kinderkleding capsule garderobe

De minimale kinderkledinglijst (zomer)

Een minimale garderobe of ‘capsule wardrobe’ voor kinderen; veel moeders zijn er al achter dat zo’n garderobe alleen maar voordelen kent. Nu de zomer er weer aan komt, wordt het weer tijd om de zomerkleding door te passen. Wat past nog, wat kan doorgeschoven worden en wat moet er ‘nieuw’ aangeschaft worden?

Het kan handig zijn om voor jezelf een briefje te maken waarop je schrijft wat jij denkt nodig te hebben voor je kind. Dit briefje kun je eventueel in de kledingkast van je kind hangen. Je kunt ook gebruik maken van deze minimale zomerkledinglijst voor kinderen.

Zo’n lijst is en blijft natuurlijk hartstikke persoonlijk, maar ik heb geprobeerd de lijst zo te maken dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik ben er vanuit gegaan dat je alles minimaal 1 keer per week wast. En dan zou je het nog met nóg minder kleding kunnen doen. Het hangt er ook maar net vanaf hoe oud je kind is, of het een smeerpoets is en hoe vaak je wast. In ieder geval kun je hier de minimale zomerkledinglijst voor kinderen downloaden en aanpassen, om de lijst vervolgens in de kast van je kind te hangen en stapje voor stapje aan te passen.

Nogmaals: het gaat niet om de aantallen, maar om wat je nodig hebt. Iemand die nog niet zindelijk is, zal meer kledingsets nodig hebben dan een ouder kind. Kijk dus goed naar je eigen situatie en beslis dan voor jezelf aan hoeveel je genoeg hebt.

Kledingsetjes

Het aantal kledingsets wat ik aanraad is tussen de 5 en 10. De meesten zullen met 5 a 6 sets prima overweg kunnen. Maar voor bijvoorbeeld baby’s die geregeld alles onderspugen adviseer ik eerder 10 sets. Met een kledingset bedoel ik een broek, t-shirt en trui. Of een rok, legging, shirtje en vestje. Het is ook ontzettend handig om de kinderkleding ook als set in de kast te leggen of hangen. Setjes zijn handig omdat je dan weet dat alles gedragen wordt en dat je overal wat bij hebt. In de praktijk zijn setjes voor meisjes handiger dan voor jongens, omdat bij jongens in het algemeen de kleding toch wel bij elkaar past. In dat geval kun je ook kiezen voor een aantal basiskleuren dat je gemakkelijk kunt combineren oftewel een ‘capsule wardrobe’.

Drie basiskleuren

Wil je liever niet met setjes werken, kies dan twee a drie basiskleuren voor je kind zijn of haar garderobe. De kleuren moeten bij je kind passen maar ook bij elkaar zodat je alles lekker met elkaar kunt matchen. Het voordeel hiervan is dat je vaak met nog minder kleding toe kan.

Een voorbeeld van een meisjes-capsule wardrobe afkomstig van de website Classy Yet Trendy.

Laagjes

Voor de minimale garderobelijst voor de zomer raad ik aan om zoveel mogelijk in laagjes te werken omdat het weer nogal wisselt hier bij ons in Nederland. Dus wanneer je een zomerjurkje hebt, doe er dan ook een legging en een vestje bij zodat het zomerjurkje ook op de wat koudere dagen kan worden gedragen. Voor jongens kun je uiteraard zorgen dan je een t-shirt én een trui of vest bij een bepaalde broek hebt.

Reserve

Vind je het maar spannend? Zo’n capsule wardrobe voor je kind? Bang dat je te weinig kleding zult hebben? Je kunt ook wat kleding op proef even achter de hand houden. Zo kun je uitproberen wat goed voor jou werkt.

De minimale kinderkledinglijst (zomer)

1 nette zomerjas
1 speeljas/vest

1 paar zomerschoenen
1 paar sandalen
1 zomerhoed/pet met uv-filter (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld greenjump.nl)
1 zwemtrui met uv-filter (scheelt verbranding en veel smeren)

3 pyjama’s of 2 pyjama’s en 1 joggingpak

6 onderbroeken
6  hemden
6 paar sokken

5 tot 10 kledingsetjes

of

6 t-shirts / truien / vesten (Tip: check zebrasaurus.nl voor duurzame truien en t-shirts)
6 (korte)broeken
1 nette outfit (voor feestjes e.d.)

Lees ook:
– Een capsule wardrobe in één week
– Waaruit bestaat een basisgarderobe?
– 10 minimaliseeropdrachten voor een minimale garderobe
– De minimale kledinglijst voor mannen (zomer)
– De minimale kledinglijst (zomer)
– De minimale garderobe: de 10 grootste voordelen
– Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Heb je liever een online cursus?

Online cursus Minimaliseren – Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid voor je dromen en doelen in 7 weken.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

10 gedachten over “De minimale kinderkledinglijst (zomer)”

 1. Zelf probeer ik kledij voor veertien dagen te hebben, speelkledij inbegrepen. Lekker handig voor wanneer we op reis gaan. Ik mis nog een paar schoenen in jouw lijstje, wij zorgen er voor dat iedereen een paar sportschoenen, sandalen, crocs en een paar mooie schoenen heeft. En in onze Belgenlandje, ik vermoed dat het in Nederland niet anders is, is regenkledij onmisbaar…

 2. Oei, dat is wel erg weinig… Ik merk dat ik een sterke behoefte voel om twee jassen te hebben. Voor als er een vies is en je die in de was wilt doen. Het droogt gewoon niet zo snel (een zomerjas weer sneller dan een winterjas). Ook zijn we nu met peuter (nog niet heel serieus) bezig met zindelijk worden. Dus daar gaan straks heel veel onderbroekjes en andere onderkledingstukken doorheen.
  Op zich ben ik het wel met je eens dat het wat minder mag. Door omstandigheden heb ik veel tweedehands kledingpakketten gekocht en trouwens ook veel gekregen. Voor je het weet is de kast snel gevuld. Aldus gistermiddag in een half uur twee, bijna drie vuilniszakken met kleding uitgezocht om weg te geven. Maar goed, die staan nu dus – door tijdgebrek – weer op zolder te wachten…
  Oja, ik mis in het lijstje de regenlaarzen voor de natte dagen in ons landje 🙂

 3. Handig zo’n lijstje als leidraad. Ik heb vanmorgen eens in mijn dochters kast gekeken en zomergoed er al vast in gelegd om te kijken wat ze heeft. Ik telde zo al 15 shirts met korte mouw, paar blousjes en 5 jurkjes. Meest 2e hands.
  Wat Rory hierboven schrijft: mijn dochter is nu 3 en die gaat hopelijk van de zomer zindelijk worden dus wat extra kleding is niet gek. Wat ik lastig vind voor de zomer is om die 5-10 setjes te maken. Hoeveel lange broeken en korte broeken? Hoeveel lange mouw en hoeveel korte mouw? Hier in Nederland is dat toch een beetje lastig. En voor een meisje is een rokje en jurkje ook wel eens leuk…en hoeveel vestjes heb je nodig? Nog best lastig hoor!

 4. Hoi Dieuwerke,
  Ik ben moeder van vier, al oudere, kinderen. De oudsten (22 en 19) regelen zelf hun kleding en dat lukt mijn zoon prima. Hij heeft alleen het hoognodige. Ze betalen ook zelf hun kleding en schoenen, dat maakt hem superzuunig haha! Maar de oudste is een dametje met heel veel kleding…al ruimt ze af en toe goed op. Ik denk dat ze wel tien jassen bezit… De jongste twee zijn ook jongens, 16 en 11 inmiddels, en die hebben ook niet zoveel. Ze groeien nog snel ergens uit en daarom is het ook niet verstandig om teveel te kopen. De jongste spant de kroon, hij wil altijd alles zwart..al jaren. Dus, een zwarte nette broek en een grijze, twee zwarte joggingbroeken (om in buiten te spelen), een korte jogging broek, wat T shirts en twee vesten van jogginstof. Dat is alles voor de zomer, ook nog een jack, dat mocht mosgroen zijn deze keer.. Maar wat jij niet hebt en wat voor jongens heel fijn is, zijn de voetbalpakjes! Mijn jongste heeft er drie, van die dunne shirts met korte broek om in te sporten. Heel de zomer draagt hij deze als het mooi weer is en ook op school bij gymles. Ideaal, zijn piepklein in mijn was en snel droog. Een aanrader.

 5. Wat handig! Is er ook een winterlijst??
  En een vakantielijst? ( heb nu voor vakantie in België 3 setjes koud weer en 4 setjes zonnig weer gepakt)
  Ik vind het wel veel onderbroeken!

  En ik mis een lijstje sportkleding (hier 3* p/w hockey)

  1. Ik weet niet hoe lang je weg bent op vakantie, maar kan je ook niet zorgen dat het zonnig-weer-setje aangepast kan worden naar slechter weer? Korte broek of rok kan in de zomer altijd wel, vind ik, eventueel met een dikkere trui of vestje erover…

   Sportkledij heb ik alles in tweevoud, hier ook vaker in de week sporten, maar met 4 kindjes in huis was ik wel heel geregeld!

 6. Amai 5 tot 10 setjes kleding! Dat vind ik al best veel! Ik geloof nooit dat mijn jongens dat hebben! Hier ook fan van de voetbaltenues, wast als een zakdoek en voordeel: geen zakken waar zand in kan gaan zitten , scheelt weer een stofzuigbeurt binnen! Haha

 7. Hoi Diewke,

  Ik ben in verwachting van mijn tweede kindje. Mijn eerste is ondertussen al 9 dus daarvan heb ik niks meer aan babykledinglijn etc.
  Nu hebben wij aan kleding nog niks gekocht omdat we een hoop kunnen krijgen van vrienden, super fijn! Nu ben ik alleen bang dat zodra de baby er is we overladen worden aan nog meer kleding en knuffels die we waarschijnlijk niet nodig hebben, heb je tipt om dit te verkomen? Zodra mensen vragen “heb je nog iets nodig?” En we hebben alles al, wat kun je dan het beste als antwoord geven?
  Alvast bedankt!

  1. Allereerst, gefeliciteerd Loran! Misschien kun je voor jezelf een lijstje maken van wat je graag in huis wilt hebben. Als mensen je iets willen aanbieden kun je je lijstje erbij pakken of je zegt, graag en als ik het over heb bied ik het aan aan een goed doel. (die kun je voor jezelf al even bepalen.) Dan krijgen de spullen altijd een goed plekje.

Laat hier je reactie achter!