De minimale kledinglijst (zomer)

Het is zomer! Wat heb je in de kast hangen? Wat kan er weg en moet er ook wat bij? Wat voor kleding voor de zomer is handig om in de kledingkast te hebben als je een voor minimale garderobe gaat? Natuurlijk kan het nóg minimalistischer, maar ik heb geprobeerd de kledinglijst zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen en tóch enigszins heel minimaal.

08c69470d1f42aea22cb1e1ccc3324e6

Hoe je kledinglijst eruitziet verschilt natuurlijk per persoon. Het hangt af wat voor werk je hebt, hoe vaak je de was doet en wat je fijn vindt om te dragen. Sport je bijvoorbeeld elke dag dan heb je aan 1 sportshirt natuurlijk niet genoeg. En houd je niet van rokjes of jurkjes dan doe je daar een broek voor in de plaats. Ik raad je aan om zo je persoonlijke garderobe-lijst te maken en je kledingkast daar stapje voor stapje op aan te passen.

Maak hier je persoonlijke kledinglijst, print het uit en hang het in je kast. Je zult zien dat als je eenmaal een minimalistische kledingkast hebt, je niet meer terug wilt. Want een minimale garderobe kent heel veel voordelen. En het mooie is, je zult niets missen omdat je zorgvuldig een lijst hebt gemaakt met kleding voor elke gelegenheid. Moet je iets nieuws aanschaffen? Kies dan voor fairtrade en biologisch. Kijk hier voor een overzicht van winkels die deze kleding verkopen.

Succes!

De minimale kledinglijst (zomer) van 33 items.

(ondergoed, sjaaltjes, zwemkleding, riemen en sieraden niet meegerekend)

1 zomerjas
1 warm vest/warme trui
1 sportief vest
2 nette jasjes/blazers

1 paar slippers/sandalen
1 paar schoenen met hak
1 paar schoenen zonder hak
1 paar wandelschoenen/sneakers

3 hemdjes/tops
2 nette truien/vestjes
4 shirtjes/blouses (korte mouw)
1 sportshirt
1 neutraal rokje
1 rokje met print
1 net (zwart) jurkje
1 zomerjurkje
1 strandjurkje
2 nette broeken
2 spijkerbroeken
1 joggingbroek
1 leggings / panty
1 korte broek
1 sportieve korte broek
1 pyjama

deminimalegarderobe-zomer

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.141 andere abonnees

15 gedachten over “De minimale kledinglijst (zomer)”

 1. Wat leuk, zo’n project ‘garderobekast’. Ik ben zover nog niet, hoor. Doe dat pas ergens april/mei. Dat is voor mij vroeg genoeg. Ik heb ook geen uitgebreide garderobe. Maar 1 panty…dat vind ik griezelig weinig. Daar heb ik er toch graag een paar van op voorraad voor het geval van een ladder op een onmogelijke moment.

 2. 1 Pyjama… wat draag je dan als die in de was zit en je wel graag wat aan hebt ’s nachts? Of moet ‘ie dan in de droger, wat niet echt de stroomrekening minimaliseert?

  1. Hoi Glen! ‘S morgens je pyjama uitwassen, overdag drogen en ’s avonds weer aan! Bij nood kun je natuurlijk ook altijd ’s nachts een t-shirt van je man dragen, je yogabroek, een legging of wat je maar lekker zit. 😉 Maar vind je 1 echt te weinig, dan moet je vooral 2 in je kast bewaren! Waar jij maar gelukkig van wordt! 😉

 3. Hoi Dieuwke,
  Inmiddels ben ik klaar met het minimaliseren van mijn huis. Ik geb letterlijk nog maar 25% over van de spullen die ik ooit had. Heel bevrijdend. Ook mijn kleding is teruggebracht tot een fijn minimum. Alleen mijn schoenen… Ik had 40 paar en zit nu nog op 19 paar. Hoe breng ik dat terug naar nog eens de helft? Ik houd van schoenen en kan een aantal niet wegdoen, al draag ik ze nauwelijks. Hoe neem ik daar afstand van? Mijn man maakte ooit speciaal voor mij een schoenenkast en die is nu letterlijk half leeg. Wat zet ik op de lege planken? Ik wil ook niet dat mijn huis verandert in een soort spookstad verandert. Ik ben een stuk rustiger door al die ruimte, maar leegte is toch iets anders. Hoe ga jij daar mee om?

  1. Hoi Astrid! Wat goed dat je al zover bent! Ik zeg zelf altijd: minimaliseer totdat je gevoel zegt dat het klopt. Je huis moet natuurlijk niet in een spookstad veranderen. Een fijne sfeer is belangrijk, let op kleurgebruik, licht en verlichting. Als je schoenen je gelukkig maken kun je overwegen om ze gewoon te bewaren. Besef je dat de schoenen niet een aanvulling op je geluk zijn dan kun je overwegen om ze in een doos eerst een tijdje weg te zetten. Heb je ze na een half jaar niet gemist? Dan kun je ze alsnog weg gaan doen. Succes!

 4. ik vind het echt lastig….Ik heb echt veel mooie dingen. Dat nog mooi is. en duur was. Laatste jaren heel erg veel trouwerijen gehad. En als je een daggast bent wil je toch wat moois. Dus hangt er veel nets in mijn kast. Wat ik ook echt wel draag. Op zondag heb ik eigenlijk altijd wel iets netjes aan. Maar dan tel ik en ik heb 6 jurkjes (incl.zomer en strandjurkjes) maar zomaar weggooien…. Ik draag het eigenlijk met veel plezier. En verder heb ik jasjes/blazers die er bij horen, en vestjes of iets met korte mouw wat makkelijk bij alle jurkjes kan. Zodat elk jurkje bij elke weertype gedragen kan worden. pfff oke ik kan geen afstand doen.
  Als ik een jurkje misschien maar 5 keer per jaar aan heb (met een groot feest ofzo) en ik vind het helemaal een geweldig jurkje moet ik het dan wel weg doen….. Ik vind het eigenlijk erg lastig.

 5. Leuke uitdaging! Ga ik mee aan de slag

  De lijst voor kinderen heb ik ook voorbij zien komen. Maar heb je er ook een voor een mannengarderobe?

 6. Goh 33 stuks wat veel.

  Ik heb altijd maar 2 broeken, mijn vesten draag ik ook het hele jaar door behalve de echt dkke (2). Ik draag geen jurkjes of rokken.
  Mijn lijst:
  2 spijkerbroeken, 2 joggingsbroeken, 5 t-shirt korte mouw, 1 mouwloos t-shirt, 2 vesten, 1 warm vest, 1 korte broek, 1 paar sandalen, 1 paar wandelschoenen (ik draag geen gewone schoenen)., 1 zomerjas.

  Ik heb wel ruim 6 pyama’s liggen omdat ik regelmatig ’s nachts hevig transpireer en ik dan wel graag een droge aantrek om nog lekker verder te kunnen slapen.

  (exra winter: 4 t-shirts lange mouw, 2 dikke vesten, winterjas)

  Standaard dan nog oude wandelschoenen voor de wandelingen met de hond, regenlaarzen.

 7. Leuk zo weinig maar de tip om bij Dameskleding en Washbear te kopen lukt niet want er is geen website meer. Ook is het jammer dat je maar tot maat 42 wat kunt kopen. Misschien is dat om ook op je lijf te minimaliseren, graag maar dat lukt niet bij iedereen.
  voor de rest is het natuurlijk heel belangrijk om ook en vooral met minder tevreden te zijn

 8. Hallo
  Leuk om te lezen … ik ben echter een nogal zweterig typ. Dus shirts/hemdjes/ truien kan ik maximaal een dag aan. Dan lijkt mij de lijst wel wat mager want vaker wassen is niet milieubewust .

 9. Kleding minimaliseren is voor mij een uitdaging. Ik heb niet bijzonder veel kleding, maar wel verschillende kledingstukken in de kast hangen die al een paar jaar oud zijn, maar nog goed zijn en passen, mooie merkkleding. Door dat ik nu tijdelijk minder werk, thuis voor de kindjes zorg en dus minder kantoorkleding draag, wil ik de kleding niet weg doen. Ik heb daarentegen wel in meer vrijetijdskleding geinvesteerd waardoor mijn kast in de loop der jaren in grootte is toegenomen. De stelregel, iets een jaar niet gedragen, dus dan maar in de kledingbak vind ik daarom lastig te hanteren. Ik zorg er verder wel voor dat de kleding die ik koop goed te combineren is. Vooral op vakantie, wanneer ik mijn hele kledingkast niet in koffer kan stoppen, pluk ik hier de vruchten van.

Laat hier je reactie achter!