Schaaltjes en kommetjes minimaliseren

Moeders zijn zich er vaak niet eens bewust van, maar velen hebben massa’s schaaltjes in de keukenkastjes liggen. Schaaltjes voor de yoghurt, schaaltjes voor de soep, schaaltjes voor de nootjes, glazen schaaltjes, stenen schaaltjes, plastic schaaltjes, hele grote schalen en hele kleine schaaltjes. En gebruik je alles dagelijks? Vast niet.

Bespaar je het geld en de ruimte en houd het simpel!

Tips om je schaaltjes en kommetjes te minimaliseren:

1) Verzamel

Verzamel ál, maar dan ook echt ál je schaaltjes (met uitzondering van je fruitschaal) en leg ze op tafel. Vergeet ook niet de hele grote en de kleintjes mee te nemen. Kijk in álle kasten. Hoeveel heb je er?

2) Kies

We gaan nu drie stapels maken van drie verschillende formaten. Het kleine schaaltje, het middelgrote schaaltje en de grote schaal.

1) Het kleine schaaltje / kommetje 

Voor: zoute hapjes, noten, tapas, sausjes, olijven, babyhapjes, fruit, theezakjes, enz.

Het kommetje op deze foto heeft een doorsnee van ca. 10 cm en is verkrijgbaar bij de Hema. Het handigst is uiteraard dat ze stapelbaar zijn. En ze hoeven echt niet wit te zijn, kies wat je wilt. Maar hoe neutraler, hoe langer je er waarschijnlijk mee doet. Hoeveel je van dit formaat wilt bewaren hangt een beetje vanaf hoeveel je ze gebruikt. Twijfel je? Zet er dan een aantal in de kast en doe een paar op proef in een doos. Dan kun je testen of je genoeg hebt aan jou gekozen aantal kleine schaaltjes.


2) De middelgrote schaal

Voor: toetje, chips, soep, pap, noodles, fruit, salade, enz.

Een middelgrote schaal heeft ongeveer een diameter van zo’n 15 cm. Het schaaltje op de afbeelding is hier te bestellen bij Dille en Kamille. Handig is om in ieder geval twee keer het aantal gezinsleden aan deze schaaltjes in huis te hebben, dan weet je zeker dat wanneer je in de ochtend havermout hebt gehad in je schaaltje, je ‘s avonds nog een schaaltje yoghurt kan eten. Alhoewel, je zou altijd nog je schaaltje kunnen omspoelen natuurlijk. De schaaltjes hoeven uiteraard niet allemaal hetzelfde te zijn. (Al staat dat wel lekker rustig in de kast)

3) De grote schaal

Voor: salade, beslag, chips, popcorn, groente enz.

Deze grote schaal heeft een diameter van 26 cm en is ook verkrijgbaar bij de Hema. Grote schalen worden ook vaak tijdens het koken gebruikt en dan kan rvs een ideaal materiaal zijn. Het is maar net wat jij handig vindt. Wat in ieder geval wel ontzettend handig is, is dat de schalen van verschillend formaat en ook nestbaar zijn. Dat scheelt enorm veel ruimte in je keuken!

Tip voor wie kleine kinderen heeft

Zitten je kinderen nog in een leeftijd dat de schaaltjes nog regelmatig op de grond terecht komen? Kies dan voor schaaltjes van bijvoorbeeld siliconen. Siliconen schaaltjes gaan niet kapot wanneer je dreumes hem op de grond gooit of laat vallen. Het siliconen kinderservies is duurzaam, milieuvriendelijk, hittebestedig en gaat lang mee. Deze set op de foto is van LIEWOOD iggy en hier te bestellen.

3) Verwijder

Je zult vast en zeker een aantal schaaltjes over houden. En denk nu niet, “die kan ik daar en daar misschien nog wel voor gebruiken”. Waarschijnlijk kun je dat ook met één van bovenstaande schaaltjes kunt doen. Breng ze dus snel naar de kringloopwinkel of schenk ze aan een ander, zodat een ander ze weer met plezier kan gebruiken.

Ja, ik weet het, schaaltjes zijn mooi en schattig en lastig afstand van te nemen. Geef ze nog een dikke zoen en een aai over hun bol en dan hup, in de doos! 😉

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

6 gedachten over “Schaaltjes en kommetjes minimaliseren”

  1. Ik ben t er wel mee eens. Maar die paar keer dat je visite hebt die soep mee eten daar zijn al die bakjes wel handig voor.
    Ik zou graag minder willen maar dit houd me wel tegen.

    1. @anneke dat is heel herkenbaar. Ik had ook ontzettend veel borden, kommetjes etc. Nu heb ik van alles 6 stuks..voor die enkele verjaardag los ik het op door kleinere of grotere kom/bord te gebruiken. Of ik laat eerst de kinderen eten even afwassen en dan de volwassenen. Wat ik ook wel eens die is aan mijn ouders vragen of zij wat servies mee willen nemen.

  2. Heb een stapel kleinere OFTAST bakjes van ikea voor soep, havermout, yoghurt en zulke dingen en de grotere voor al het andere zoals salade en chips. Voldoet aan al mijn bakjes-behoeften 😉 Bovendien blijft het verbazingwekkend lang heel en is het het goedkoopste bij Ikea. Omdat het zo dus is, neemt het amper ruimte in. Enige nadeel is dat het in een miljoenmiljard stukjes breekt als het breekt, maar gelukkig gebeurt dat steeds minder nu de oog-hand coordinatie van mijn kinderen toeneemt.

Laat hier je reactie achter!