Schoonmaakmiddelen minimaliseren

Minimaliseer je schoonmaakmiddelen en maak in 6 simpele stappen je eigen natuurlijke varianten

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar bij ons thuis stonden altijd aardig wat schoonmaakmiddelen in de kast. Eigenlijk te belachelijk voor woorden, want met een paar simpele natuurlijke middelen kun je je huis ook heel goed schoon krijgen.

vinegar-lemons-sink-mDe onnatuurlijke schoonmaakmiddelen hebben vooral een goed marketingteam achter zich maar doen, maar doen behalve schoonmaken verder niet veel goeds. Ze bevatten giftige stoffen waar je ademhalingsproblemen van kun krijgen of huiduitslag. Waarom zou je dat nu in hemelsnaam gebruiken, terwijl je ook kinderen in huis rond hebt lopen? En daarnaast zijn die chemische schoonmaakmiddelen ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu. Het zit vaak in een plastic verpakking en sommige middelen bevatten voor de huid irriterende stoffen zoals zoutzuur of oplosmiddelen die slecht zijn voor de organismen in het water. En bovendien kan het allemaal een stuk simpeler én goedkoper.

Minimaliseer je schoonmaakmiddelen en maak in 6 simpele stappen je eigen natuurlijke varianten

natuurlijke-schoonmaakmiddelen-opbergenStap 1: Een vaste plek zoeken

Zoek een vaste geschikte en veilige plek voor je schoonmaakmiddelen. Niet laag bij de grond dus. Hoewel de producten natuurlijk zijn, zijn ze nog steeds niet allemaal om in te nemen! Zoek eventueel een leuk mandje of bakje om je schoonmaakspullen in te bewaren.

56df64b0d907b9841c5562c66c3d108bStap 2: Plantenspuiten verzamelen

Schaf een tweetal water/plantenspuiten aan. Vraag om je heen wie er nog een heeft liggen, gebruik de flessen waar voorheen een schoonmaakmiddel in zat, kijk bij de kringloopwinkel of bijv. hier bij de Hema of hier bij Bol.com een mooie sprayfles van RVS.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een sopje maken met je natuurlijke schoonmaakmiddelen, maar zo’n spray is wel héél erg handig voor de alledaagse schoonmaak kan ik je uit ervaring vertellen!

Natuurlijke schoonmaakmiddelenStap 3: Koop schoonmaakazijn, bakingsoda en/of natuurzeep

Schaf een aantal natuurlijke schoonmaakmiddelen aan of misschien heb je al een aantal van onderstaande schoonmaakmiddelen in huis. Aan slechts drie soorten schoonmaakmiddel heb je genoeg om het hele huis schoon te houden! De etherische olie is optioneel, je kunt daarvoor in de plaats natuurlijk ook échte citroen of lavendel gebruiken.

 • SCHOONMAAKAZIJN
  Verkrijgbaar: in elke supermarkt
  Prijs: ca. € 0,80 cent
  Gemaakt van: azijnzuur en water
  Eigenschappen: Het wordt gebruikt om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen. Ook worden nare luchtjes ermee gecamoufleerd en wordt het als ontstoppingsmiddel van sanitair toegepast. Schoonmaakazijn is een goede allesreiniger. Tegenwoordig kun je schoonmaakazijn ook in verschillende geurtjes krijgen, zoals lavendel.
  Lees hier wat je allemaal meer met schoonmaakazijn kunt doen.
 • NATUURZEEP (Groene-, Marseille-, Sunlight- Castilië, of Aleppozeep ->schijnt het meest milieuvriendelijk te zijn)
  Verkrijgbaar: Hangt van de zeep af. Groene zeep kun je in elke supermarkt krijgen, Marseillezeep bijv. in de webwinkel van Dille & Kamille (leuke webwinkel trouwens!) en Sunlightzeep bij de Drogist.
  Prijs: vanaf € 1 euro
  Gemaakt van: plantaardige olie (soja- of koolraapolie)
  Te gebruiken: als ontvetter
 • ETHERISCHE OLIE (teatrea, citroen en/of bijv. lavendel)
  Verkrijgbaar:
  Natuurwinkels
  Prijs: Afhankelijk van de oliesoort. Bij de Tuinen vaak in de aanbieding.
  Gemaakt van: olie uit planten
  Te gebruiken: als smaak- of geurstof, als (alternatief)geneesmiddel, als conserveermiddel of als grondstof.

natuurlijke schoonmaakmiddelen makenStap 4: Maak je eigen schoonmaakmiddel

Fles 1: Allesreiniger voor de keuken, kamer en toilet
Doe onderstaand in de fles:
1 theelepel (baking) soda
1 theelepel (groene) zeep 
een paar druppels etherische citroenolie of pers wat citroensap uit
Vul de fles met afgekoeld kokend water.

Het ruikt heerlijk en het is ideaal om elke dag even je aanrecht, tafel of zelfs je toilet mee te sprayen en af te nemen met een doek.

Fles 2: Fles voor de badkamer
Doe onderstaand in de fles:
1/4 deel schoonmaakazijn
Een paar druppels lavendel en teetreaolie

Vul de fles met afgekoeld kokend water.

Heb je natuursteen in de badkamer? Gebruik dan de allesreiniger uit fles 1! Schoonmaakazijn lost namelijk kalk op en dat zit in natuursteen.

Spuit na het douchen de kraan, de tegels, de spiegel en de wastafel even in en neem het af met een droge doek.

Maak zelf je labelsStap 5: Label de fles

Maak een mooie label voor op je fles met eigen gemaakte natuurlijke schoonmaakmiddel. Op mijn pinterestpagina heb ik een aantal voorbeelden en printables. Heb je hier geen zin in? Iets met watervaste stift er op schrijven werkt natuurlijk ook.

chemische schoonmaakmiddelenStap 6: Verwijder chemische schoonmaakmiddelen

Maak een ander blij met je onnatuurlijke schoonmaakmiddelen of maak ze eerst op.

Andere natuurlijke schoonmaaktips:

Ramen: doe een scheut azijn in een spuitfles en vul deze bij met warm water. Als je de ramen in spuit, poetst en vervolgens afneemt met een krant, worden ze streeploos schoon. Een doorgesneden ui in het water helpt ook.

Toilet: Doe een kopje baking soda in het toilet en giet daarover heen 1 kopje schoonmaakazijn. Let op, dan gaat het flink bruisen! Borstel het toilet na 10 minuten schoon.

Schuurmiddel: Maak je eigen schuurmiddel door een klein beetje water bij wat bakingsoda te voegen. Poetsen maar!

huishoudbijbelEen leuke tip is het boek ‘De Huishoudbijbel‘. Het boek staat vol met milieuvriendelijke tips waarmee je je hele huis weer op orde krijgt, stofmijt tot een minimum beperkt, elke vlek doeltreffend verwijdert, het vocht uit je badkamer en slaapkamers verdrijft en extra bergruimte creëert. (Hoewel dat laatste niet van toepassing is op een minimalist. 😉 ) Er wordt je ook vertelt over het ‘slimme huis’ en het ‘groene huis’ en je leert hoe je water en energie bespaart, het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperkt en de kosten van je huishouden verlaagt. Een aanradertje dus. De Huishoudbijbel kun je o.a. hier bij Bol.com bestellen.

Heb jij ook nog leuke natuurlijke poetstips? Laat het me weten!

Bekijk onderstaande filmpjes van Kassa Groen vol met handige natuurlijke huishoudtips!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

19 gedachten over “Schoonmaakmiddelen minimaliseren”

 1. Dag, ik begrijp niet zo goed waarom je het over ‘baking’ soda hebt. Baking soda gebruik je doorgaans voor gebak.
  Gewone soda, te koop in iedere supermarkt (naast de schoonmaakazijn ;-)) is hét spul om veel dingen goed schoon te krijgen.

  1. He Nadine, klopt hoor! Het verschil is inderdaad dat je baking soda kunt eten en huishoudsoda niet. Maar met Bakings Soda kun je óók heel goed schoonmaken. Het is een stuk milder dan de huishoudsoda en is daardoor ook een stuk veelzijdiger. Maar huishoudsoda is daarom ook prima natuurlijk product hoor!

  1. Goeie vraag, ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik gebruik de flessen wel dagelijks, dus het gaat niet maanden lang mee. Het belangrijk is dat je het water vooraf kookt, zo blijft de inhoud wat langer fris. Ik denk dat je de inhoud best wel lang kunt bewaren, maar het is natuurlijk de bedoeling dat je het gaat gebruiken, want wat je niet gebruikt hoeft ook niet in je huis. 😉

 2. Hey, leuke blog heb je! Ik ben me ook aan het verdiepen in zelf schoonmaakmiddelen maken. Er staat nu een glazen pot schoonmaakazijn met citrusschillen te trekken voor een geurtje, ben erg benieuwd hoe dat uitpakt. Moet nog twee weekjes ‘trekken’, haha.

 3. Kan je ajb ook tips geven voor wat mensen met het afval moeten doen? (Scheiden etc) anders gooien mensen alle flessen met giftige restjes misschien gewoon in de afvalbak. de items die je beschrijft zijn prima, maar zo maken we de niet gesorteerde afvalberg wel weer steeds groter. Beter doen we en, en! Thnx!

 4. Hoi!
  Vraagje over de azijn. Jij hebt het over schoonmaakazijn en in de filmpjes wordt volgens mij reguliere/ tafel azijn gebruikt. Wat is het verschil? Of maakt dit niet uit?

 5. Mijn schoonmaakmiddelen zijn zeer beperkt. Ik heb namelijk een fles afwasmiddel van Lilly’s Eco Clean en daar maak ik het hele huis mee schoon, inclusief de ramen en vloer. I-de-aal! Ik snap werkelijk waar niet waarom sommige mensen voor alles een speciaal middeltje hebben… 🙂
  Zuiveringszout, soda, en marseillezeep heb ik ook, maar dat gebruik ik alleen om zelf wasmiddel te maken.

 6. Heerlijk om die kasjes leeg te maken en te vullen met zulke simpele middeltjes! Die baking soda en azijn in de wc maakt schoonmaken bijna leuk 😉

  Realiseer je wel dat zogenaamde ‘natuurlijke’ middelen net zo goed chemisch zijn. Groot gelijk als je bepaalde stoffen wil vermijden, maar dat natuurlijk=goed en chemisch=slecht slaat helemaal nergens op.

  Natuurzeep bestaat trouwens niet per se uit soja- en koolzaad of raapzaad (koolraap is sowieso iets anders). Vaak bestaat het voor een aanzienlijk deel uit palmolie en daar wordt nogal wat regenwoud voor gekapt. Alleen Aleppozeep is van uitsluitend olijfolie gemaakt en dat is dan ook de enige die ik zou willen aanraden.

  1. Linda, ik ben het eens met je stelling over natuurlijk en chemisch.

   Slangengif is natuurlijk, maar wil ik toch echt niet hebben.
   Salmiak kan je maken met een scheikundig proefje op de middelbare school. Maar dit “chemische” goedje eet ik graag hoor!

   De keuze van oliën kan je nuanceren. Er is een hele grote vraag op de wereld naar olie. Daarom wordt regenwoud gekapt voor palmolie plantages. Palmolie levert namelijk per oppervlakte de meeste olie op. Als we alle palmolie op de wereld willen vervangen door andere soorten olie, zal er juist nog meer regenwoud moeten worden gekapt.
   Ofwel, de palmolie op zich is niet het probleem, de grote vraag naar olie in totaal is juist het probleem.

 7. Bij schoonmaakmiddelen horen vaak ook de schuursponsjes. Wat heb ik er in het verleden toch veel van versleten!!

  Nu gebruik ik de duopads in blauw, groen en grijs van Jemako. Elke kleur heeft weer net een andere ruwte van oppervlakte, maar ze krassen niet! Deze schuurpads slijten niet en kunnen met de 60’C mee in de wasmachine. Echt ideaal!!

  1. Heb je een alternatief voor wc blokjes? Deze zijn ook heel slecht voor de natuur, maar ik kan weinig tot geen eco alternatieven vinden.

   1. Ik ben meer dan 2 jaar geleden gestopt met de wc blokjes.
    Ik maak de wc schoon met beetje bakingsoda .. en even borstelen.
    En spray elke dag wc van binnen met wat azijn.
    En wc ruikt altijd neutraal

 8. Wat is de verhouding van het afgekoelde water tov de baking soda en de groene zeep als je een allesreiniger maakt??

 9. Dank voor je site. In de Huishoudbijbel van Haynes die ik net heb aangeschaft word amoniak aangeraden voor een aantal doeleinden. Vreslijke lucht, maar dat is toch een chemisch middel? of zie ik dit helemaal verkeerd? Dank.

Laat hier je reactie achter!