wasmachine problemen

Wasmachine Doe-Het-Zelf Tips: Veel Voorkomende Problemen en Oplossingen

Net zoals voor elk huishoudelijk apparaat geldt, zijn er ook voor de wasmachine tal van storingen en oplossingen te bedenken. Als je wasmachine niet meer werkt, ben je vanzelfsprekend gedupeerd. Of het nu gaat om een lekkage of een foutmelding, je hebt altijd schone kleren nodig dus het meest belangrijk is dat het probleem zo snel mogelijk wordt verholpen.

Hieronder worden verschillende mogelijkheden bekeken die ten grondslag kunnen liggen aan het probleem dat zich voordoet. Verder lees je precies wat jij moet weten over de mogelijke storingen en oplossingen die je daarvoor kan vinden.

Wasmachine werkt niet

Als je wasmachine niet aangaat, weet je vaak niet waar je moet beginnen met zoeken naar het probleem. Het eerste dat je kunt doen, is controleren of de klep van de trommel goed dicht zit, en of de stekker in het stopcontact zit. Het zou zonde van de tijd zijn als je bij een dergelijke oorzaak naar problemen gaat zoeken die er niet zijn. Als de stekker goed in het stopcontact zit en de wasmachine nog niet werkt, doe je er verstandig aan om met behulp van een ander elektrisch apparaat te checken of de wandcontactdoos wel stroom levert. Maar als de machine wel aangaat en niet goed werkt, aan welke storingen en oplossingen moet je dan denken?

Watertoevoer checken

Bij een foutmelding van de watertoevoer of het waterpeil, kunnen er een paar problemen en oplossingen voorkomen. Als er iets mis is met de watertoevoer komt er te weinig water in de trommel. Dit kan komen door de toevoerslang. Kijk allereerst of de kraan waar die aan zit vastgesloten open staat. Zo ja, zit er misschien een verstopping of kink in de slang? Een foutmelding kan ook betekenen dat de waterdruk is weggevallen. In dat geval kun je het best andere kranen in je huis open draaien om te zien of hetzelfde probleem zich daar ook voordoet.

Waterafvoer bekijken

Al het water dat de wasmachine binnenkomt, moet er natuurlijk ook weer uit. Als er problemen met de waterafvoer zijn, komt dit in de meeste gevallen door een verstopping. Soms blijft er bijvoorbeeld iets in je zakken zitten, wat er in de trommel van de wasmachine uitkomt. Maar wat kun je dan doen? Bij de meeste wasmachines zit aan de voorzijde een filter achter een klepje verscholen. De kans is groot dat je de boosdoener vindt op het moment dat je de filter schoonmaakt.

Lekkage

Als je nattigheid voelt terwijl die er niet hoort te zijn, moet je eerst achterhalen waar de lekkage precies zit. Het eerst dat je doet, is de watertoevoer afsluiten en de wasmachine van de stroomvoorziening afhalen. Zo weet je zeker dat je veilig bent en het probleem niet groter wordt. Controleer alle onderdelen zoals slangen, de afvoer en de filter op lekkages. Een andere oorzaak van lekkage kan bij het zeepbakje liggen. Als die te vol zit, kan de daaruit voortkomende verstopping namelijk ook tot lekkage leiden. Tot slot is het mogelijk dat er water uit de deur van de trommel loopt. Het kan dan zo zijn dat de sluitringen vervangen moeten worden, maar het kan ook komen omdat er teveel schuimend water in de trommel zit.

Wasmachine centrifugeert niet

Een wasmachine die niet meer centrifugeert, is een veelvoorkomend probleem. Meestal komt dit doordat de filter van de pomp gereinigd moet worden. Een klein voorwerp dat bijvoorbeeld uit een broekzak is ontsnapt is al genoeg om de filter te verstoppen.

De filter reinigen doe je als volgt. Allereerst haal je de stekker uit het stopcontact. De pomp vind je vervolgens onderaan de wasmachine, vaak achter een klepje verscholen. Bij de meeste wasmachines zit een afvoerslangetje. Leg dit slangetje in een bakje waarmee je het overtollige water uit de trommel kunt opvangen. Er kan best wat water uit de slang komen, maar pas als alles eruit is, kun je de filter losdraaien en het vuil eruit halen.

Als dit niet helpt, dan is het nog mogelijk dat de schoep geblokkeerd is, die ligt achter de filter. De schoep is een soort vleugel of propellor die vrij naar beide kanten moet kunnen bewegen. Als hier haren en dergelijke tussen blijven zitten kan dit zich ophopen waardoor de schoep blokkeert. Haal de filter dus los en check of de schoep nog vrij kan bewegen.

Lawaai en trillingen

Maar er zijn meer storingen en oplossingen die bij je wasmachine kunnen spelen. Het kan namelijk ook zo zijn dat de wasmachine wel werkt, maar tegelijkertijd een gek geluid maakt. Als je wasmachine lawaai maakt, moet je snel ingrijpen om erger te voorkomen. Een van de oorzaken van de herrie kan zijn dat de wastrommel te vol of te leeg zit. Als er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raken wat uiteindelijk schade aan de machine veroorzaakt. Verdeel je was gelijkmatig over de trommel voordat je een wasprogramma gaat draaien.

De oorzaak van het geluid kan soms heel simpel zijn. Wanneer de ondergrond niet stabiel is, kan de wasmachine gaan trillen en daardoor herrie maken. Zorg er dus voor dat de ondergrond van je wasmachine waterpas is.

Stinkende wasmachine

Je wasmachine kan helemaal naar behoren een programma draaien, maar toch niet het gewenste resultaat leveren. Het wordt niet met een specifieke foutmelding aangegeven, maar er kan wel degelijk iets aan de hand zijn. Als je kleding muf uit de wasmachine komt, dan is het goed mogelijk dat je wasmachine van binnen vies is. Als je teveel wasmiddel gebruikt, blijven er resten achter in de slangen waardoor vuil zich kan gaan ophopen.

Door geregeld met een kopje soda of azijn een lang wasprogramma te draaien op minimaal 60 graden Celsius, voorkom je dat je last krijgt van vlekken in de kleding en bovendien gaat de wasmachine zo ook niet stinken.

Een laatste tip is om na elke wasbeurt de deur van de trommel en de wasmiddellade van je wasmachine open te laten. Zo krijgt de binnenkant goed de kans om te drogen en ontstaan er ook geen vieze luchtjes. Om te voorkomen dat er nog kleine restjes wasmiddel achterblijven kun je de wasmiddellade nog even goed uitspoelen. Er kan van alles gebeuren met je wasmachine, dat blijkt wel. Maar gelukkig kunnen de meeste problemen door jou zelf opgelost worden. En kom je er niet uit, schroom dan niet om een expert in te schakelen.

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!