10 dingen om nu weg te gooien uit je keuken

Wil je verandering in je leven? Ruim je huis op! Om je een duwtje in de rug te geven hier alvast een lijstje van 10 dingen die je vandaag nog uit je keuken kunt wegdoen. Maak een goed doel blij met je overbodige spullen en geniet van een nette overzichtelijke en ruimtelijke keuken. 

1) Voeding in je koelkast en vriezer die er al veel te lang ligt

Trek je vriezer en koelkast eens open. Wat ligt er allemaal in? Hoelang ligt het er eigenlijk al? Kijk hier voor een overzicht met hoelang je voedingsmiddelen kunt bewaren. Ook handig: schrijf op de vriezerlades/deur met een uitwisbare stift wat je in de vriezer hebt zitten.

2) Keukenapparaten die je nooit gebruikt

Hoeveel apparaten heb je in je keuken staan? Een tosti-ijzer? Een blender? Welke van al die apparaten heb je de afgelopen maanden niet gebruikt? Stel je voor als je ze niet had, maar je ze op een dag toch nodig zou hebben, hoe zou je het oplossen?

3) Plastic bestek

Wie zegt dat kinderen geen gewoon bestek op kinderformaat kunnen gebruiken? Hoeveel plastic bestek heb je liggen en hoeveel heb je daadwerkelijk nodig? Wil je toch graag geen metalenbestek voor je kinderen? Kies dan voor bestek zonder gifstoffen. Wil je ook de rest van je besteklade minimaliseren? Kijk hier voor tips.

4) Kookboeken en recepten

Hoeveel kookboeken en losse recepten heb je liggen? Hoe vaak kijk je er nog in? Zou je ze werkelijk missen als je ze weg zou doen? Heb je genoeg aan het internet?

5) Koppen en mokken die je te veel hebt

Koppen en mokken, daar hebben we al snel te veel van in de kast. Sommigen horen bij de uitzet, sommigen hebben we gekregen en van sommigen hebben we geen flauw benul hoe die in ons kast zijn beland. Gevolg: het neemt veel onnodige ruimte in, die je vast ook anders kunt gebruiken. Doordat je genoeg hebt staan, pak je op een dag al snel weer een nieuwe, in plaats van het kopje van vanmorgen even om te spoelen. Door steeds weer een nieuw kopje te pakken krijg je alleen maar extra afwas. En al die wir war van mokken staat natuurlijk helemaal niet netjes in je keukenkast. Maar hoeveel kopjes is dan handig om in de kast te hebben? En welke dan? Kijk hier voor een aantal tips.

6) Plastic bakjes

Plasticbakjes (Tupperware) kunnen hartstikke handig zijn. Maar hoeveel heb je werkelijk nodig? Vaak hebben we veel te veel in de kast liggen. Doe weg wat je niet gebruikt, desnoods eerst op proef. En ook handig, bewaar de deksels op de bakjes! Zo raak je nooit meer een deksel kwijt en heb je ze gelijk wanneer je het bakje wilt gaan gebruiken.

7) Eten/kruiden die over de datum zijn

Mest al je kastjes eens uit waar voeding in staat. Liggen er nog pakjes, zakjes of bakjes die allang over de datum zijn?

8) Teveel aan glaswerk in je keuken

keuken

Drinkglazen, wie heeft er niet een kast vol van. Want je hebt wijnglazen, whiskyglazen, borrelglazen, bierglazen, champagneglazen, waterglazen, frisdrankglazen, theeglazen, bowlglazen en ga zo maar door. We hebben vaak veel te veel, voor het geval dat. In werkelijkheid gebruiken we een aantal glazen dagelijks en de rest misschien 1 of 2 keer per jaar. Maar ondertussen hebben we wel 6 stuks van elk en dus nemen ze ontzettend veel ruimte in. Zou het niet fijn zijn als we slechts 1 of 2 soorten glazen in onze kast zouden hebben staan? Kijk hier voor een aantal minimaliseertips.

9) Teveel aan schaaltjes in je keuken

Moeders zijn zich er vaak niet eens bewust van, maar velen hebben massa’s schaaltjes in de keukenkastjes liggen. Schaaltjes voor de yoghurt, schaaltjes voor de soep, schaaltjes voor de nootjes, glazen schaaltjes, stenen schaaltjes, plastic schaaltjes, hele grote schalen en hele kleine schaaltjes. En gebruik je alles dagelijks? Vast niet. Bespaar je het geld en de ruimte en houd het simpel! Kijk hier voor een tips om je schaaltjes te minimaliseren.

10) Kleine prulletjes die niet in de keuken thuishoren (pennen, elastiekjes)

Heb je alle spullen die in je keukenlades liggen ook echt nodig in je keuken? Hoeveel prulletjes liggen er die je niet in de keuken nodig hebt? Denk aan bureauaccessoires of toiletartikelen. Leg alles waar het hoort te liggen!

Succes!

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Wil je graag alle nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Laat dan hiernaast je mailadres achter. En lees je dit op je telefoon? Dan kun je dat bijna helemaal onderaan de pagina doen.

Lees ook:

– Het aanrecht minimaliseren
– De besteklade minimaliseren
– Drinkglazen minimaliseren
– Milieuvriendelijke alternatieven voor het plasticzakje
– Schaaltjes en kommetjes minimaliseren
– Schoonmaakmiddelen minimaliseren
– Kopjes en mokken minimaliseren
– Het kruidenrekje in ere hersteld

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

14 gedachten over “10 dingen om nu weg te gooien uit je keuken”

 1. Laat je man of een ander persoon je keuken kastjes of laden opruimen en ga zelf weg zodat je niet in de verleiding komt om de helft weer uit de prullebak te halen en weer terug te zetten.

  1. Wat een leuk stukje! Heel veel is herkenbaar, maar heel veel heb ik al gedaan. Had mijn keuken begin van de Coronacrisis al gedaan. Wel fijn om te lezen dat ik toch een heel eind de goede kant op zat.

 2. Goede tips qua opruimen van serviesgoed ed! De tips over producten over de datum waar het de te t.h.t. betreft zijn niet helemaal terecht. Het is natuurlijk wel goed om je af te vragen waarom dergelijke producten nog in je koelkast staan of vriezer liggen; of een plannetje te maken om eens in de zoveel tijd koelkast en vriezer eens ‘helemaal’ leg te eten!

 3. Ik ben 88 jaar
  De keuken maak ik 2 keer per jaar schoon en ruim alles op wat ik niet meer gebruik.
  Mijn keuken is 35 jaar oud en ziet er nog uit als nieuw.
  Gisteren heb ik nog de houten lijst die om het aanrecht zit een likje lak gegeven.
  Ik heb 4 uurtjes hulp in de week en de rest doe ik zelf.

  1. Wat ontzéttend goed van je Fien.
   Heel knap gedaan.
   Een opgeruimd huis/keuken geeft een opgeruimd gevoel en dat geeft weer rust.

 4. Ik heb nog nooit een teveel aan mokken en schaaltjes in mijn keukenkastjes gehad. Apparaten die je niet gebruikt? waarom heb je ze dan aangeschaft? Heb ik ook niet staan en pennen en elastiekjes etc kunnen heel goed in een plastic bakje ( wat je nog net niet weggegooid hebt) in je keukenla.

  1. Pennen en elastieken gebruik ik juist in de keuken. Boodschappenlijstje schrijven, notities bij een recept. Elastieken voor het hersluiten van dozen.

 5. Mijn kookboeken gaan mooi niet weg 😉 Ik ben gek op koken en ik probeer 1 keer in de maand iets uit een boek te koken, Dit lukt helaas niet altijd, maar dat komt meer omdat ik dan niet kan kiezen, haha. Voor de rest gebruik ik eigenlijk alles wat ik in de keuken heb staan. Ik denk dat ik eerder misgrijp omdat iets op is, dan dat het over datum is.

 6. Bij spullen in de keuken kijk ik of ze voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo doet mijn mengkom ook dienst als slaschaal. Zijn mijn soepkommen ook te gebruiken als dessert of snackschaaltjes. Doen mijn ontbijtbordjes ook dienst als gebakschoteltjes. Heb ik dikke glazen die ook gebruik kunnen worden voor hete dranken. Op deze manier bespaar ik niet alleen geld, maar heb ik ook minder bergruimte nodig in de keuken.

Laat hier je reactie achter!