De minimale garderobe: de 10 grootste voordelen

 

Het is ontzettend handig om heel veel kleding in je kast te hebben! Toch? Natuurlijk niet! Door te veel kleding zie je door de bomen het bos niet meer. Het is wél handig om een minimaal aantal en goede, zorgvuldig uitgezochte kleding in je kast te hebben. Zorg dat je voor alle gelegenheden wat in de kast hebt liggen. Wat de voordelen dan zijn van zo’n minimale garderobe? Dat zal ik je vertellen!

1. Je staat nooit lang voor je kledingkast te bedenken wat je aan zal doen.

Toen ik nog niet op de minimalistische tour was, had ik veel kleding. Héél veel kleding. We hebben best een grote inloopkast en die was zelfs bijna te klein. Ik kocht gewoon wat ik leuk vond, of ik het nu nodig had of niet. En het gekke was, zoals velen wel zullen herkennen, ik had een kast vol kleding maar nooit wat om aan te trekken. Wist je dat de gemiddelde vrouw gemiddeld een jaar van haar leven in/voor haar kledingkast doorbrengt? Dat komt omdat de gemiddelde vrouw gemiddeld 16 minuten nodig heeft om haar kleding uit te zoeken. Zeg nou zelf, dat is toch zonde van de tijd! Die kun je toch wel anders besteden! Tegenwoordig heb ik het een stuk simpeler. Ik pak de outfit die past bij de gelegenheid waar ik naar toe ga en that’s it. De keuze is niet groot dus ben snel klaar.

2. Met een minimale garderobe is je kledingkast altijd netjes en overzichtelijk.

En oooh, wat is dát fijn! Alleen dáárom zou je er een minimalistische garderobe op na moeten houden! Wat je niet hebt, hoef je niet op te ruimen! Voorheen lag alleen de kledingkastvloer al bezaaid met schoenen, sjaaltjes, broeken en shirtjes. Nu is de hele vloer gewoon leeg! Ook het hanggedeelte en de planken zijn een stuk overzichtelijker. Met weinig (lees genoeg) kleding is het natuurlijk een stuk gemakkelijker om de kast netjes te houden.

3. Je houdt van al je kleding omdat je ze met zorg en aandacht hebt uitgezocht.

Als ik nu iets wil kopen, stel ik mezelf eerst deze 10 vragen. Als ik door ga met de koop is het kledingstuk dus altijd met zorg uitgezocht. Dit gaat eigenlijk vanzelf omdat je weet dat je het lang wilt gaan dragen en het overal bij moet passen. Iets kopen gaat zelden meer in een opwelling. Ik ben dan ook gelukkig met ál mijn kleding.

4. Je legt de focus meer op wie je bent dan hoe je eruit ziet.

Je draagt je kleding, je bént niet je kleding. Dit is ook de reden waarom ik wel een voorstander van uniformen ben. Als je minder vaak wat nieuws aan zult trekken, zul je minder vaak complimenten ontvangen. Dat betekent nog niet dat je er niet heel goed uit kan zien of dat mensen je minder aardig zullen vinden. Kleding is in eerste instantie een eerste behoefte, het houdt je warm. Het maakt je niet beter of minder. Maar de kleding die je draagt zegt natuurlijk wel iets over jezelf. Zorg er dan ook voor dat de kleding die je draagt, je met zorg uitzoekt.

5. Met een minimale garderobe kun je alles bij elkaar aantrekken.

Nou, oke, misschien niet álles, maar wel veel. Dat komt omdat je vaker kleding met basiskleuren uitzoekt. Ook weet je wat je al in de kast hebt hangen, wat erg handig is als je iets zoekt wat bij de rest van je kleding past.

Wist je dat minimalist Joshua Fields Millburn o.a. 5 dezelfde witte overhemden in zijn kast heeft hangen? Lekker overzichtelijk!

witte overhemden

6. Je kleding gaat langer mee.

Je koopt als minimist niet vaak nieuwe kleding. Dus als je het dan doet, doe je het met zorg. Je zoekt kleding uit die van goede kwaliteit en niet trendgevoelig zijn zodat ze lekker lang mee gaan.

7. Je hebt genoeg aan een kleinere kledingkast.

Fijn is dat! En een kleinere kast betekent meer ruimte. Wij hebben een inloopkast, maar wij stallen in onze kast dan nu ook andere dingen dan kleding, zoals beddengoed. En dát scheelt ons ergens anders weer ruimte. 😉

8. Je weet precies wat je hebt.

Ik vind het persoonlijk erg fijn dat ik weet wat voor kleren ik heb. Voorheen, als een vriendin me vroeg, wat ik aan ging trekken naar een feestje, antwoordde ik vaak dat ik eerst nog even moest kijken wat ik in de kast had liggen. Nu ik er over nadenk is zo’n antwoord best wel verwend. Het is toch raar dat je niet weet wat je hebt! Nu wéét ik gewoon wat ik in mijn kast heb liggen. Wel zo gemakkelijk. 🙂

9. Je houdt meer geld over.

Ja echt! Kleding is duur. Stel je koopt 2 keer in de maand een kledingstuk van 30 euro. Dan ben je al gemakkelijk op jaarbasis zo’n 720 euro kwijt!  En dan heb ik het nog niet over de kleding van je man en kinderen. Minimalistischer leven is echt een stuk vriendelijker voor portemonnee.

10. Je gebruikt al je kleding.

Toen ik nog de kast vol kleding had, gebruikte ik ongeveer zo’n 30 procent. Ik denk dat dit bij veel mensen zo is.  Nu heb ik alleen nog maar die 30 procent en guess what, nu draag ik ál mijn kleding.

Ben je op zoek naar duurzame kleding? Check dan deze zoekmachine eens, speciaal voor duurzame kleding!

Algemene informatie over de capsule garderobe

Wil je ook een minimale garderobe? Lees ook:

De minimale kledinglijst voor de zomer
De minimale kledinglijst voor de winter

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Wil je graag alle nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Laat dan hiernaast je mailadres achter. En lees je dit op je telefoon? Dan kun je dat bijna helemaal onderaan de pagina doen.
MoedersMinimalisme zit ook op Instagram! Volg je me al?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

23 gedachten over “De minimale garderobe: de 10 grootste voordelen”

 1. Heeerlijk is dat hè. Mijn man en ik hebben sinds jaren samen een 2-deurs-Ikea-PAX-kast. Daar past alles in. Ondergoed en sokken in een lade. Per persoon 3 broeken, 4 blouses/overhemden, 2 jassen, 2 truien, 1sportoutfit, 1skibroek. Plus 3 rokken /jurken van mij op kleerhangers. Per persoon 2 longsleeves en een pyjama op de planken. Ik draag geen t-shirts, mijn man heeft er 6. Het beddengoed past ook in deze kast. We hebben 2 setjes, goed en duurzaam materiaal. Eén setje op bed, één in de kast.

  1. Niks moet Patries, maar het is wél erg fijn om in minimale garderobe te hebben. En je moet maar bedenken dat je het niet echt weg doet, want je maakt er een ander weer blij mee. En het geld verdien je gemakkelijk terug met een minimale garderobe. Je kunt ook wat kleding eerst op ‘proef’ uit je kast weg laten. Mis je het na een paar weken niet, geef je het aan een goed doel en mis je het wel, leg je het weer terug. Succes!

 2. hoi,

  Ik herken wat je schrijft veel uit het project 333 van Courtney Carver. Echt de moeite waard om eens te gaan kijken als minimalist 😉
  leuke site, veel tips herkende ik al van Bea Johnson, Courtney Carver en de site levenzonderafval.nl

  Succes!

 3. Nou, dit gaat voor mij niet helemaal en altijd op. Ik ben postbezorger en in de winter moet ik echt van alles over elkaar aantrekken om het die paar uur dat ik op straat ben nog een klein beetje warm te houden. Dus ik ben blij met alle shirts, vesten, truien, mutsen, handschoenen, sokken en leggings/panty’s die ik heb. (Vooral goede handschoenen, 2 paar over elkaar, een met vingers die dun papier kunnen pakken en 1 paar vingerloze er over heen, zijn erg belangrijk)
  Wel sla ik in op tweedehandsbeurzen, ik koop vrijwel nooit nieuw. Je staat er ook van te kijken hoeveel beeldschone sjaals er zomaar op straat liggen.
  Missen mensen die niet of … hebben ze er toch wel 20 van in de kast hangen:-)?
  De poloshirts die mijn werkgever beschikbaar stelt trek ik nooit aan. Te zweterig in de zomer en te koud in de winter.

 4. Gisteren het zoveelste kledingstuk gekocht; dit maal een rokje, dat eigenlijk niet mijn maat was (kortom iets te klein, maar ik kreeg hem aan…, maar ja het was in de UITVERKOOP, hè?) Ik heb er wakker van gelegen…. Daarom ben ik gaan googelen op de term ‘te veel kleding’. Volgens mij ben ik koopziek wat betreft kleding kopen. Dat zal wel een oorzaak hebben (onzekerheid over uiterlijk; vroeger als kind kreeg ik afgedankte kleding en moest ik mijn kleding helemaal afdragen en liep ik met verstelde lappen op het kruisstuk van mijn versleten broeken, etc..)
  Maar dit maakt mij ook helemaal niet gelukkig: Inderdaad te volle kasten, die ik heel creatief steeds uitruim en zakken vol naar kringloopwinkels breng. Maar ik kan ook heel moeilijk iets weg doen en zit ook nog met kledingstukken van wel 20 jaar oud of ouder. Ik zou het anders willen doen, maar blijf toch steeds ‘winkelen’. Ik heb bewondering voor de vrouwen die het anders kunnen, vaak hetzelfde lijken aan te hebben maar die er toch altijd verzorgd uitzien.
  Je begrijpt dat de inhoud van mijn huis ongeveer net zo is. Ik vind ook zo veel dingen leuk en we worden overspoeld tegenwoordig met leuke dingen. Tegelijkertijd begrijp ik héél goed dat het materiele behoefte bevrediging is, die kort van duur is en die een gebrek aan innerlijke en uiterlijke tevredenheid moet maskeren. Voer voor een goede psycholoog….

 5. Klinkt geweldig maar…..wat doe je met hele hele mooie kleding? veel mooie bedoel ik….allemaal weg? en wat doe ik in de winkels als ik smoorverliefd ben op n nieuw kledingstuk?

 6. voor de zomerlijst 1 pyama en 4 paar schoenen? dat wordt veel wasjes draaien en qua schoenen lijkt me dit uh saai?……sorry maar ik denk dat ik dit niet zou kunnen…..ben wel bezig alle overtollige zooi weg te doen, vind ik al heel wat, hihi

 7. Toevallig gisteren weer mijn kledingkast opgeschoond. Er konden nu toch nog een paar T-shirts voor de zomer weg. Die waren aan de ruime kant en 2 paar schoenen die niet erg lekker liepen maar ja, ze stonden er al twee jaar zonder gebruikt te worden. Ook nog 1 tas. Nu toch maar doorgepakt. De kringloop is er blij mee. Sinds ik een minimale garderobe heb voel ik mij juist veel meer vrouw in heerlijke kleding. Ik ben overgestapt op duurzame fairtrade kleding. Vanwege de prijs heb ik veel minder kleding maar het voelt stukken beter. Ik maak een wensenlijstje en schaf het aan als het afgeprijsd is. Ik heb dan ook geen kleding voor speciale dagen. Trek gewoon lekker alles aan. Heb ik zin in een jurk dan trek ik deze aan. En alles is met elkaar te combineren. Had ik dit maar jaren eerder gedaan. Stond vaak voor de kast en had veel kleding maar veel was niet te combineren. Ik juich minimaliseren zeker toe!

 8. Even een vraagje; draag je dan dezelfde kledingstukken meerdere dagen achter elkaar? Ik heb een kast vol met kleding maar van de meeste kledingstukken wordt ik niet blij. Dit komt ook omdat als je ouder wordt (63) je figuur veranderd. Ik zou zo graag mooie duurzame kleding kopen en blij zijn met alles wat ik aantrek. Ik kan het me ook niet permitteren om nu ineens alles weg te doen en een heel nieuwe garderobe aan te schaffen.

  1. Hoi Geertje!
   Waarom haal je niet de 10 mooiste items uit je kledingkast. Er zit vast wel iets tussen waar je wél blij van wordt? Ik draag inderdaad wel eens iets langer dan 1 dag. Met een t-shirtje er onder kan dat prima en vaak laat ik het ook nog even ’s nachts voor het open raam luchten. Ik zou zeker niet in 1 keer een nieuwe garderobe aanschaffen. Doe het in stapjes. Heb je echt geen broeken meer waar je blij van wordt? Denk dan goed na, van wat voor soort broek het dan wel moet zijn. Koop niet iets in een opwelling. En doe de andere broeken weg… zonde om daar nog langer gefrustreerd over te zijn. Daar is het leven veel te kort voor. Gun je zelf het beste!!! Ook jij mag er zijn toch?!
   Ik hoop dat je hier wat aan zult hebben.

 9. Als ik eens nadenk over mijn kleding, heb ik niet veel maar ook niet veel, waar ik gelukkig van wordt.
  Het combineren is ook lastig. Ik ga hier zeker mee aan de slag!
  Als moeder van jonge kinderen neig je snel naar praktisch ipv leuk. En dat verdienen we toch ook?

  Kleding draag ik zeker 2 a 3 dagen, net als de rest van t gezin (5pers) Maar dan was ik nog 1 a 2 wassen per dag. Het leven van zero waste en minimalisme gaat hier langzaam en gestaag.

Laat hier je reactie achter!