Het kruidenrekje in ere hersteld

Je kent het vast nog wel, het donkerbruine kruidenrekje dat in de vorige eeuw standaard in de keuken hing. Maar toen de voor gefabriceerde kruidenmengsels in pakjes en zakjes in opkomst raakten en veel voedsel al voorgekruid werd in fabrieken stierf daarmee ook langzaam het kruidenrekje uit.

Meestal hebben we nog wel een potje zout en peper in de kast staan maar daar blijft het dan ook vaak bij.

Nu we steeds meer en vaker gezonder en meer puur natuur gaan eten gaan we ook steeds vaker weer kruiden gebruiken. En waarom ook niet. Ze geven ons eten een heerlijke smaak, ze zijn gezond en hebben vaak een geneeskrachtige werking.

Steeds meer mensen hebben kruidenplantjes voor hun keukenraam staan in speciale kruidenpotjes en hebben daarmee altijd goedkoop verse kruiden bij de hand.

kruidenrekjeVoor de mensen zonder groene vingers raad ik aan om lekker ouderwets weer een kruidenrekje aan te schaffen. Zelf heb ik deze aangeschaft bij Dille en Kamille. Ik ben er ontzettend blij mee. Het staat veel netter in de kast dan al die losse supermarktkruidenpotjes en het is ontzettend praktisch doordat het ruimte bespaart, hij rond kan draaien en de potjes van glas zijn waardoor je kunt zien of je kruiden bijna op zijn.

Dit kruidenrekje is gemaakt van hout van de rubberboom. Deze bomen worden, als de rubberproductie stopt na ca. 25 jaar oogsten, geveld en verwerkt in houten voorwerpen. Omdat voor dit hout bomen van oude plantages worden gebruikt en dus geen regenwoud wordt gekapt, is dit een milieusparend proces.

De kruiden haal ik niet meer uit de supermarkt maar van de kruidenkraam op de markt. Waarom?

– doordat ik mijn eigen potjes van mijn kruidenrek meeneem en die ter plekke gevuld worden levert het geen afval op
– de kruiden op de markt zijn zeker tien keer goedkoper dan uit de supermarkt
– de kruiden zijn verser en voller van smaak

Wil je weten welke kruiden je waarvoor gebruikt? Kijk dan hier.

Wil je weten welke geneeskrachtige werkingen kruiden hebben? Kijk dan hier.

Ook interesse in een kruidenrek? Kijk eens in een kringloopwinkel, bestel een eco-exemplaar, zoek er hier eentje uit en vraag hem op je verjaardag of maak er ééntje zelf.

 

Ben je geïnteresseerd in kruiden en hun geneeskrachtige werking? Misschien is dan dit boek iets voor jou.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

3 thoughts to “Het kruidenrekje in ere hersteld”

  1. Ik was ook al aan t nadenken over een kruidenrek, want in een lade neerleggen of zetten lijkt me niks. In een kastje neerzetten lijkt mij ook niet overzichtelijk. Ik kwam na wat zoeken bij een steigerhouten kruidenrek: http://www.starsandtimber.nl/a-39544959/kruidenrek/kruidenrek-met-sterren-60-x-60-x-12-cm/
    Deze vind ik erg gaaf, maar wel prijzig. Manlief gaat waarschijnlijk e.e.a. maken voor de keuken van steigerhout dus wie weet heeft hij nog wat hout over waar we zo’n soort rekje van kunnen maken. Of misschien een op maat gemaakte apothekerskast(je). We zullen zien!

  2. Die van Dille & Kamille is wel heel mooi. Neemt wel veel plaats in beslag vrees ik doordat hij vierkant is, qua keukenkasje zit ik echt te minimalistisch 😉 Weet je toevallig of de potjes van silvo er in passen? Die vind ik wel fijn en vul ik altijd bij.

Laat hier je reactie achter!