In 4 stappen een glimmende wasbak

In mijn MM-huishoudsysteem adviseer ik om iedere avond je aanrecht schoon en leeg achter te laten. (stap 1 van de dagafsluiting). Daar hoort natuurlijk ook een schone wasbak bij. Ik krijg vaak de vraag hoe je zo’n wasbak weer mooi glimmend krijgt, dus hierbij een blog met een aantal tips.

De meeste wasbakken zijn gemaakt van RVS, lekker duurzaam en stevig. Maar het materiaal kan wel wat dof worden door bijvoorbeeld koffie, thee of andere viezigheid. Je kunt een speciale RVS-reiniger gebruiken, maar je kunt je wasbak ook prima schoonmaken met milde reinigingsproducten zoals groene zeep, baking soda, schoonmaakazijn, een allesreiniger of afwasmiddel.

Ga altijd te werk volgens deze 4 stappen:

1. Laat het middel inwerken

Schoonmaakmiddel heeft soms eventjes een paar minuten tijd nodig om zijn werk te doen. Dus wrijf je wasbak lekker in met de door jou gekozen schoonmaakmiddel. Ik vind het zelf persoonlijk erg fijn om in ieder geval 1 keer per week de wasbak even goed schoon te maken met baking soda. De andere dagen gebruik ik gewoon afwasmiddel. Is je afvoer verstopt? Pak dit gelijk dan ook aan. Zorg altijd voor een zeefje in je afvoerputje en spoel zo nu en dan je afvoer even goed door met wat baking soda en kokend water om verstoppingen en nare geurtjes te voorkomen.

2. Poets de vlekken weg uit je wasbak

Wanneer het schoonmaakmiddel zijn werk heeft gedaan ga je de wasbak schrobben. Gebruik daarbij een niet schurend doekje of sponsje om krassen te voorkomen en poets altijd mee met de nerf van het rvs. Heb je bruine randjes bij je afvoer? Daarvoor kun je een klein borsteltje of een oude tandenborstel gebruiken.

3. Spoel het na

Je wilt alle viezigheden die je hebt los geschrobd en alle schoonmaakmiddel natuurlijk uit je wasbak hebben. Spoel je wasbak daarom zorgvuldig schoon.

4. Wrijf je wasbak droog

En als laatste wrijf jij je wasbak met een droge doek droog, voor een glimmend resultaat. Sommige mensen vinden het fijn om het nog na te wrijven met een beetje bloem, (olijf)olie of wat spoelglans voor een nóg meer glimmend resultaat.

Hoe maak jij het liefste je wasbak schoon?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!