Minimaliseren in de wasruimte


Loop eens naar je wasruimte. Het maakt niet uit hoe groot of klein die is. Zeg eens eerlijk? Hoeveel potjes, pakjes en flessen heb je daar lekker door elkaar op een plankje staan? En wat voor andere spullen liggen er die er eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Losse sokken, knopen, muntstukken, kapotte knijpers? De was doen is niet ieders favoriete bezigheid, maar het moet in veel gezinnen toch bijna dagelijks gebeuren. Je brengt dus best veel tijd door in je wasruimte, laat het dan ook een fijne, nette en lichte ruimte zijn. 

Vijf tips voor een nette minimalistische wasruimte

1) Wasmanden

wasmanden in kast

Je hebt eigenlijk twee soorten wasmanden. Een paar om je was in te vervoeren en een paar om je was in te schiften. Van wasmanden om je was in te vervoeren heb je niet veel nodig. Een of desnoods twee moet genoeg zijn. Het handigst is wanneer ze ook nestbaar zijn en handig in gebruik, zoals deze van wit kunststof. Van wasmanden om je was in te schiften heb je er vaak meer nodig, afhankelijk van de hoeveelheid soorten was die je hebt en de ruimte om ze te stallen. Het mooiste is om alle wasmanden wel weg te werken in een kast of op planken. Zit je wasruimte op zolder en heb je een schuine wand? Zet de wasmanden daaronder. Heb je een kleine maar wel een hoge wasruimte? Je kunt ook wasmanden bovenelkaar ophangen. Zoek de geschikte wasmanden voor jouw wasruimte. Op mijn pinterestpagina vind je genoeg inspiratie.

2) Wasmiddel

wasmiddel in glazen potten
Doe je wasmiddel en knijpers eens in mooie glazen potten. Daar knapt je wasruimte van op!

Hoeveel flessen wasmiddel heb je staan? Welke gebruik je? Welke zijn echt nodig? Waszakjes kunnen handig zijn om kwetsbare kleding te beschermen in je wasmachine. Maar colorcatchdoekjes zijn niet nodig. Daarvoor in de plaats kun je schoonmaakazijn bij je was doen. Dit voorkomt het doorlopen van kleuren en je was wordt er nog lekker zacht van ook!

Bekijk hier de fijnste eco-wasmiddelen.

3) Minimaliseer

Kijk eens op je heen in je wasruimte. Maak desnoods een stufflist, zodat je er echt bewust van wordt wat voor spullen je er hebt liggen. Wat zou je meer weg kunnen doen? Heb je echt al die droogrekjes nodig? Staan er dingen die er eigenlijk niet thuis horen? Maak van je wasruimte een wasruimte en geen opslagplaats voor andere dingen.

Tip: heb je nieuwe knijpers nodig? Koop dan deze knijpers van roestvrij staal! Ideaal! Ze zijn mooi, ze roesten niet en zijn eeuwig houdbaar.

4) Maak routine

min-wasruimteVoor sommige gezinnen die een minimalistische garderobe hebben kan het handig zijn om volgens een wasschema te werken. Als je iedere wassoort tenminste één keer in de week doet, weet je zeker dat je altijd genoeg kleding in de kasten hebt liggen. Ook kun je de was in je dagroutine verwerken. Bijvoorbeeld ‘s avonds als je de kinderen naar bed hebt gebracht, vouw je de schone was op en verzamel je alle vieze was en zet je de wasmachine met een tijdklok klaar voor de nacht of de ochtend. En ‘s ochtends als je de kinderen naar school hebt gebracht, hang je de was op. Het is maar net wat voor jou handig werkt. Als je vaker één was draait in plaats van alle was op één dag, heb je ook minder droogrekjes en droogruimte nodig. En door de was in je avond en/of ochtendroutine te verwerken hoef je er overdag niet meer aan te denken en heb je tijd voor veel leukere dingen. Lees ook deze blog over de wasroutine van het Flyladysysteem. 

5) Minimaliseer in kosten

minimalistische wasruimteWist je dat een gezin met een zuinige wasdroger zo’n 250 kWh per jaar verbruikt? Dat is in 10 jaar zo’n 2500 kWh ofwel 575 euro. Zonde van het geld toch? Ik zeg niet dat je gelijk je wasdroger weg moeten maar je kunt je op je minst eens afvragen of je het apparaat echt wel nodig hebt. Het scheelt geld, energie en ruimte als je geen droger hebt. Een wasje draaien kost gemiddeld 1 euro per keer. Als je op 30 graden wast iets minder en op 90 graden weer wat meer. Verder kun je natuurlijk kijken naar hoeveel water en energie je wasmachine verbruikt, en wassen tijdens daluren (als je nachtstroom hebt). Probeer ook wasmiddel goed te doseren en niet heter te wassen dan nodig is. Als je kleding trouwens vaak wast, slijten ze ook eerder en moet je weer eerder nieuw kopen. Vaak kun je kledingstukken ook prima even buiten hangen te luchten.

Aanrader: Er zijn ook wasballen te koop waardoor je minder wasmiddel nodig hebt, geen wasverzachter en je was toch heerlijk zacht wordt! Kijk hier voor meer informatie.

Tip: Wil je de handdoeken beslist in de droger, omdat ze dan lekker zacht worden? Doe de handddoeken voordat je ze ophangt eerst even 20 minuten in de droger. Dit is lang genoeg voor een zacht resultaat.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Minimaliseren in de wasruimte”

 1. 1) Wasmanden
  Ik gebruik 3 klapkratten. Eigenlijk zijn 2 klapkratten genoeg, maar die derde heb ik nou eenmaal. Ik gebruik het niet om de was naar de wasmachine te vervoeren. Dan moet ik de trap af, en dan zou ik niets kunnen zien. Dus liever 2x lopen als het nodig is, maar toch maar niet de trap af donderen.
  2) Wasmiddel
  Ik heb 2 wasmiddelen staan: 1e is hypo-hypo-hyopallergeen. Da’s voor ongeveer alles. Er zit een mineraal in dat Borax heet, en dat werkt van nature al als wasverzachter en lost vet op. Allemaal vliegen in 1 klap. 2e is de parfum-vrije-eco van de plaatstelijke supermarkt. Mijn man wil graag zijn spijkerbroeken hiermee gewassen hebben, omdat het toch ruiger wast dan m’n 1e middel.
  3) Minimaliseer: stufflist
  Tja, er ligt zowat niets, want het bevindt zich allemaal achterin de keuken. Dus de wasmand staat in de slaapkamer (faux pas volgens de feng sui, heb ik net gelezen) en het droogrek staat in de studeerkamer. Lekker waar de computers staan, en het het warmst is. Bovendien is daar plaats, en nergens anders.
  Dus behalve een stapel handdoeken om te wassen (die ‘wasmand’ vormt zich wel bij de wasmachine), wasmiddel, en 3 klapkratten, kan ik niet veel was-spul ontdekken rondom de wasmachine.
  4) Maak routine – goed plan!
  5) Minimaliseer in kosten
  Wij gaan de energiemeter er nog op zetten om te kijken hoe alles was. Ik gebruik overal 30graden voor behalve de handdoeken, lakens en het ondergoed. Ik ben dus benieuwd wat bijvoorbeeld een kookwas nu werkelijk aan energie vreet. Verder is het een wasdroog combinatie (geen ruimte voor een droger). De droger gebruik ik voornamelijk voor de handdoeken. Kleding ophangen op het droogrek scheelt ook strijkwerk, zo ook met lakens, al is het wat kunst en vliegwerk soms om die uit te hangen binnenshuis.

 2. Wat is jullie tip mbt een lekbak onder de wasmachine? Heeft dat nut? En ik merk dat er bij het randje van de lekbak/wasmachine (staat in de badkamer) kalkranden ontstaan die je niet goed schoon krijgt omdat je de wasmachine niet kan verplaatsen (droger staat erboven op). Hier nog tips voor?

Laat hier je reactie achter!