De 8 fijnste bedjes voor je baby

Als je zwanger bent moet er natuurlijk een fijn slaapplekje komen voor je baby. Maar er zijn zoveel fijne bedjes voor je baby dat je door de bomen het bos al snel niet meer ziet. Ik vroeg jullie via mijn socials wat jullie ervaringen zijn, zodat het hopelijk anderen weer kan helpen om een goede keuze te maken.

1. Wieg

Een wieg is een klein, knus bedje dat meestal gebruikt wordt voor pasgeboren baby’s tot ongeveer 3 tot 6 maanden oud. Wiegen zijn vaak draagbaar en kunnen soms een schommelende beweging maken, wat sommige baby’s helpt om beter te slapen.

Evi: “Wij hebben een familiewieg. Vol trots had ik er lakentjes en dekentjes voor gekocht. Al maanden voor de geboorte stond hij in de kamer te pronken. Ik kon niet wachten om ons kindje er in te laten slapen. Toen onze zoon geboren werd, heeft hij er amper in gelegen. Hij vond het er helemaal niet fijn. Hij wilde het liefst gewoon bij mama zijn, lekker slapen in de draagdoek en ’s nachts naast mama in bed.”

Saar: “Zo lang ze in de wieg pasten, sliepen ze in de wieg naast ons bed op onze kamer. Daarna sliepen ze in een ledikant op eigen hun kamer, maar vaak in de nacht alsnog op onze kamer (ook een klein ledikantje). Inmiddels zijn ze 3 en 6 jaar en slapen ze nog steeds vaak op onze kamer: matras formaat 70×140 past precies naast het bed op de grond, aan beide zijden.”

Annette: “Mijn oudste lag meteen in een wieg op haar eigen kamer. De jongste heeft in eerste instantie nog even bij mij op de kamer gelegen, maar wat maken baby’s een herrie met slapen, ik sliep er zelf niet van. Toen is hij verhuisd naar de wieg op zijn kamer. Met een maand of negen gingen ze over naar een ledikant. De oudste kreeg een bed toen de jongste het ledikant ‘nodig’ had.”

2. Co-sleeper of aanschuifbedje

Een co-sleeper is een bedje dat aan één kant open is en kan worden bevestigd aan het ouderlijk bed. Dit maakt het gemakkelijker om ’s nachts te voeden en te troosten zonder dat je je bed uit hoeft.

Karin: “Cosleeper werkte niet, bij mama in bed werkte goed. Toen ze een jaar of 2 waren kregen ze op hun eigen kamer een eenpersoonsbed, waar ik dan met ze sliep en wegglipte als het kon (en ’s nachts zo nodig terug bij kroop).”

B: “We hebben een cosleeper, naar vaak en vooral ’s nachts ligt meneer (nu 9 mndn) prinsheerlijk op het grote bed, bij voorkeur bij mama.”

interior of baby room

3. Ledikant

Een ledikant is een bedje met spijlen waarin een baby kan slapen vanaf de geboorte tot ongeveer 2 of 3 jaar oud. Het voordeel van een ledikant is dat het meegroeit met je kindje; de bodem kan vaak versteld worden en de zijdes kunnen verwijderd worden als je kind ouder wordt.

Tessa: Mijn oudste zoon sliep meteen in zijn ledikant, de middelste en jongste eerst in een babynest bij mij in bed, daarna ook naar een eigen ledikant. Nu liggen de oudste twee (5 en 3 jaar) bij mij in bed als mijn man/hun vader weg is voor werk. Uiteindelijk slapen zij (en ik ook) het beste als ze naast me liggen. Ze zijn dan veel rustiger en worden eigenlijk niet wakker. Ik slaap (fysiek) wel beter als ze in hun eigen bed liggen, maar het is mentaal wel fijner dat ze naast me liggen.” 😉

Silvia: “Al mijn drie kindjes zijn begonnen bij ons in de slaapkamer. De oudste eerst in een ledikant naast ons bed en hierna het ledikant omgebouwd tot co-sleeper. Uiteindelijk belandde ze bij ons in bed. Nu ligt onze 3e meeste van de tijd ook bij ons in bed/naast mij en heel soms nog in de co-sleeper.”

Alie: “Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen. Bij nummer 1 volgde ik kort het advies ‘eigen bed, eigen kamer, laten huilen’. Toen waren we alledrie afgepeigerd en hadden we vele kilometers op de slaapkamer heen en weer gelopen. Dus bij ons in bed genomen. Bij nummer 2 en 3 stond wieg/ledikant naast ons bed, maar sliepen ze voornamelijk bij ons. Ook heel makkelijk met de borstvoeding. Met gemiddeld 2,5 jaar gingen ze naar hun eigen kamer. “

4. Mozesmandje

Het Mozesmandje is een klein, draagbaar bedje dat vaak gemaakt is van natuurlijke materialen zoals riet of bamboe. Dit type bedje is geschikt voor de eerste paar maanden van een baby’s leven.

Dorien: “’s Nachts slaapt mijn baby van 13 weken dicht tegen me aan. Overdag slaapt hij meestal op mij, al dan niet in de draagdoek. Af en toe leg ik hem in zijn mozesmandje. Het is ons 4de kindje en we hebben intussen geleerd dat ledikantjes, co-sleepers en zelfs een box niet bij ons passen. En dat is helemaal oké, dit werkt voor ons het beste.”

5. Meegroeibed

Een meegroeibed kan omgebouwd worden van een babybedje naar een peuterbed en soms zelfs naar een eenpersoonsbed. Deze bedden zijn een lange termijn investering omdat ze aangepast kunnen worden naarmate je kind groeit.

Sonja: “Wij hadden een drie in één bed. Eerst is het een ledikantje met hoge bodem, daarna kun je het ombouwen tot een ledikant met lage bodem en daarna tot een peuterbed. Dit vind ik echt wel ideaal. Ons kindje (nu 4) slaapt er nog in.”

babynestje

6. Babynestje

Een babynestje is een soort zacht matrasje met opstaande randen waar een baby comfortabel en geborgen in kan liggen. Het is vooral handig voor dutjes overdag en kan binnen in een ledikant of wieg geplaatst worden.

Diede: “Ik kreeg een babynestje als kraamcadeau, en het was voor de eerste weken ideaal. Het babynestje lagen we bij ons in bed en onze dochter sliep er heerlijk in.”

7. Kinderwagen

Het hangt een beetje van de kinderwagen af, maar gemiddeld kun je die gebruiken als bedje tot je kind ca. 6 maanden is.

Zoe: De oudste sliep de eerste 6 weken in het kinderwagenbedje naast ons bed en daarna in het ledikant op zijn eigen kamer.

Sandra: “De eerste nacht hadden we de wandelwagenbak naast bed. Ik werd gillend gek, bij elk zuchtje was ik wakker. Dus vanaf nacht 2 had ik onze oudste op z’n eigen kamer in een wiegje waar ik zelf ook als baby in had gelegen. Beneden in de woonkamer hadden we nog een wiegje uit de familie van mijn man. Onze tweede heeft dus nooit bij ons op de kamer gelegen.”

8. In het grote bed

Het komst steeds vaker voor dat kinderen bij ouders in bed slapen. Ik veel landen is dit altijd gewoon geweest, maar ook hier in Nederland wordt het steeds meer geaccepteerd. Let altijd wel op de veiligheid van je baby!

Evelien: “Beide kinderen hebben bij ons in bed geslapen. We hadden wel een ledikant omgebouwd tot een co-sleeper. Ik gaf borstvoeding (beide tot ze 3,5 jaar waren). Ik vond het heel makkelijk, zo hoefde ik er niet uit om ze eten te geven ’s nachts. Zo hadden we allemaal voldoende slaap. Ik lette er wel op dat ik in maternale houding sliep (arm onderaan het kussen zodat kind niet in het kussen kon liggen en mijn benen opgetrokken zodat ze ook niet naar onder konden zakken onder de lakens).”

Geertje: “We hadden het allemaal: co-sleeper, wieg, babynestje en wandelwagen en toch sliepen onze baby’s het liefst en het best in de draagzak/draagdoek of tussen ons in op bed. Bij de eerste 2 nog veel strijd geleverd met poging om ze perse in de wieg te krijgen, maar bij nr. 3 en nr. 4 zijn we een stuk relaxter. Slaap=slaap!”

Wat me vooral uit jullie reacties opviel is dat de meeste kinderen toch het liefste dicht bij papa en mama willen slapen. Ieder huishouden is anders, iedere baby is anders en ieder type bed heeft zijn eigen voor- en nadelen. Volg je gevoel bij het kiezen van een bedje. Zorg ervoor dat welk bed je ook kiest, het voldoet aan de veiligheidsnormen en comfortabel en veilig is voor je baby.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!