Recensie: ‘Wat ik houden wil’

Wie op Instagram zit, kent haar misschien wel. Anne Marije Baars is moeder, minimalist en theoloog. Ze is zó ontzettend inspirerend als minimalist. (check de filmpjes!) Maar ook schrijft ze hele inspirerende teksten op haar Instagram. Ze schreef onlangs het boek ‘Wat ik houden wil’. Man o man, alleen die titel al!

Hoewel Anne Marije minimalist is, en de titel je het doet vermoeden, gaat het boek niet alleen over minimalisme. Het boek gaat wél over kwetsbaarheid, authenticiteit, Anne Marije haar autisme en depressies.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel noemt ze ‘Minder controle’. Ze vertelt over haar eerste paniekaanval en over hoe ze een burn-out kreeg.

“Het is als ik autorijd en het angstzweet mij letterlijk uitbreekt. Het overweldigt mij ineens: al die auto’s en fietsers, het opletten en voorrang geven aan medeweggebruikers. Ik weet niet meer wat de verkeersregels zijn en hoe ik moet anticiperen. Mijn hart klopt in mijn keel en mijn ademhaling is gejaagd en onregelmatig.”

Op een gegeven moment werd ze zo moe dat ze niet meer op haar benen kon staan. Ook kan ze nog amper logisch nadenken. Wanneer ze uiteindelijk weer wat opkrabbelt ontdekt ze het minimalisme. Dit is voor haar een manier om weer wat controle over het leven te krijgen. Ook ontdekt ze Instagram, waar ze foto’s van haar huis plaatst en ze al snel 10.000 volgers heeft.

Wanneer ze de diagnose van Autisme krijgt, valt alles op zijn plek.

“Ook praat ik hard. Altijd. In de trein of in een restaurant. Ik denk er simpelweg niet over na dat er naast mij ook andere mensen in de coupé of op het terras zitten. Toch gaat het steeds beter, want de meeste sociale regels heb ik mezelf ondertussen wel eigen gemaakt. Laurens leert mij dat ik soms moet liegen in deze maatschappij, omdat niet elke situatie vraagt om de waarheid.”

Het tweede deel heet ‘Meer jezelf’. Hier vertelt ze over wat het minimalisme haar bracht. Over de spullen die ze graag houden wil. Ze schrijft over de invulling van de kostbare tijd, over dankbaarheid, over verbinding en eerlijkheid op sociale media.

“Het zijn spullen en bezigheden die ruimte innemen. Maar die ruimte is bedoeld voor jou, je gezin en de mensen om je heen. Vul het dan ook zo in. En je zult merken dat het je tijd oplevert om simpelweg te kunnen zijn.”

“Ik kwam er achter dat ik niet door anderen geaccepteerd hoef te worden om van mezelf te kunnen houden.”

In het derde en laatste deel dat ze ‘Meer leven’ noemt vertelt ze over haar relatie, de liefde en over haar miskraam.

“Ik weet niet of ik de miskraam groter maak dan het is door het nieuws te delen met mijn omgeving en met mijn duizenden volgers. Ik weet van het taboe dat erop rust, omdat de buitenwereld het vaak te klein vindt om te erkennen.”

Net als op haar Instagram schrijft Anne Marije prachtig. Het is daardoor een boek dat heerlijk weg leest. Het is een eerlijk boek. Door Anne Marije haar verhalen heen schuilt haar vertrouwen in God. Ik denk dat veel mensen met autisme of een depressie herkenning en erkenning in dit boek zullen vinden. En nee, ze is niet iemand die woorden als ‘Fantastisch!’ en ‘Geweldig!’ gebruikt en bij wie het glas altijd half vol zit. Maar ze is wel eerlijk en echt. ‘Wat ik houden wil’, een aanrader!

Het boek ‘Wat ik houden wil’ is hier voor € 14,95 te bestellen.

Oh ja, ik geef mijn eigen exemplaar weer graag door. Interesse? Laat hieronder even een reactie achter!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.155 andere abonnees

53 gedachten over “Recensie: ‘Wat ik houden wil’”

  1. O wat lijkt me dit een tof boek. Eigenlijk spreken alle verschillende onderdelen me heel erg aan!
   Graag doe ik mee met de verloting om uit het boek nieuwe gedachtes mee te nemen in mijn eigen zoektocht naar minimalisme in allerlei opzichten. Ook voor een hsp persoon is dit zo inspirerend!
   En het lijkt mij vanzelfsprekend om het boek daarna weer door te geven aan de volgende persoon, zo passend bij deze tijd.

  2. Alleen de titel al, nu onze zoon ons huis verlaten heeft is het voor ons tijd om te denken over de functie van ons huis. Los te laten wat wij niet meer nodig hebben. Ook ik heb een burnout gehad, het is iets wat nog steeds na ijlt. Ben zeer benieuwd naar dit boek.

    1. Veel herkenning in dit kleine stukje. Als mantelzorger, als mama en als zorgerverlener afgelopen weken voor de zoveelste keer over mijn eigen grenzen gegaan. Begonnen met opruimen in mijn huis, in mijn hoofd om meer rust te krijgen.
     Hopelijk zal dit boek me hierbij mogen ondersteunen en natuurlijk geef Ik hem erna met plezier weer door

   1. Lijkt me een heerlijk boek. Ben al jaren aan het ontspullen maar kan altijd nieuwe inspiratie gebruiken. 3 mei is het al weer 3 jaar geleden dat wij ons zoontje verloren na 17 weken zwangerschap. Dus weet ook wat dat losmaakt. Het zet je leven op zijn kop niets is ooit nog zoal daarvoor.

  1. Zou het boek graag lezen. Ben op weg naar minimalisme maar maak nog zoveel misstappen op de weg ernaartoe. Kan wel inspiratie gebruiken. Ik volg haar nu ook op Instagram 🙂

 1. Ik herken mijzelf in de verkeerssituatie die onschreven wordt. Nu mijn dochtertje waarschijnlijk de diagnose autisme krijgt, vallen dit soort dingen me steeds meer op. Het lijkt me een erg leerzaam boek voor mij.

  1. Ik zou het boek graag winnen. Het klinkt erg interessant en gaat over de verschillende facetten in haar leven. Ik ben benieuwd naar haar verhaal!

 2. Hallo Ik zou t boek ook graag willen ontvangen. Misschien om inzicht te krijgen en handvaten in deze moeilijke tijd. Groet marlous

 3. Bijzondere kijk op minimalisme; niet alleen ontspullen maar ook van toepassing op de mensen om je heen. Op een goede manier, namelijk meer prioriteit voor diegene die topprioriteit zouden moeten hebben. Na het gelezen te hebben mag het boek mijn mini bieb in zodat meer mensen ervan kunnen genieten/leren!

 4. Dit boek staat al langer op mijn verlanglijstje; de combinatie van een zoektocht naar jezelf en duurzaam (minimalisitsch) leven is er een waar ik nog zoekende in ben. Ik zou graag dit boek van je overnemen als steuntje in de rug!

 5. Ik zou het boek heel graag van je overnemen. Wat een hoop herkenning: zit nu zelf met burn-out thuis, mijn zoontje heeft afgelopen jaar diagnose autisme gekregen en ben sinds begin 2020 aan het minimaliseren en veel daarover aan het lezen, zoals jouw blog , dit boek ken ik nog niet!

 6. Ik zou het boek graag overnemen. Met een verhuizing voor de boeg en het verlangen naar rust en orde om mij heen kan ik hier vast veel uithalen. Structuur aanbrengen is met ADD elke dag een uitdaging dus een extra steuntje in de rug is erg handig om op koers te blijven…….. aangezien afdwalen en 5 uur later bij je oorspronkelijke klusje aan te komen vaak normaal blijkt te zijn…

  1. Ik zou heel blij worden van dit boek om aan mijn zus te geven! Ze is in korte tijd 2 keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een Autistic Burnout. Dit is ontstaan na een verhuizing waardoor zij nu haar nieuwe eigen plekje probeert te creëeren. Ik denk dat dit boek haar heel veel waardevolle inzichten kan geven.

  1. Graag! In een huis vol met mijn 3 “mannen” en al hun spullen, vriend met autisme lijkt dit me een heel interessant. Daarna zou ik hem graag weer doorgeven door hem in minibieb te zetten.

  1. Lijkt me een heerlijk boek! Ik denk dat er nog wel wat van kan opsteken, als beginnend minimalist. Ik duik graag in alle materie, en deze staat nog op mijn lijstje.

 7. Lijkt me een mooi boek! En ook herkenbaar omdat ik ook in een depressie zit en een miskraam heb gehad. Ik ding graag mee voor deze winactie!

 8. Wat een leuk idee om er een doorgeef boek van te maken. Dan lees ik het eerst en daarna. ………maak ik er weer iemand anders blij mee.

 9. Wat linkt me dit een inspirerend boek. Ik zou het graag willen lezen.
  Door chronische ziekte en hooggevoeligheid overvalt me de drukte van mijn eigen huis me soms.
  Ik ben al een aantal jaren bezig met opruimen, maar minimalistisch is het nog altijd niet. Dus ik ben nog steeds op zoek naar rust thuis.
  Dit lijkt me een mooi boek om weer inspiratie te vinden om een stapje verder te gaan.

 10. Dit boek lijkt mij een goed hulpmiddel bij het ’ontspullen’. Vooral omdat ik het idee het dat het de diepere laag ervan bereikt. Waarom verzamelen we zoveel spullen om ons heen? En worden we er wel echt gelukkig van? Ik zou dit boek heel graag willen lezen om er nog meer over te ‘leren’.

 11. Oh die wil ik wel!
  Je inspireerde me al ontzettend door het fly Lady systeem te delen. Dit gaf een enorme boost in mijn huishouden.

  Dit boek lijkt me een ideale opvolger om nu ook mezelf te gaan ‘huishouden’.

 12. Volgens mij ben ik officieel vier minuutjes te laat. Maar ik zou het boek ook graag willen lezen. Vandaag (vier minuten geleden vandaag) zou ons kleine baby meisje een jaar oud zijn geworden. Maar helaas raakten we haar kwijt tijdens de zwangerschap. Nu ook mijn relatie voorbij is en ik opnieuw aan het zoeken ben hoe ik dit te grote huis voor mij (nu) toch een thuis kan laten zijn, lijkt het me een heel fijn boek! Ik volg je en jullie met plezier. Dankjewel voor alle inspiratie!

Laat hier je reactie achter!