Alternatieven voor wattenschijfjes

Veel vrouwen reinigen dagelijks hun gezicht met wattenschijfjes. Ook ik hoorde bij die groep. Totdat ik werkelijk besefte dat een beter milieu bij jezelf begint en ik niet zo veel afval meer wilde produceren.

Want wist je dat wattenschijfjes erg milieuonvriendelijk zijn? Er worden jaarlijks zo’n 7 miljard wattenschijfjes gebruikt in Nederland die niet gerecycled worden. En dan heb ik het nog niet gehad over de schadelijke bleekmiddelen waarmee de schijfjes behandeld worden voordat ze verkocht worden.

Ik kwam er achter dat er best veel alternatieven zijn.

4 milieuvriendelijke alternatieven voor wattenschijfjes

1) washandjes

Voor de mensen die geen make-up gebruiken, zijn washandjes een prima alternatief. Uitwasbaar en waarschijnlijk al in je badkamerkastje.

2) wasbare billendoekjes

Wasbare billendoekjes zijn vaak zeer geschikt om je make-up mee te verwijderen en je gezicht mee te reinigen. Deze zijn bijvoorbeeld  hier te koop.

3) wasbare wattenschijfjes

Steeds meer webwinkels verkopen ze: de wasbare wattenschijfjes. Ideaal! Ik heb ze zelf ook en wil niet meer zonder. Voor de handige henkies onder ons, je kunt ze natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken van stof of haken!

4) konjac-spons

De konjac-spons kun je gebruiken voor de dagelijkse reiniging van de huid, voor zachte massages of een lichte peeling. Door de unieke netstructuur wordt de huid bijzonder zacht en zonder irritatie gereinigd en gemasseerd. Een konjac-spons is bij regelmatig gebruik ca. 3 maanden bruikbaar en kan vervolgens gewoon bij de compost worden gevoegd. Konjac-sponsen worden vervaardigd uit het meel van de konjacwortel, die in de Aziatische keuken al een lange traditie kent. De sponsen zijn geheel plantaardig, zonder enige toegevoegde stof en bijzonder duurzaam, daar ze 100% biologisch afbreekbaar zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar duurzaam zijn wel. 😉

 

En dan kun je je gezicht natuurlijk altijd nog gewoon met je handen en water schoonmaken. Maar als je make-up draagt, gaat dat iets lastiger. Wist je dat je olie (olijf- of kokosolie bijvoorbeeld) heel goed als makeupverwijderaar kunt gebruiken? Daar heb je geen aparte en dure producten voor nodig! Wil je graag wel iets gebruiken dan raad ik je een natuurlijke variant aan van bijv. Big Green Smile.

 

Hoe maak jij je gezicht schoon?

Heb je een taalfout gezien in deze blog? Meld het me!

15 thoughts to “Alternatieven voor wattenschijfjes”

 1. Ik heb van een oud katoenen (tricot) laken vierkantjes geknipt, ze met zigzagsteek ‘gezoomd’ en deze gebruik ik nu al enkele jaren.
  Oude lakens worden zo helemaal opgebruikt en de doekjes zijn goed wasbaar.

 2. ik gebruik kokosolie in combinatie met wasbare wattenschijfjes.
  De kokosolie even laten inwerken en je veegt je mascara zonder moeite van je ogen.
  er staat hier standaard een pot kokosolie in de badkamer.

 3. Vezeldoekjes zijn ook vervuilend. Zie:
  Plastic zit óók in vaatdoekjes!

  Je kent ze vast wel: microvezeldoekjes. Deze doekjes worden vaak gebruikt als vaatdoek of gewoon als schoonmaakdoekje. Je vindt ze overal en bij de Albert Heijn kun je ze zowaar zelfs zonder verpakking kopen!

  Helaas is microvezel ook een vorm van plastic. Volgens Wikipedia worden de meest voorkomende types microvezel gemaakt van polyester, polyamide of een combinatie van beide met de stof polypropyleen (PP). Alle drie zijn plastic.

  Microvezels in je eten!
  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de plastic soep in onze oceanen voor een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door het wassen van synthetische kleding en dingen zoals microvezeldoekjes.

  De Plastic-Soep Foundation schrijft: “De kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en brokkelen af tot minuscule deeltjes die met het afvalwater van de wasmachine richting oceanen spoelen.”

  Testen van water dat uit de afloop van wasmachines komt, laten zien dat één item al kan zorgen voor bijna TWEE DUIZEND vezels per wasbeurt.

  Deze vezels worden door waterzuiveringsinstallaties niet uit het water gefilterd. Dit betekent dat de microplastics geloosd worden in het water. Zo raken ze verspreid door de natuur.

  Eenmaal in het water worden die minuscule deeltjes nog kleiner en door vissen aangezien voor plankton. Die vissen zitten dus lekker op de microvezels uit jouw vaatdoek te kauwen terwijl jij, nietsvermoedend, die vissen weer op je bord krijgt.

  Gelukkig wordt er inmiddels gewerkt aan een oplossing, namelijk een filter in wasmachines die deze kleine plastic vezels uit het afvalwater filtert.

  Zo’n filter zou een oplossing kunnen zijn, maar goed, wat doe je dan weer met die uitgefilterde plastic vezels? Juist ja, die komen weer op de afvalberg of in een verbrandingsoven terecht. En dat terwijl er heel goede plasticvrije alternatieven bestaan.

  Plasticvrije vaatdoek opties
  Kijk bij alles wat je koopt naar het materiaal waarvan het is gemaakt. Voor kleding en andere textielwaren vind je deze informatie op het label. Is er geen label, maar wel een verpakking, dan vind je de informatie daar. Mijn advies is om nooit iets te kopen waarvan je niet weet waar het van is gemaakt. Dus: geen label = niet kopen.

  Kies niet voor: polyester, acryl, nylon.

  Kies wel voor: katoen of biologisch katoen, cellulose, bamboe.

 4. Gebruikte ook altijd wattenschijfjes ..van de een op andere dag mee gestopt .Volgens mij had ik ze niet meer in huis toen over op was handjes .En nu nog . Make up gebruik ik niet .

 5. Wat een goed idee Carolien. Hier ook een miskoop omdat ze niet genoeg opnamen. Maar wel zo duur dat ik ze niet naar de kringloop wil brengen.

Laat hier je reactie achter!