control journal

De GreenBook als huishoudboek

In mijn MM-huishoudmethode wordt gebruik gemaakt van een huishoudboek. Een boek die je helpt je leven een stuk simpeler te maken.

Ik maak nu al een aantal jaren gebruik van een huishoudboek en ik wil niet meer zonder. Wat is het fijn om alles zo terug te kunnen vinden en je niet altijd alles opnieuw hoeft te bedenken. Zoals bijvoorbeeld de boodschappenlijst voor een verjaardag. Of een checklijst voor de kerstdagen. Onze hersenen zijn nu eenkeer een beetje lui ingesteld. Het is zo fijn om gewoon lijstjes te kunnen volgen.

Ideeën voor in je huishoudboek

Wat jij in je huishoudboek doet, mag je helemaal zelf weten natuurlijk. Persoonlijk houd ik persoonlijke lijstjes niet bij in dit boek, zoals bijvoorbeeld gewichttrackers, affirmaties of doelen, wat je wel vaker ziet in een bulletjournal. (Daarvoor heb ik weer een ander boekje) Ik bekijk de control journal echt als een huishoudboek. Een boekje waarin je alle informatie kwijt kunt wat je huis en je huishouden betreft. Hieronder noem ik een aantal voorbeelden dat jij kunt bijhouden in je huishoudboek.

Routines

 • Je ochtend- en avondroutine
 • De cleaningzones
 • Dagtaken
 • De weekplanning (Wat kun je voorbereiden?)
 • De menuplanning

Checklijsten van feest- en andere bijzondere dagen

 • Verjaardagen
 • Verlanglijstjes
 • Sinterklaas
 • Kerst en oud en nieuw
 • Vakantie
 • Checklijst todo voor de herfst en alle andere seizoenen

Administratie

 • Adressen
 • Wachtwoorden en codes voor je administratie-apps enz.
 • Je in- en uitgaven

Overige ideeen

 • Informatie over de verzorging van je planten in huis en/of tuin.
 • Algemene to do lijst

Een huishoudboek kun je maken zoals jij wilt, het is jouw persoonlijke huishoudboek.

Madelief: “Mijn huishoudboek is mijn persoonlijke draaiboek met mijn overzichten en routines. Gewoon op papier, niet te ambitieus, geen versieringen e.d. want ik probeer perfectie zoveel mogelijk te voorkomen.”

Het kan digitaal, in een schrift, in een map of je kunt net zoals ik er een GreenBook voor gebruiken.

Mijn GreenBook

Een GreenBook vind ik persoonlijk ideaal, omdat je gemakkelijk je routines aan kunt vinken en weer uitgummen om het vervolgens weer opnieuw te kunnen gebruiken. Ik zal niet liegen, erg minimalistisch ben ik niet wat mijn GreenBooks betreft. Ik heb er dus eentje als huishoudboek, ik heb eentje op mijn werk, en eentje voor deze website, eentje voor mijn weekmenu en recepten en mijn dochter heeft er eentje. Ik gebruik ze nu al een aantal jaren en ik vind het zo ideaal! Je kunt er verschillende soorten pagina’s voor krijgen, geheel naar je eigen wens. En tegenwoordig hebben ze ook prachtige kaften die je om je GreenBook heen kunt doen.

Ik schreef er al eens eerder over in deze blog. Daarin staat uitgebreid beschreven hoe de greenbook werkt. Maar ik benoem hierbij nog eventjes de voordelen:

Voordelen GreenBook:

 • De bladen kunnen er uitgehaald worden en op een andere plek er weer tussen ‘geklikt’ worden
 • Je kunt zelf je gehele GreenBook samenstellen
 • Tekst uitwissen kan met het gummetje achter op de pen of met het bijgeleverde doekje en wat water (of de bijgeleverde spray).
 • Er zijn verschillende bladen met opdruk verkrijgbaar zoals habittrackers, maand- en weekplanners en todo-lijstjes
 • Kaft uitzoeken naar keuze
 • Geen extra papier, kladblokjes en schriften meer nodig
 • GreenBook is duurzaam en fair trade geproduceerd in de EU
 • Verzending is zonder plastic
 • Mocht je student zijn; studenten kunnen een foto van hun studentenpas mailen naar wecare@ourgreenstory.com vanuit hun studentenmail om de code te ontvangen voor 10% korting.

Oh ja, wil je meer info over de Greenbook, kijk dan hier even.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

7 gedachten over “De GreenBook als huishoudboek”

 1. Hoe is jouw ervaring qua slijtage? Ik lees net dat iemand haar bambook na een jaar al aan het slijten is. Zou jammer zijn als je deze herschrijfbare boeken moet vervangen.

   1. Ik begreep dat bij haar de geplastificeerde bladen slijtage vertoonden. Lijkt mij ook dat als je er zuinig mee omgaat, ze best lang mee zouden moeten kunnen gaan. Maar misschien zit er kwaliteitsverschil in de diverse merken. Bedankt voor jouw reactie in ieder geval. Voor mij een stimulans om er toch voor te gaan kijken!

    1. Hoi Nathalie,
     Ik heb een Bambook, daarvan kan je de bladzijden niet verwisselen. Meerdere bladzijden zijn na twee jaar gebruik versleten, er onstaan slijtageplekken in de plastic laag. Ook hebben een paar bladzijden losgeslagen omdat de stukjes tussen de ringen kapot gaan. Je kan bij een Bambook geen nieuwe bladzijden toevoegen.
     Ik gebruik ook een Green ook, maar nog niet zo lang, dus over de slijtage van de bladzijden zelf kan ik niet zo veel zeggen. Wel kan je hier de bladzijden makkelijk vervangen, dus mochten ze kapot gaan, kan je wel nieuwe bestellen. Green ook heeft ook allerlei leuke extra’s die je toe kan voegen aan je boek.

  1. Hoi Nathalie, ik gebruik zelf Correctboek, dezelfde idee van uitwisselbare notitieblok. Ik merk bij Correctboek dat de cover toch zachte hoekjes krijgt, wel jammer. “Papier”/notitie gedeelde blijft goed. Misschien is het voor mij een wel goed idee om voor mijn verjaardag een cover aan te vragen ;-).

Laat hier je reactie achter!