5 tips voor het resetkwartiertje

Het reset-kwartiertje is een moment dat in het MM-huishoudsysteem in de dagstart én in de dagafsluiting terugkomt. Het is hét moment van de dag dat alles weer terug op zijn plek terug gebracht wordt. Het reset-kwartiertje is magisch. Het is kort, maar ontzettend krachtig. Ik geef je hierbij 5 tips hoe je dit moment het beste aan kunt pakken.

1. Werk samen

Een huishouden is een samenwerking. Het is als een bedrijf waar alle inwoners van jullie huisje bij werken. Wanneer jullie na het avondeten een reset-kwartiertje doen kunnen jullie prima de taken verdelen. Hoe klein je kinderen ook zijn, voor iedereen is er wel een taak te bedenken. Bijvoorbeeld: Iedereen brengt zijn bord naar het aanrecht of zet het in de vaatwasser. Papa doet bijvoorbeeld het aanrecht, kind 1 ruimt de voorkamer op, kind 2 ruimt de achterkamer op en moeder doet de tafel. Door samen te werken is de kamer in no-time gereset, maar ook krijgt iedereen in huis een verantwoordelijkheidsgevoel. Je ruimt het op voor elkaar.

Dit kun je ook doen voordat je naar je werk gaat of de kinderen naar school brengt. En een reset-kwartier hoeft echt niet altijd een kwartier te duren. Je kan ook ontzettend veel gedaan krijgen in 5 minuten.

2. Zet een timer

Om kinderen of jezelf te stimuleren kun je gebruik maken van een timer. Zet deze op bijvoorbeeld 15 minuten en ga net zolang opruimen totdat de wekker gaat. Wanneer beneden alles netjes is, kun je doorgaan op de bovenverdieping. En alles natuurlijk zo snel mogelijk, zo wordt het een leuk spel. Je bent zo heerlijk aan het samenwerken, én lekker aan het bewegen.

3. Zorg voor de juiste tools

Bij een reset-kwartiertje hoort ook een doekje over de tafel en een stofzuiger over de vloer. Zorg dat doekjes en schoonmaakmiddel op een logische plek liggen waar je snel bij kunt. Ook kan ik je van harte een steelstofzuiger aanraden. De ‘ouderwetse’ stofzuigers zijn vaak wat onhandiger en zwaarder om te pakken. Een steelstofzuiger is licht van gewicht en pak je er snel bij. Omdat de steelstofzuiger geen snoer heeft kun je hem gemakkelijk je hele huis door meenemen. Ideaal voor bij het reset-kwartiertje. Even snel de broodkruimels onder de tafel opzuigen na een maaltijd is superfijn en zorgt voor een blijvend schoon huis. Een robot-stofzuiger kan uiteraard ook erg handig zijn.

4. Zet powermuziek op

Van welke muziek word je vrolijk? Zet een lekker vrolijk powermuziekje aan en doe al dansend en zingend het reset-kwartiertje. Je bent lekker in beweging terwijl je hele huis in no-time netjes wordt! Vooral ‘s avonds is dit een heerlijke gezinsactiviteit.

5. Verwijder overbodige spullen

Het moge duidelijk zijn, wat je niet hebt hoef je niet op te ruimen. Dus wil je dat je reset-kwartiertje zo soepel mogelijk gaat? Verwijder dan de spullen in je huis die overbodig zijn en zorg ervoor dat alles zijn vaste plek heeft.

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!