Wasbare wattenschijfjes

Alternatieven voor wattenschijfjes

Veel vrouwen reinigen dagelijks hun gezicht met wattenschijfjes. Ook ik hoorde bij die groep. Totdat ik werkelijk besefte dat een beter milieu bij jezelf begint en ik niet zo veel afval meer wilde produceren.

Want wist je dat wattenschijfjes erg milieuonvriendelijk zijn? Er worden jaarlijks zo’n 7 miljard wattenschijfjes gebruikt in Nederland die niet gerecycled worden. En dan heb ik het nog niet gehad over de schadelijke bleekmiddelen waarmee de schijfjes behandeld worden voordat ze verkocht worden.

Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel milieuvriendelijke alternatieven.

4 milieuvriendelijke alternatieven voor wattenschijfjes

1) washandjes

Voor de mensen die geen make-up gebruiken, zijn washandjes een prima alternatief. Uitwasbaar en waarschijnlijk al in je badkamerkastje.

2) wasbare billendoekjes

Wasbare billendoekjes zijn vaak zeer geschikt om je make-up mee te verwijderen en je gezicht mee te reinigen. Het voordeel van deze doekjes vind ik vooral dat ze wat groter zijn. En dat is erg fijn als je wat meer make up hebt gedragen en je gezicht wilt reinigen. Je hebt er dan slecht één nodig in plaats van bijvoorbeeld een aantal wattenschijfjes.

3) konjac-spons

De konjac-spons kun je gebruiken voor de dagelijkse reiniging van de huid, voor zachte massages of een lichte peeling. Door de unieke netstructuur wordt de huid bijzonder zacht en zonder irritatie gereinigd en gemasseerd. Een konjac-spons is bij regelmatig gebruik ca. 3 maanden bruikbaar en kan vervolgens gewoon bij de compost worden gevoegd. Konjac-sponsen worden vervaardigd uit het meel van de konjacwortel, die in de Aziatische keuken al een lange traditie kent. De sponsen zijn geheel plantaardig, zonder enige toegevoegde stof en bijzonder duurzaam, daar ze 100% biologisch afbreekbaar zijn. Ik heb ze zelf ook een poosje geprobeerd, het beviel prima, maar omdat ze maar 3 maanden meegaan heb ik toch liever het alternatief van punt 4.

4) wasbare wattenschijfjes

Steeds meer webwinkels verkopen ze: de wasbare wattenschijfjes. Ideaal! Ik heb ze zelf ook en wil niet meer zonder. Ik gebruik ze van ‘Green Story’. Je weet wel, die webwinkel, waar ze ook die leuke GreenBooks verkopen. De wattenschijfjes zijn van bamboe en heerlijk zacht.

Wat deze wattenschijfjes extra bijzonder maken is dat er ‘active charcoal’ in zit, oftewel actieve houtskool. Actieve charcoal helpt voor een goede oliebalans en vermindert mee-eters. Het verwijdert onzuiverheden, reinigt diep en bevordert de productie van nieuwe huidcellen. Het verbetert ook de productie van collageen en elastine, waardoor rimpels en huidverkleuring worden verminderd. Klinkt goed, toch?

Voor de handige henkies onder ons, je kunt gewone wasbare wattenschijfjes natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken van stof of haken!

En dan kun je je gezicht natuurlijk altijd nog gewoon met je handen en water schoonmaken. Maar als je make-up draagt, gaat dat iets lastiger. Wist je dat je olie (olijf- of kokosolie bijvoorbeeld) heel goed als makeupverwijderaar kunt gebruiken? Daar heb je geen aparte en dure producten voor nodig! Wil je graag wel iets gebruiken dan raad ik je een natuurlijke variant aan van bijv. Big Green Smile.

Hoe maak jij je gezicht schoon?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

16 gedachten over “Alternatieven voor wattenschijfjes”

  1. Ik heb van een oud katoenen (tricot) laken vierkantjes geknipt, ze met zigzagsteek ‘gezoomd’ en deze gebruik ik nu al enkele jaren.
    Oude lakens worden zo helemaal opgebruikt en de doekjes zijn goed wasbaar.

  2. ik gebruik kokosolie in combinatie met wasbare wattenschijfjes.
    De kokosolie even laten inwerken en je veegt je mascara zonder moeite van je ogen.
    er staat hier standaard een pot kokosolie in de badkamer.

  3. Vezeldoekjes zijn ook vervuilend. Zie:
    Plastic zit óók in vaatdoekjes!

    Je kent ze vast wel: microvezeldoekjes. Deze doekjes worden vaak gebruikt als vaatdoek of gewoon als schoonmaakdoekje. Je vindt ze overal en bij de Albert Heijn kun je ze zowaar zelfs zonder verpakking kopen!

    Helaas is microvezel ook een vorm van plastic. Volgens Wikipedia worden de meest voorkomende types microvezel gemaakt van polyester, polyamide of een combinatie van beide met de stof polypropyleen (PP). Alle drie zijn plastic.

    Microvezels in je eten!
    Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de plastic soep in onze oceanen voor een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door het wassen van synthetische kleding en dingen zoals microvezeldoekjes.

    De Plastic-Soep Foundation schrijft: “De kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en brokkelen af tot minuscule deeltjes die met het afvalwater van de wasmachine richting oceanen spoelen.”

    Testen van water dat uit de afloop van wasmachines komt, laten zien dat één item al kan zorgen voor bijna TWEE DUIZEND vezels per wasbeurt.

    Deze vezels worden door waterzuiveringsinstallaties niet uit het water gefilterd. Dit betekent dat de microplastics geloosd worden in het water. Zo raken ze verspreid door de natuur.

    Eenmaal in het water worden die minuscule deeltjes nog kleiner en door vissen aangezien voor plankton. Die vissen zitten dus lekker op de microvezels uit jouw vaatdoek te kauwen terwijl jij, nietsvermoedend, die vissen weer op je bord krijgt.

    Gelukkig wordt er inmiddels gewerkt aan een oplossing, namelijk een filter in wasmachines die deze kleine plastic vezels uit het afvalwater filtert.

    Zo’n filter zou een oplossing kunnen zijn, maar goed, wat doe je dan weer met die uitgefilterde plastic vezels? Juist ja, die komen weer op de afvalberg of in een verbrandingsoven terecht. En dat terwijl er heel goede plasticvrije alternatieven bestaan.

    Plasticvrije vaatdoek opties
    Kijk bij alles wat je koopt naar het materiaal waarvan het is gemaakt. Voor kleding en andere textielwaren vind je deze informatie op het label. Is er geen label, maar wel een verpakking, dan vind je de informatie daar. Mijn advies is om nooit iets te kopen waarvan je niet weet waar het van is gemaakt. Dus: geen label = niet kopen.

    Kies niet voor: polyester, acryl, nylon.

    Kies wel voor: katoen of biologisch katoen, cellulose, bamboe.

  4. Gebruikte ook altijd wattenschijfjes ..van de een op andere dag mee gestopt .Volgens mij had ik ze niet meer in huis toen over op was handjes .En nu nog . Make up gebruik ik niet .

  5. Ga ze zelf maken,lijkt me goed te doen. Ben wel benieuwd welke kokos olie jullie gebruiken. Ik heb de “wax” vorm hier in het keukenkastje staan.

  6. Wat een goed idee Carolien. Hier ook een miskoop omdat ze niet genoeg opnamen. Maar wel zo duur dat ik ze niet naar de kringloop wil brengen.

Laat hier je reactie achter!