapje stof met een touwtje aan het einde dat je oprolt. Bij hevige bloei of voor ’s nachts kan je er twee op elkaar oprollen. De hoeveelheid was is minimaal ook.

Laat hier je reactie achter!