De laatste stap in de dagstart: bezinning

De negende en laatste stap van de dagstart is de tijd voor groei en bezinning. Maar dit kan uiteraard ook prima de eerste stap van je ochtendroutine zijn. Hier doe je iets wat helemaal voor jezelf is. Niet voor je partner, niet voor je kinderen, niet voor je huis, nee, gewoon helemaal voor jezelf. Even een moment om naar binnen te keren voordat je weer gaat zorgen voor je kinderen, je huis of gaat werken.

Vraag je zelf eens af. Waar heb je behoefte aan? Wat zo goed voor je zijn? Want we hebben allemaal wel van die goede voornemens. De een wil meer water drinken, de ander wil meer bewegen, weer een ander wil gaan mediteren of in een dagboekje schrijven en er zijn mensen die zo graag boeken willen lezen maar er nooit aan toe komen.

Let op, dit is het moment! Want als je het nu niet doet, wanneer doe je het dan? Voor je het weet wordt je weer opgeslokt door de drukte van de dag en zit je ‘s avonds weer uitgeblust op de bank. En dan heb je weer niet gedaan wat je zo graag wilde doen.

En het mooie is, het hoeft echt niet lang te duren. Stel je wilt graag wat leniger worden en je besluit iedere dag een vooroverbuiging te doen van twee minuten. Je zult versteld staan wat de kracht van herhaling dan is. Als je het handig vindt zou je ook een habbittracker bij kunnen houden.

Andere voorbeelden om in je dagstart op te nemen:

– Een of meerdere pagina’s van een boek lezen
– In een dagboek schrijven
– Yoga (of rekken en strekken)
– Mediteren
– Bidden
– Water drinken (of een kan water klaarzetten)
– Affirmaties opschrijven
– Tekenen
– Visualiseren
– Future journaling
– Water drinken
– Sporten
– Groene smoothie maken
– Een kop koffie drinken zonder telefoon
– 10 keer opdrukken
– Een podcast luisteren
– Een dankbaarheidsoefening doen
– Een wandeling
– Een ademhalingsoefening
– Kaars aansteken
– Muziek luisteren

Het kan handig en stimulerend zijn om je gewoonten tijdens je bezinningsmoment in een habittracker te zetten. Deze uitwisbare habittracker pagina heb ik in mijn GreenBook (mijn huishoudboek) zitten en werkt ideaal. De etui die je op de foto ziet is van Vegan Leer en daar bewaar ik al mijn uitwisbare pennen in die bij mijn huishoudboek horen. Ben er zo blij mee!

Wist je dat de meest succesvolle mensen in de wereld ‘s ochtends eerst wat tijd aan zichzelf schenken? Nu hoor ik je denken: leuk bedacht, maar ik moet ‘s ochtends vroeg de deur uit. Maar misschien kun je dan toch een podcast luisteren op de fiets? Of een boek lezen in de trein? Of affirmaties opzeggen tijdens het autorijden? Een pagina uit een boek lezen terwijl je computer opstart? Een korte meditatie doen op het toilet?

En als je kinderen hebt? Denk ik mogelijkheden en niet in beperkingen. Een of twee yogahoudingen lukken misschien terwijl de kleine naast je op de vloer speelt, als hij eventjes slaapt of bij de tafel met de klei speelt. Er is meer mogelijk dan je denkt, zolang je maar niet teveel van jezelf vraagt en het simpel houdt.

Natuurlijk kun je bovenstaande gewoontes ook afwisselen, combineren of op een eerder of later tijdstip doen. Misschien wil je wel een glas water drinken of een groene smoothie maken zodra je wakker wordt of een visualisatie-oefening doen terwijl je onder de douche staat. Maar houdt deze stap wel op je checklist van je ochtendroutine, zodat je niet aan jezelf voorbij gaat.

Ik vroeg via mijn sociale media aan jullie wat voor bezinningsmomenten jullie eigenlijk hebben. Hier een paar inspirerende reacties.

dagboek schrijven

Joanna: “Afhankelijk van de tijd: elke ochtend een glas lauw warm water, yoga oefeningen, meditatie en een gezond ontbijtje. Nuchter bewegen geeft mij energie. Meditaties geven mij rust en focus. Ontbijtje = genieten.”

Charlotte: “Ik sta ruim voor de kinderen op. Ik steek een kaars aan aan tafel, zet klassieke muziek op, drink een kopje koffie en lees of schrijf wat. Daarna is het tijd voor ontbijtjes maken, brooddozen, kinderen aankleden. Maar dat moment maakt echt dat ik mijn dag met een goed gevoel kan starten.”

Marny: “Iedere ochtend begin in ik met een korte meditatie (bodycheck), dan een paar keer de zonnegroet en vervolgens een smoothie met fruit, groente en zaden en een mok gemberthee.”

Esmeralda: “Korte meditatie, boek lezen of podcast luisteren over persoonlijke ontwikkeling, wandelen, affirmaties doen en eventueel in boekje schrijven, maar dat is niet iedere dag. Oh ja en ik begin de dag met me dankbaar te voelen, zodra ik mijn ogen open doe.”

Marjon: “Beginnen met een glas lauw water, mijn intentie van de dag bepalen (hoe wil ik graag zijn deze dag), ontbijten en daarna een uur wandelen (wij hebben een hond dus 2 in 1, hond blij en goed voor mij) en ik neem tijdens deze wandeling geen telefoon mee.”

Liesanne: “Ik begin elke dag met het schrijven over wat de dag gaat brengen en ademhalingsoefeningen en dat doe ik buiten met een kopje thee. Alles bij elkaar ongeveer 20 minuten. Ik doe dat elke dag, ongeacht het tijdstip en temperatuur.”

Tineke: “Ik sta om 6:10 op en heb dan ruim een uur voor dat mijn gezin wakker wordt. Ik doe een workout van 10 minuutjes. Lees de Bijbel voor inspiratie van boven en bid. Dan mijn dagdoelen scherp in mijn Bullet Journal en zo start ik de dag fit, geïnspireerd en scherp. Heerlijk! Dat kleurt mijn hele dag!”

Sandra: “Iedere ochtend hetzelfde, opstaan, naar toilet en dan een half uur op de loopband. Op stand 5 km per uur. Douchen, aankleden en dan pas naar beneden.”

Leestip: The Miracle Morning of The Magical Morning

Bekijk hier de andere stappen van MoedersMinimalisme’s dagstart

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.162 andere abonnees

2 gedachten over “De laatste stap in de dagstart: bezinning”

  1. Goedemiddag Dieuwke, ik heb nog een boekentip voor iemand die nog inspiratie zoekt bij deze laatste stap namelijk het boek “mini mama momenten” even 10 minuten voor jezelf van Annet de Vries. Hier staan tips, oefeningen en verdiepende informatie in 🙂 Via deze weg wil ik jou ook enorm bedanken voor al het werk dat je stopt in het huishoudsysteem, het helpt mij enorm en geeft mij ook elke keer opnieuw een boost om er helemaal voor te gaan! Dank je wel! Ik kijk telkens enorm uit naar jouw mailtjes! Een fijne dag, zonnige herfstgroeten Annelies

Laat hier je reactie achter!