Zo houd jij je was bij

Ik hoor je al zuchten bij de woorden ‘de was’. Het is iets zonder eind, een huishoudelijke taak dat nooit klaar is. Iets wat zich altijd op stapelt, iets waar we nooit zin in hebben en iets wat we meestal niet helemaal compleet afronden. Want de vieze was in de wasmachine doen is één ding, het ophangen (of in de droger doen) gaat vaak ook nog, maar om de was dan ook nog op te vouwen, te strijken en netjes in de kast te krijgen lijken we altijd uit te stellen.

Maar het hoeft niet zo ingewikkeld en zwaar te zijn. Het is slechts een kwestie van routine.

Zo houd jij je was bij

1) Draai elke dag 1 was

Waarom? Gewoon om het bij te houden. Zodat je niet op een dag wakker wordt en je geen schoon ondergoed meer hebt. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je helemaal niet zoveel vieze was hebt om iedere dag de wasmachine te laten draaien. Dan doe je het bijvoorbeeld om de dag of gewoon wanneer je wasmand vol is. Of misschien heb je een heel groot gezin en zul je iedere dag twee wassen moeten draaien. Het moet in ieder geval een gewoonte worden, net zoals je iedere dag je tanden poetst en zorgt voor een schone vaat. En ben je een keer ziek, of te moe, of heb je om wat voor reden dan ook je was niet kunnen doen? No panic! Je bent verder lekker bij met je was en als je het een dagje later oppikt is er ook niets aan de hand.

Werk je bijvoorbeeld 2 of 3 dagen in de week? Dan kun je er ook voor kiezen dit niet op werkdagen te doen maar enkel op de dagen dat je thuis bent.

2) Verwerk het doen van je was in je dagstart of dagafsluiting

Het handigst is om het wassen in je dagstart of dagafsluiting te verwerken zodat je er overdag er geen omkijken meer naar hebt. Zo zet ik ‘s avonds mijn wasmachine klaar met een timer, zodat de was ‘s morgens vroeg klaar is en ik de was gelijk op kan hangen. ‘s Avonds verwerk ik de schone was van de dag ervoor, dat wil zeggen, vouwen, soms strijken en opruimen.

Je moet voor de gein eens timen hoelang je er mee bezig bent als je het iedere dag bij houdt. Ik probeer er in totaal niet langer dan 10 min. mee bezig te zijn. Terwijl ik mijn dochter naar bed breng, ren ik tussendoor (terwijl zij bijv. onder de douche staat) even naar zolder om de wasmachine aan te zetten. De wasmand staat op de trap naar zolder en die neem ik dan uiteraard gelijk even mee. Het opvouwen doe ik direct nadat de kindjes slapen. En daarna heb ik lekker me-time! Ik probeer er in ieder geval zo weinig mogelijk tijd aan te spenderen.

Maar je kunt natuurlijk ook gelijk na de lunch de wasmachine aanzetten. Wat maar voor jou werkt. Zet in ieder geval niet de wasmachine en de droger aan als je van huis bent!

3) Zet geen nieuwe was aan voordat je de vorige was hebt weggewerkt

Waarom niet? Omdat voordat je het weet, je vijf wasmanden hebt staan die nog opgevouwen moeten worden. Als je bovenstaande regel aanhoudt, heb je een stok achter de deur om alles goed bij te houden.

4) Laat je familieleden meehelpen

Waarom zou je alles alleen moeten doen? Het is toch ook de was van de andere gezinsleden? Probeer te bedenken hoe iedereen zijn stokje bij kan dragen. Misschien wil je man iedere dag de was wel aanzetten of ophangen. Misschien wil je zoon zijn eigen kleding wel opvouwen en in zijn kast doen. Alle beetjes helpen! Iedereen zou uiteraard op zijn minst zijn eigen vieze kleding in de wasmand moeten doen die iedere dag wordt geleegd.

5) Houd het simpel

Ik schreef hier al eens over hoe jij je wasruimte kunt minimaliseren. Lees de blog en houd het simpel en overzichtelijk. Zorg voor een goed en logisch wassysteem. Houd je wasruimte netjes, zorg voor een minimale garderobe, nette kledingkasten en goeie kwalitatieve kleding. Was ook met ecologische wasmiddelen.

Kijk hier voor meer tips voor het MM-huishoudsysteem.

Lees ook:
– Minimaliseren in de wasruimte
– De 5 fijnste eco-wasmiddelen
De poetslijst voor de wasruimte
Dagtaak: beddengoed verschonen
Wasmachine Doe-Het-Zelf Tips: Veel Voorkomende Problemen en Oplossingen

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Zo houd jij je was bij”

   1. Handige tips. Ik doe elke 1 a 2 dagen een was, maar vind het dus fijn om voor het opvouwen een paar wasjes bij elkaar te hebben. Zo bespaar ik mezelf een aantal loopjes naar de slaapkamers van de kids. Ik ga dan gewoon zitten met een mega stapel en een goed audioboek of filmpje, en doe het ineens. De kinderen ruimen het zelf op als het voor hun kamers ligt.

    1. zo doe ik het ook vaak.Vouwen gaat heel gemakkelijk voir de tv 🙂
     Alle gezinsleden (5) hebben een bakje voor de gevouwen kleding.
     Ik zet het op de kamers, ze ruimen get zelf op
     Nooit meer een enorme wasberg (behalve 2 dagen geleden omdat we terug kwamen van vakantie
     Maar het is er al doorheen inclusief vouwen

 1. Ik heb 3 wasmanden, waar iedereen zijn spullen in doet: donkere 40 graden was, lichte/witte 40 graden was en een 60graden was. Zodra een mand vol is, is het een volle machine en was ik. Scheelt veel sorteerwerk.
  Ook voor kinderen goed te doen.

  1. We hebben twee wasmanden: 30 gr en 60gr + baby kleding die niet meer op 60gr moet gewassen worden, maar past niet meer in de eerste mand. Ik ben echt aan toe om derde wasmand bij te zetten, met 4 mensen thuis 30gr wasmand kan je binnen heel korte periode vol maken. Puur, omdat je bijvoorbeeld niet elke keer genoeg licht kleur kleren voor volle wasmachine heb.

   @Dieuwke, heel handig artikel, dank je wel!

 2. Dank je wel voor je goeie tips. Ja, goed idee om de was te behandelen als de afwas. Leeg aanrecht, lege wasmand. Zelf heb ik een aantal jaren geleden een kastje bij de ikea gekocht met 4 vakken, waar 4 vierkante bakken /manden (stof) in passen. Rode was, donkere was, witte was en bonte was. In de badkamer staat een mand met gaatjes voor de zogeheten natte was (handdoeken, schoonmaakdoekjes en ondergoed voor de 60° was). Dit is een heel fijn systeem, omdat je niet eerst je was hoeft uit te zoeken. Je kunt gewoon de volste mand meenemen naar de wasmachine.

Laat hier je reactie achter!