Zo houd jij je was bij

Ik hoor je al zuchten bij de woorden ‘de was’. Het is iets zonder eind, een huishoudelijke taak die nooit klaar is. Iets wat zich altijd op stapelt, iets waar we nooit zin in hebben en iets wat we meestal niet helemaal compleet afronden. Want de vieze was in de wasmachine doen is één ding, het ophangen (of in de droger doen) gaat vaak ook nog, maar om de was dan ook nog op te vouwen, te strijken en netjes in de kast te krijgen lijken we altijd uit te stellen.

Maar het hoeft niet zo ingewikkeld en zwaar te zijn. Het is slechts een kwestie van routine.

Zo houd jij je was bij

1) Schenk iedere dag aandacht aan je was

Waarom? Gewoon, omdat het dan in je routine zit. En om het bij te houden. Zodat je niet op een dag wakker wordt en je geen schoon ondergoed meer hebt. Wanneer je genoeg was hebt, draai je een was en heb je geen volle wasmand dan heb je misschien wel wat was te schiften, op te vouwen, te strijken of op te ruimen. Het moet in ieder geval een gewoonte worden, net zoals je iedere dag je tanden poetst en zorgt voor een schone vaat. En ben je een keer ziek, of te moe, of heb je om wat voor reden dan ook je was niet kunnen doen? No panic! Je bent verder lekker bij met je was en als je het een dagje later oppikt is er ook niets aan de hand.

Werk je bijvoorbeeld 2 of 3 dagen in de week? Dan kun je er ook voor kiezen dit niet op werkdagen te doen maar enkel op de dagen dat je thuis bent.

2) Verwerk het doen van je was in je dagstart of dagafsluiting

Het handigst is om het wassen in je dagstart of dagafsluiting te verwerken zodat je er overdag er geen omkijken meer naar hebt. Je kunt ’s avonds de wasmachine klaarzetten met een timer, zodat de was ’s morgens vroeg klaar is en je de was gelijk op kan hangen. Maar wanneer je zonnepanelen hebt, zal je waarschijnlijk de was overdag willen gaan draaien. Ook daarvoor kun je een timer zetten, wanneer je bijvoorbeeld ’s ochtends in de dagstart de wasmachine al instelt. ’s Avonds kun je dan bijvoorbeeld de schone was van de dag ervoor verwerken. (vouwen, strijken en opruimen)

Tip 1:  voor ‘luie’ (lees drukke) moeders: Wanneer je écht heel weinig tijd hebt voor de was, zorg dan voor een paar mooie manden voor iedere ruimte. Wanneer je de was van de lijn/uit de droger haalt, kun je de was in ieder geval schiften voor iedere ruimte. Zodat je in ieder geval schone handdoeken in de badkamer hebt liggen (dan wel in de mand) en schone onderbroeken in de mand op de kamer van je kind. Je kunt dan altijd nog gaan opvouwen en opruimen wanneer je wat meer tijd hebt, of misschien wil/kan je kind het zelf ook wel doen.

Tip 2: Zet niet de wasmachine en de droger aan als je van huis bent en zorg voor een watermelder en een rookmelder in je wasruimte.

3) Zet geen nieuwe was aan voordat je de vorige was hebt weggewerkt

Waarom niet? Omdat voordat je het weet, je vijf wasmanden hebt staan die nog opgevouwen moeten worden. Als je bovenstaande regel aanhoudt, heb je een stok achter de deur om alles goed bij te houden.

4) Laat je familieleden meehelpen

Waarom zou je alles alleen moeten doen? Het is toch ook de was van de andere gezinsleden? Probeer te bedenken hoe iedereen zijn steentje bij kan dragen. Misschien wil je man iedere dag de was wel aanzetten of ophangen. Misschien wil je zoon zijn eigen kleding wel opvouwen en in zijn kast doen. Alle beetjes helpen! Iedereen zou uiteraard op zijn minst zijn eigen vieze kleding in de wasmand moeten doen die iedere dag wordt geleegd.

5) Houd het simpel en maak het leuk!

Kijk hier voor meer tips voor het MM-huishoudsysteem.

Lees ook:
– Minimaliseren in de wasruimte
– De 5 fijnste eco-wasmiddelen
De poetslijst voor de wasruimte
Dagtaak: beddengoed verschonen
Wasmachine Doe-Het-Zelf Tips: Veel Voorkomende Problemen en Oplossingen
Wassen met een wasstrip

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

9 gedachten over “Zo houd jij je was bij”

      1. Handige tips. Ik doe elke 1 a 2 dagen een was, maar vind het dus fijn om voor het opvouwen een paar wasjes bij elkaar te hebben. Zo bespaar ik mezelf een aantal loopjes naar de slaapkamers van de kids. Ik ga dan gewoon zitten met een mega stapel en een goed audioboek of filmpje, en doe het ineens. De kinderen ruimen het zelf op als het voor hun kamers ligt.

        1. zo doe ik het ook vaak.Vouwen gaat heel gemakkelijk voir de tv 🙂
          Alle gezinsleden (5) hebben een bakje voor de gevouwen kleding.
          Ik zet het op de kamers, ze ruimen get zelf op
          Nooit meer een enorme wasberg (behalve 2 dagen geleden omdat we terug kwamen van vakantie
          Maar het is er al doorheen inclusief vouwen

  1. Ik heb 3 wasmanden, waar iedereen zijn spullen in doet: donkere 40 graden was, lichte/witte 40 graden was en een 60graden was. Zodra een mand vol is, is het een volle machine en was ik. Scheelt veel sorteerwerk.
    Ook voor kinderen goed te doen.

    1. We hebben twee wasmanden: 30 gr en 60gr + baby kleding die niet meer op 60gr moet gewassen worden, maar past niet meer in de eerste mand. Ik ben echt aan toe om derde wasmand bij te zetten, met 4 mensen thuis 30gr wasmand kan je binnen heel korte periode vol maken. Puur, omdat je bijvoorbeeld niet elke keer genoeg licht kleur kleren voor volle wasmachine heb.

      @Dieuwke, heel handig artikel, dank je wel!

  2. Dank je wel voor je goeie tips. Ja, goed idee om de was te behandelen als de afwas. Leeg aanrecht, lege wasmand. Zelf heb ik een aantal jaren geleden een kastje bij de ikea gekocht met 4 vakken, waar 4 vierkante bakken /manden (stof) in passen. Rode was, donkere was, witte was en bonte was. In de badkamer staat een mand met gaatjes voor de zogeheten natte was (handdoeken, schoonmaakdoekjes en ondergoed voor de 60° was). Dit is een heel fijn systeem, omdat je niet eerst je was hoeft uit te zoeken. Je kunt gewoon de volste mand meenemen naar de wasmachine.

Laat hier je reactie achter!