capsulewardrobe

De minimale kledinglijst (winter)

Wat voor kleding voor de winter is handig om in de kledingkast te hebben als je voor een minimale garderobe gaat? Natuurlijk kan het nóg minimalistischer, maar ik heb geprobeerd de lijst zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen en tóch enigszins heel minimaal.

Natuurlijk verschilt het nog per persoon. Het hangt af wat voor werk je hebt, hoe vaak je de was doet en wat je fijn vindt om te dragen. Houd je bijvoorbeeld niet van rokken dan zet je daar een broek voor in de plaats. En doe je niet aan sport, laat je de sportkleding weg. Ik raad je aan om zo je persoonlijke garderobe-lijst te maken en je kledingkast daar stapje voor stapje op aan te passen.

Maak hier je persoonlijke kledinglijst, pas het aan naar je eigen wensen, print het uit en hang het in je kast.

Je zult zien dat als je eenmaal een minimalistische kledingkast hebt, je niet meer terug wilt. Want een minimale garderobe kent heel veel voordelen. En het mooie is, je zult niets missen omdat je zorgvuldig een lijst hebt gemaakt met kleding voor elke gelegenheid. Succes!

Tip 1: Is het nodig om je minimale garderobe aan te vullen? Probeer dan eerlijke en biologische kleding aan te schaffen.

Tip 2: Kies twee of drie basis kleuren die goed bij jou en bij elkaar staan. Zo kun je alles gemakkelijk met elkaar combineren.

Tip 3: Doe eerst een je overbodige kleding op proef weg. Als je ze na een tijdje niet mist, kun je ze met een gerust hart doneren!

De minimale kledinglijst (winter) 

(ondergoed, sjaaltjes, riemen en sieraden niet meegerekend)
Onderstaande lijst bevat 35 items.

1 warme winterjas
1 extra winterjas (optioneel)
1 regenpak (optioneel)

1 paar pantoffels
1 paar snowboots / regenlaarzen
1 paar schoenen met hak
1 paar schoenen zonder hak
1 paar wandelschoenen / sneakers

1 warm vest
1 sportvest of trui
2 nette jasjes / blazers
2 hemdjes/tops
3 truien
3 shirtjes / blouses
1 sportshirt

2 pyjama’s

2 rokken
2 jurken
1 zwart jurkje (of een ander neutraal en veelzijdig jurkje)

2 spijkerbroeken
2 nette broeken
1 joggingbroek
2 leggings / panty

p.s. Heb jij een mooie foto van je capsule wardrobe en mag ik deze gebruiken voor in deze blog? Mail het me!

Lees ook:
– Een capsule wardrobe in één week
– Waaruit bestaat een basisgarderobe?
– 10 minimaliseeropdrachten voor een minimale garderobe
– Een kast vol kleding en niets om aan te trekken?
– De capsule wardrobe voor de lente
– De leukste fairtrade webshops op een rijtje
– De minimale kinderkledinglijst (zomer)
– De minimale kinderkledinglijst (winter)
– De minimale kledinglijst (zomer)
– Welke kleding is duurzaam?
– De minimale garderobe: de 10 grootste voordelen
– Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

13 gedachten over “De minimale kledinglijst (winter)”

 1. Handig lijstje, ga ik gebruiken als ik mijn kledingkast uitzoek! Alleen één sportshirt vind ik weinig, twee is voor mij het minimale, anders kan je niet sporten als je sportshirt in de was zit. En vergeet de onesie niet 😉

 2. Het is natuurlijk persoonlijk Mirjam, maar ik draag de lange jas vaak als ik netjes de deur uit ga. Bij een jurkje of rokje. En mijn leren jasje draag ik vaak bij een spijkerbroek, als ik de kroeg in ga en zulk soort gelegenheden. Als een leren jas niet bij je past, zou je ook voor een sportief jack kunnen kiezen of de tweede jas helemaal weg laten natuurlijk. 😉

 3. Hier kan ik tenminste wat mee! geen geworstel meer met bedenken wat ik nog nodig zou kunnen hebben. Dank je wel..
  Kast van mijn dochter is inmiddels meer dan gehalveerd 🙂 “nog 2 planken over..” zei ze..

 4. Nu heb ik mijn gaderobekast helemaal opgeruimd en ben tot 33 stuks kleding teruggegaan. Ik tel mijn ondergoed en sokken en fiets/hardloop/wandel/zwemkleding niet mee en ook mijn 4 paar winter- en zomerschoenen niet.
  Ik vind jouw lijst een heel mooi voorbeeld van een kledingkast voor in de winter en kan me voorstellen dat er voor elk seizoen een lijst samen te stellen valt. Echter, gebruik je de kleren dan alleen in het gegeven seizoen? Hoeveel kleding is dit dan in een heel jaar?

  1. Net als Birgit ben ik ook wel benieuwd hoeveel kleding je voor een heel jaar mag tellen.
   De meeste kleding in mijn kast draag ik het hele jaar door.

 5. Sinds een jaar of 3 heb ik een systeem van 24 complete setjes waarvan er 10 in mijn kast hangen. Iedere maand schuif ik dit door; 2 eraf en 2 andere erbij. Hierdoor heb ik al mijn kleren aan en ligt er dus niets in de kast wat nergens bij past. Ook koop ik nu veel minder en bewuster omdat ieder setje wel 5 maanden in mijn kast hangt. Het was op het begin een beetje een gepuzzel, maar nu vind ik het echt ideaal!

  1. Klinkt interessant. Zou je hier meer over willen delen? Deze lijsten zijn inmiddels een paar jaar oud, ben benieuwd of je die nog gebruikt en hoe je dit nu doet met die sets. Ik ben zelf druk bezig met het minimaliseren van mijn kledingkast op het moment, maar heb nog steeds meer dan ik zou willen en nodig heb.

 6. Ik Heb 7 complete sets bij elkaar op hangers in de kast hangen dus kan 14 dagen vooruit als ik tussendoor niet zou wassen:-)
  1 joggingbroekset voor thuis lummelen en voor schoonmaakwerk 2 sets. Deze laatste ligt gevouwen.
  Heerlijk overzichtelijk en makkelijk met klaarleggen voor de volgende dag.

 7. Mijn zomer- en wintergarderobe verschillen nauwelijks van elkaar. Ik draag wat vaker mijn vestjes over mijn t-shirts en tops. En mijn korte broeken zijn werkloos in de winter. Natuurlijk heb ik wel een winterjas!

Laat hier je reactie achter!