Kopjes en mokken

kopjesenmokken

 

Kopjes en mokken, daar hebben we al snel te veel van in de kast. Sommigen horen bij de uitzet, sommigen hebben we gekregen en van sommigen hebben we geen flauw benul hoe die in ons kast zijn beland. Gevolg: het neemt veel onnodige ruimte in, die je vast ook anders kunt gebruiken. Doordat je genoeg hebt staan, pak je op een dag al snel weer een nieuwe, in plaats van het kopje van vanmorgen even om te spoelen. Door steeds weer een nieuw kopje te pakken krijg je alleen maar extra afwas.  En al die wir war van mokken staat natuurlijk helemaal niet netjes in je keukenkast.

Maar hoeveel kopjes is dan handig om in de kast te hebben? En welke dan?

 

Tips om je kopjes en mokken te minimaliseren:

 

1) Aantal kopjes

Hoeveel gezinsleden zijn er? Neem dat aantal kopjes en doe er een ca. vijftal bij voor o.a. visite.

2) Feestje

Houd je een feestje en verwacht je veel visite? Bewaar wat extra kopjes in een speciale bak voor zulke gelegenheden, waar je ook wat extra gebaksschoteltjes en glazen in bewaard. Maar nog gemakkelijker: vraag bijvoorbeeld je vriendin, moeder of buurvrouw of ze even wat extra kopjes mee willen nemen.

3) Multifunctioneel

Zoek kopjes uit die multifunctioneel zijn. Het is wel zo handig dat je er zowel water, melk, sap, thee als koffie (en eventueel soep) er uit kunt drinken. Het allermooiste is natuurlijk dat ze allemaal hetzelfde zijn.

4) Stapelbaar

Kies mokken uit die een beetje stapelbaar zijn. Scheelt weer ruimte in je keukenkastjes.

5) Tijdloos

Kies kopjes uit die tijdloos en gemakkelijk aanvulbaar zijn. Kopjes met bijzondere printjes zijn leuk, maar als er een paar stuk gaan en je moet het aantal aanvullen, is de kans groot dat je niet dezelfde soort kop meer vindt.

 

Een handige tip voor kleine keukens.
Een handige tip voor kleine keukens.

Tip: Twijfel je of je wel met minder kopjes kunt? Doe ze eerst op proef weg. Mis je ze niet? Breng ze dan naar de kringloop of zie hier voor andere weggeef-tips.

Tip: Kijk ook eens bij Dille & Kamille voor mooie kopjes en mokken van goeie kwaliteit. Hou je meer wat meer trendy mokken en bekers? Kijk dan eens bij de Xenos.

 

En? Hoeveel kopjes en mokken heb jij teveel in je keukenkast staan?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

7 gedachten over “Kopjes en mokken”

  1. 🙂 juist gisteren heb ik 3 mokken naar de buren (gezin met 5 kinderen) gebracht. Ik zat daar aan de koffie toen buuf vertelde dat er bij haar nogal vaak mokken sneuvelen. Onze mokken/kopjesplank is nu gevuld met 6 stuks en dat is genoeg. Zelf drinken we geen koffie, dus als we koffiedrinkende gasten hebben, pakken we zelf een theeglas ipv een mok.

  2. Ik ben verzot op leuke mokken met mooie prints. Moest ik al een materiële verslaving hebben, dan is het deze wel. (Ook mooie papieren servietten vind ik supermooi en ik heb gisteren beloten er echt geen meer bij te kopen omdat ik een verzameling heb waar ik nog jaren mee toekom, dat wordt echt niet veel gebruikt). Ik heb één plank in de kast die vol staat met mokken, ze worden heel veel gebruikt met als resultaat dat er dus elke dag veel in de afwas zijn en dat er ook heel regematig sneuvelen. Ik spoel ze geregeld tussendoor wel eens uit maar toch doe ik elke avond mijn ronde in huis omdat er overal vuile mokken verspreid staan (zithoek, keuken, eettafel, bureau, nachtkastje…). Als ik in de winkel weer eens niet kan weerstaan aan een leuke mok, koop ik ze maar per 1 of per 2. Die compenseren dan de gesneuvelden, zodat ik echt wel blijf toekomen met die ene legplank in de kast. En het zijn dus inderdaad allemaal verschillende, maar in een kast in de zitplaats heb ik nog een legplank met een zesdelig ‘goed’ servies voor bezoekers.

  3. Ik vind het juist fijn dat we meerdere mokken en glazen hebben. Anders zou ik de vaatwasser niet vol krijgen… idem voor borden en bestek eigenlijk.

  4. Op sommige terreinen is minimaliseren geweldig. Bijv. tijdschriften en er zijn vast nog wel zaken. Maar serviesgoed? Ik heb een prachtige collectie serviezen. De witte borden van Alessi voor tien personen. Blauw glazen borden gevonden bij een antiekwinkel en als salade bordjes (of dessert) ontworpen door de makers van de Swatch horloges: voor vier personen. Voor 10 personen het servies van Itala. Minimaliseren op dat terrein is er echt niet bij. Ik geniet juist van de overvloed. Bij ieder klein etentje kies ik een ander servies(je) met een bijpassende messenleggers en meer van dat. Wat een rijkdom die overvloed. Wees niet zuinig met kleine feestjes.

    Vrolijke groet Ank

  5. Ik heb 6 grote en 6 kleine mokken en 6 theeglazen. Mijn kinderen hebben beide hun eigen melk/theebeker. En dan heb ik nog 2 mokken gekregen van mijn oude vrijwilligerswerk en 2 mokken die ik altijd gebruik voor mijn thee )een met een tinker en een met spinnen). Meer heb ik niet.

Laat hier je reactie achter!