vaste lasten

Je vaste lasten bestuderen is de moeite waard: 5 tips

Kom je net wat geld te kort iedere maand? Of wil je graag ergens voor sparen? Ga er dan eventjes voor zitten. Om je vaste lasten te bestuderen moet je eventjes tijd maken, maar dan levert het ook gelijk wat op. Schrijf als eerst eens op waar je iedere maand geld aan uitgeeft. En kijk dan of je dat bedrag ook iets kunt minimaliseren.

5 tips om je vaste lasten te minimaliseren

1. Herzie je energieverbruik

Verdiep je eens in wat je kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Doe dit door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar hoe je verwarmt, koelt en elektriciteit gebruikt. Investeer in energiezuinige apparaten, gebruik LED-lampen en verbeter je huisisolatie. Verminder waterverbruik door korter te douchen en repareer lekkende kranen.

Femke: “Mijn man maakt hier een sport van. We investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Ik moet er vervolgens op letten om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt. Het kost eerst wat, maar op langere termijn ben je goedkoper uit. En dat geld kunnen we straks weer goed gebruiken voor onze verbouwing.”

2. Zeg onnodige abonnementen op

Kijk kritisch naar alle lopende abonnementen. Zijn er diensten die je niet of nauwelijks gebruikt, zoals een sportschoolabonnement, tijdschrift, telefoonabonnement of streamingdiensten? Het opzeggen van deze abonnementen kan maandelijks veel geld besparen.

Elske: “Ik ben overgestapt naar een sim-only abonnement. Dat was voor mij veel goedkoper. Ook hebben we een streamingsdienst opgezegd, waar we toch nooit naar keken.”

3. Vergelijk en wissel van leveranciers

Ben je gewend om bij dezelfde leveranciers voor gas, water, elektriciteit en internet te blijven? Doe marktonderzoek en vergelijk de tarieven van concurrenten. Overstappen kan significant in de kosten schelen en soms bieden nieuwe leveranciers voordelige welkomstdeals aan.

Chantal: “Laatst alles nog op een rijtje gezet. Alle vasten lasten op papier en daarbij gelijk ook de bankrekening gecheckt. Helaas zitten we nog aan een paar contracten vast , maar zodra die aflopen, gaan we onderhandelen (willen eigenlijk wel bij dezelfde leverancier blijven) Komt daar niks uit, opnieuw googlen en overstappen. Dingen die we niet meer gebruiken (wisten ook niet meer dat we er voor betaalden, totdat we uitgebreid de bankrekening gingen controleren) hebben we gelijk opgezegd.”

4. Doe bewust boodschappen

De boodschappen worden steeds duurder, maar dat had je vast al gemerkt. Wat je kunt doen is: seizoensproducten kopen, mealprepping (meerder maaltijden in één keer klaarmaken), het plannen van je maaltijden, bulkinkopen doen en natuurlijk letten op de aanbiedingen. Wat je ook kunt doen is eens opschrijven hoeveel een maaltijd kost dat je bijvoorbeeld iedere week op tafel zet. Met bewustwording kom je al een heel eind.

Brenda: “Ik weet precies wat we elke maand kwijt zijn aan vaste lasten en dit houd ik ook goed bij. Ik bewaar alle boodschapbonnen, dus weet ook wat we elke week aan budget nodig hebben. Om de vaste lasten te verlagen hebben we abonnementen opgezegd en goed gekeken wat hebben we nodig en waar we zonder kunnen.”

5. Kies voor goedkopere transportopties

Vervoersonkosten kunnen doorwegen op je budget. Overweeg om vaker te fietsen, een auto te delen of gebruik te maken van openbaar vervoer. Als je een auto bezit, controleer dan of je kunt besparen op verzekeringen of brandstof door over te stappen op een zuiniger model.

Simone: “Ik heb een e-bike gekocht! Het is even in investering, maar ik laat nu veel vaker de auto staan en ik vind het heerlijk om te fietsen! Het scheelt heel wat benzinekosten!”

Als je alle bovenstaande tips opvolgt, zul je zien dat je heel wat kunt besparen. En vergeet niet dit om je uitgaven eens in het half jaar weer eens op een rijtje te zetten. Je moet er even voor gaan zitten, maar je vaste lasten bestuderen is beslist de moeite waard!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

One thought to “Je vaste lasten bestuderen is de moeite waard: 5 tips”

Laat hier je reactie achter!