Welke kleding is duurzaam?

We willen allemaal de juiste keuzes maken, maar wanneer doen we het goed? Al eerder schreef ik in dit artikel over dat je maar weinig kleding nodig hebt en dat je, als je al kleding koopt, je dat ook bewust zou moeten doen. Maar daarvoor heb je wel de juiste informatie nodig. 

De VPRO zond eerder een drieluik-documentaire uit over dit onderwerp; “De slag om de klerewereld”. Niets is natuurlijk zwart-wit, maar deze zeer indrukwekkende documentaire gaf me een aardig beeld van hoe het er aan toe gaat in de klerenwereld. Ik raad je aan, als je deze drieluik nog niet gezien hebt, om dat alsnog te doen. Je kunt deze drie afleveringen onder aan dit artikel vinden.

Heb je nieuwe kleding nodig? Dan zou je eerst eens op de website www.goedewaar.nl kunnen kijken. Er zijn namelijk genoeg merken én (web)winkels die wel duurzame en kwalitatief goede kleding verkopen, óók voor je kinderen. Als we dit met zijn allen wat meer zouden gaan doen, zou dit heel veel mensen en natuurlijk het milieu ten goede komen.

talking dress

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Dan raad ik je het boek van Marieke Eyskoot aan: Talking dress. In dit boek wijst ze je de weg naar je eigen fair fashion lifestyle. Ze geeft je tips over wat je zelf kunt doen voor een groenere garderobe. Je kunt haar boek Talking Dress hier bestellen. Niet vergeten na de tijd weer door te geven of te verkopen he? 😉

Vertel eens? Hoe duurzaam is jouw favoriete merk? Ga jij voortaan je kleding bewuster uitzoeken? Bekijk hier de leukste fairtrade webshops!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

4 gedachten over “Welke kleding is duurzaam?”

 1. Hi Dieuwke,

  Ik heb al eens mijn kast opgeruimd en toen toch nog een jaar lang geen kleding gekocht. Ik leerde er veel beter door combineren. Ik maak heel veel kleding zelf. Met zelfgemaakte kleding ga je veel bewuster om dan met die uit de winkel want je weet hoeveel energie er in zit om het te maken. Ik heb een modevakopleiding gevolgd en tegenwoordig geef ik les Naaicafé DJ, mijn huiskamernaaicafé. Ik leer ze ook kleding recyclen en pimpen. Het boek Talking Dress vind ik echt een aanrader.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Goed bezig Dorothé! Ik merk dat om me heen ook steeds meer vrouwen op naailes gaan en zelf hun kleding of die van hun kinderen gaan maken. Een goede trend! Helaas ben ik zelf niet zo handig met naald en draad.

 2. Als je in de omgeving van Rotterdam zit zou langs kunnen komen, dan zou ik het je leren in mijn Naaicafé. Daar zijn dus ook machines aanwezig…. die hoef je dus niet zelf aan te schaffen, op te ruimen etc. Ze zitten op veel meer plaatsen.

 3. De documentaire heb ik deels met tranen in de ogen bekeken… Dit willen wij toch niet? Ik tenminste… Ik wil niet, dat mensen voor een hongerloon 12 uur per dag / 6-7 dagen per week kleding voor mij maken. Dat ze zonder bescherming op velden werken, waar chemikalien gebruikt worden, waar zij ziek van worden. Laat staan dat kinderen daarvoor werken ipv op school te zitten.

  Is het dan echt zo, dat zo weinig mensen bereid zijn, 5-10 Euro meer uit te geven voor een eerlijk kledingstuk? Ik kan en wil het niet geloven. Als ook maar een groot merk zou opstaan en eerlijk zou handelen en zou communiceren hoe alles gemaakt wordt, wist ik wel, waar mijn spullen vandaan zouden komen.

  Zo weet je het nooit echt.

Laat hier je reactie achter!