Het reset-kwartiertje

Wie minimalistisch leeft hoeft niet veel op te ruimen. Maar is dat wel zo? Test het zelf en doe iedere dag een resetkwartier!

Wat is een resetkwartiertje? Dit is een kwartier waarin je je hele huis door sjeest en alles op zijn plek legt. Dus niets schoonmaken of grote klussen doen (zoals wasopvouwen of vaatwasser legen), maar gewoon in een rap tempo je huis even opruimen en resetten. Handig is om daarbij een timer op 15 minuten te zetten zodat je niet te lang ergens blijft hangen en je daarna lekker klaar bent en jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is in het leven.

Wat doe je in het resetkwartier?

Als je minimalistisch leeft moet het je lukken, afhankelijk van je leefsituatie natuurlijk, om binnen een korte tijd je hele huis op te ruimen. Ik noem een paar voorbeelden:

Slaapkamers: bed opmaken (of netjes openslaan) gordijnen open, ramen open, vieze kleding in wasmand, spullen die er niet horen weghalen, vloer leeg.
Badkamer: was in wasmand, was naar wasruimte brengen, spullen op hun plek terug leggen.
Woonkamer: alle oppervlakten leeg (kasten en tafels), vloer leeg en spullen terug op hun plek.
Keuken: aanrecht leeg, wasbak schoon.

Wanneer doe je het resetkwartiertje?

Persoonlijk vind ik het heerlijk om het resetkwartierje in de ochtend te doen. Maar je kunt het resetkwartier ook halverwege de dag doen, aan het einde van de dag of misschien twee of drie keer per dag. Maar net wat jij fijn vindt of wanneer jij de tijd hebt.

Wat als me dit (nog) niet lukt in een kwartier?

Het kan zijn dat je veel kamers of kinderen hebt of nog te veel spullen en je het daarom niet lukt om in een kwartier te resetten. Vraag dan ook medebewoners mee te helpen of doe alleen de boven- of de benedenverdieping. Soms doen we met het hele gezin een resetkwartiertje. Muziekje aan, kookwekker op 15 minuten en gas! Binnen een kwartier het hele huis weer netjes en met zijn allen is het nog leuk om te doen ook.

Waarom een resetkwartier?

Het geeft een heerlijk gevoel wanneer de dag nog praktisch moet beginnen en je huis lekker opgeruimd is. Je kunt nu met lege vloeren gemakkelijk stofzuigen of dweilen of met een gerust hart visite ontvangen of iets leuks doen natuurlijk zonder dat jij je zorgen moet maken over wat je thuis nog allemaal zou moeten opruimen.

Vlogster en minimalist ‘minimom’ doet iedere ochtend en iedere avond een ‘reset’. Bekijk daarvoor onderstaande filmpjes.

P.s. Vergeet niet er een lekker muziekje bij aan te zetten! Succes!

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 thoughts to “Het reset-kwartiertje”

Laat hier je reactie achter!