kinderkleding capsule garderobe

De minimale kinderkledinglijst voor de zomer

Een minimale garderobe of ‘capsule wardrobe’ voor kinderen; veel moeders zijn er al achter dat zo’n garderobe alleen maar voordelen kent. Maar wat is dan handig om in de kast te hebben? Ik heb speciaal voor jullie een minimale kinderkledinglijst gemaakt voor de zomer.

Zo’n lijst is en blijft natuurlijk hartstikke persoonlijk, maar ik heb geprobeerd de lijst zo te maken dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik ben er vanuit gegaan dat je alles minimaal 1 keer per week wast. En dan zou je het nog met nóg minder kleding kunnen doen. Het hangt er ook maar net vanaf hoe oud je kind is, of het een smeerpoets is en hoe vaak je wast.

Gratis kinderkledinglijst (aanpasbaar in Word)

Het kan handig zijn om voor jezelf een briefje te maken waarop je schrijft welke kinder kleding jij denkt nodig te hebben voor je kind. Je kunt ook gebruik maken van deze minimale zomerkledinglijst voor kinderen. Je kunt de lijst eventueel aanpassen en in de kast van je kind hangen om zo de garderobe van je kind stapje voor stapje aan te passen.

Nogmaals: het gaat niet om de aantallen, maar om wat je nodig hebt. Iemand die nog niet zindelijk is, zal meer kledingsets nodig hebben dan een ouder kind. Kijk dus goed naar je eigen situatie en beslis dan voor jezelf aan hoeveel je genoeg hebt.

Kledingsetjes

Het aantal kledingsets wat ik aanraad is tussen de 5 en 10. De meesten zullen met 5 a 6 sets prima overweg kunnen. Maar voor bijvoorbeeld baby’s die geregeld alles onderspugen adviseer ik eerder 10 sets. Met een kledingset bedoel ik een broek, t-shirt en trui. Of een rok, legging, shirtje en vestje. Het is ook ontzettend handig om de kinderkleding ook als set in de kast te leggen of hangen. Setjes zijn handig omdat je dan weet dat alles gedragen wordt en dat je overal wat bij hebt. In de praktijk zijn setjes voor meisjes handiger dan voor jongens, omdat bij jongens in het algemeen de kleding toch wel bij elkaar past. Een jog jeans jongens past altijd wel bij een mooi shirt.

Drie basiskleuren in je kinderkledinglijst

Wil je liever niet met setjes werken, kies dan twee a drie basiskleuren voor je kind zijn of haar garderobe. De kleuren moeten bij je kind passen maar ook bij elkaar zodat je alles lekker met elkaar kunt matchen. Het voordeel hiervan is dat je vaak met nog minder kleding toe kan.

kinderkledinglijst
Een voorbeeld van een meisjes-capsule wardrobe afkomstig van de website Classy Yet Trendy.

Laagjes

Voor de minimale garderobelijst voor de zomer raad ik aan om zoveel mogelijk in laagjes te werken omdat het weer nogal wisselt hier bij ons in Nederland. Dus wanneer je een zomerjurkje hebt, doe er dan ook een legging en een vestje bij zodat het zomerjurkje ook op de wat koudere dagen kan worden gedragen. Voor jongens kun je uiteraard zorgen dan je een t-shirt én een trui of vest bij een bepaalde broek hebt.

Reserve

Vind je het maar spannend? Zo’n capsule wardrobe voor je kind? Bang dat je te weinig kleding zult hebben? Je kunt ook wat kleding op proef even achter de hand houden. Zo kun je uitproberen wat goed voor jou werkt.

De minimale kinderkledinglijst (zomer)

1 nette zomerjas
1 speeljas/vest

1 paar zomerschoenen
1 paar sandalen
1 zomerhoed/pet met uv-filter
1 zwemtrui met uv-filter (scheelt verbranding en veel smeren)

3 pyjama’s of 2 pyjama’s en 1 joggingpak/jumpsuit

6 onderbroeken
6  hemden
6 paar sokken

5 tot 10 kledingsetjes

of

6 t-shirts / truien / vesten
6 (korte)broeken
1 nette outfit (voor feestjes e.d.)

Lees ook:
– Een capsule wardrobe in één week
De capsule garderobe-planner
– Waaruit bestaat een basisgarderobe?
– 10 minimaliseeropdrachten voor een minimale garderobe
– De minimale kledinglijst voor mannen (zomer)
– De minimale kledinglijst (zomer)
– De minimale garderobe: de 10 grootste voordelen
– Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!