crop woman writing down notes in diary

Hoe maak ik een stuff list?

Een stuff list is simpelweg Engels voor spullenlijst, oftewel een lijst met spullen die je in je huis hebt.

Toen ik voor het eerst over het fenomeen ‘stuff list’ hoorde, moest ik heel hard lachen. Wie schrijft er nu in godsnaam al zijn spullen op een rijtje? Of je niets beters te doen hebt! En hoelang zou ik dan wel niet bezig zijn! Nee hou op zeg.

De één heeft nog een kortere stuff list dan de ander (52 spullen). En dat in een heel huis! Nu weet ik dat dat voor de meeste moeders een bijna onmogelijke opgave is. En bovendien is het geen wedstrijdje.

Intussen heb ik al heel wat stuff listen gemaakt en lijken ze toch minder suf dan ik in eerste instantie dacht. Het is namelijk een hele mooie manier om te kijken wat voor spullen je hebt, waarom je ze hebt en hoe je nog verder kunt minimaliseren.

spullenlijst stuff list

Hoe maak ik een stuff list?

1. Maak een stuff list per ruimte

Voor de echte minimalisten onder ons, is een lijst per categorie waarschijnlijk handiger. Maar omdat ik niet de illusie heb dat de gemiddelde lezer hier minder dan 200 spullen heeft, doen we het per ruimte. En die ruimtes kun je ook nog onder verdelen door bijvoorbeeld de spullen in je boekenkast en dressoir apart te noemen.

2. Begin klein

Begin nou niet gelijk de inhoud van je hele woonkamer of stampvolle zolder op te schrijven, maar begin waar het overzichtelijk is. In je slaapkamer, washok of toilet bijvoorbeeld.

3. Minimaliseer

Voor dat je begint met het opschrijven van je spullen zou ik gaan minimaliseren. Van de dingen waarvan je zeker weet die weg kunnen, verwijder je uit de ruimte. Anders worden het, in sommige gevallen, wel hele lange lijsten.

4. Schrijf alles op

Nadat je de ruimte hebt opgeruimd en geminimaliseerd, schrijf je alles op wat je ziet. Wat je precies opschrijft is aan jou, maar ik houd zelf vaak de regel aan, als ik zou verhuizen en ik zou het meenemen dan is het een bezitting van mij en schrijf ik het op. Een wasmachine dus wel, maar een gordijnroede met gordijnen niet. Een wc borstel wel, maar de wc-pot of wc-rolhouder niet. En een mandje met haarelastiekjes schrijf ik op als één ding.

5. Maak je stuff list digitaal

Je kunt alles in een boekje opschrijven, maar handiger is een lijst digitaal te bewaren zodat je het ook gemakkelijk aan kunt passen. Zelf houd ik mijn lijsten heel simpel in ‘Notities’ bij. (standaard app op de Iphone)

6. Minimaliseer je stuff list

Als je alles hebt opgeschreven, bekijk dan nog eens rustig wat er in je lijst staat. Staan er bijvoorbeeld 5 wasmanden in je washok, vraag je zelf dan af of je ook echt 5 nodig hebt. Wat zou er gebeuren als je er 2 weghaalt? Als je echt minder spullen wilt hebben, probeer je de lijst in te krimpen. Zet een kruisje achter de dingen op je lijstje waarbij je twijfelt en bekijk de lijst later nog eens. Je kunt de spullen ook op proef uit een bepaald vertrek verwijderen. Je kunt ze dan later altijd nog terug zetten. Maar wedden dat je dat niet gaat doen?

Je zult zien dan het maken van zo’n stuff list/spullenlijst je veel voordelen biedt. Je weet namelijk na het maken van de lijsten precies wat je in huis hebt en wat zich waar bevindt. Het voelt lekker overzichtelijk en al je vertrekken worden er een stuk netter op! Bovendien is het nog handig voor de verzekering ook.

Wat denk je, iets voor jou?

Boekentip: Ontspullen

Lees ook:

– De tien gouden tips voor de beginnende minimalist
– De grote minimaliseer-checklijst
– 10 tips die je helpen om spullen los te laten
– De tien beste minimaliseerhacks
– Hoe begin ik met minimaliseren?

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

9 gedachten over “Hoe maak ik een stuff list?”

  1. Ik ben ook bezig om mijn slaapkamer te minimaliseren, wat als blogger soms wat lastig is. Is er inmiddels een parfum weg heb ik alweer 3 nieuwe collecties binnen. Laatst ontzettend veel make-up naar de voedselbank gebracht. Mijn nagellakbakken helemaal uitgezocht en teruggebracht naar 1 bakje en de rest verdeelt onder vrienden. Zo zijn anderen blij en ruimt het bij mij lekker op. Kledingkast is ook al aan de beurt geweest, kleding naar de kringloop.
    Zo help je anderen en jezelf tegelijkertijd! Alleen voel ik persoonlijk niet zoveel voor een lijst, ik pak alles gewoon per doelgroep aan.

  2. Wunderlist ook ideaal! Gesynchroniseerd met je google account. Ook handig voor boodschappenlijstjes administratie dingen e.d. Je krijgt een herinnering en af vinken voelt heerlijk die “ping”. Echt een aanrader. Scheelt je heel wat losse briefjes. En je raakt het nooooooooit kwijt. Ook niet als je telefoon of computer crasht.

  3. Leuk om te lezen, dit heb ik toevallig net specifiek gedaan met mijn kledingkast, waarna ik de toppers heb benoemd en daarbij heb omschreven waarom ik ze zo fijn vind en zo vaak draag. Dat heeft me niet alleen geholpen om weer een hoop naar een andere bestemming te doen, maar moet me ook helpen bij het selecteren van toekomstige benodigdheden.

Laat hier je reactie achter!