Een capsule wardrobe in één week…

Heb jij altijd al eens een capsule wardrobe willen proberen? Dan is nu je kans! Volg een week lang elke dag een opdracht en geniet na één week volop van de voordelen van een capsule wardrobe!

Een capsule garderobe of ook wel een capsule wardrobe genoemd is een garderobe die bestaat uit een aantal kledingstukken voor een bepaalde tijd. Als je op vakantie gaat neem je in principe ook een capsule wardrobe mee.

Voordat je begint: stel je capsule wardrobe samen uit je bestaande garderobe. (alleen als je iets tekort komt, schaf je dit nieuw (of tweedehands) (en fairtrade!) aan. Wat niet in de capsule wardrobe komt, kun je elders in een bak bewaren. Je hoeft dus eerst nog niets weg te doen. Zo kun je de capsule wardrobe eerst rustig uitproberen, of nog eens een kledingstuk ruilen. Heb je het na een aantal maanden nog steeds niet gemist? Geef je overbodige kleding dan aan een goed doel.

TIP: gebruik #CAPSULEWARDROBEWEEK op social media om je vorderingen te laten zien en om alle opdrachten terug te vinden.

Lukt het je om een capsule wardrobe van ongeveer 30 stuks te krijgen? Succes.

p.s. Ik heb deze keer accessoires, nacht-, sport- en onderkleding niet meegerekend. 

Een capsule wardrobe in één week…

Dag 1: De winterjas (ca. 2 stuks)

Hij kan bijna weer aan; de winterjas. Of misschien heb je nog een iets dunnere variant; de herfstjas. In je capsule garderobe past er in ieder geval 1, maar misschien vind je het ook wel fijn om twee jassen te hebben. In ieder geval, tijd om jezelf deze 8 vragen te stellen

Nieuwe jas nodig? Kijk voor inspiratie op winterjassen.com. Bekijk op www.rankabrand.nl of www.goedewaar.nl hoe duurzaam jouw merk is.

Dag 2: Schoenen (ca. 5 stuks)

Ken je dat? Dat je regelmatig nieuwe schoenen koopt en dat de oudere altijd blijven liggen omdat je uiteindelijk bijna altijd dezelfde schoenen draagt? Dat kan natuurlijk anders!

Oké, een echte minimalist heeft genoeg aan 1 of 2 paar schoenen voor in de winter, maar aangezien we toch vrouwen blijven tel ik er een aantal bij op. Gebruik deze lijst als voorbeeld en maak je eigen schoenenlijst door te kijken wat bij je past. Houd ongeveer 5 stuks aan. (inclusief pantoffels, snowboots enz.)

Dag 3: Truien/ blouses / tops (8 stuks)

Vandaag pakken we alle bovenstukken aan. Zoals truien, blouses en tops. (met uitzondering van de jasjes, blazers en vesten)

1) Verzamel al je truien, blouses en tops.
2) Zoek uit al je bovenstukken zo’n 8 truien, blouses en/of tops.

Belangrijk bij een capsule wardrobe is dat het allemaal wat bij elkaar moet passen. Dus denk na over welke broeken en rokken je hebt. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je er echt prettig in moet voelen. Met een capsule wardrobe is ál je kleding je favoriete kleding. Vraag je dus bij elk bovenstuk dus af of je het echt mooi vindt, of je het onlangs nog hebt gedragen, of je er een aantal combinaties mee kunt maken enz.

Pas het nog even aan en vraag jezelf of je je er goed in voelt.

p.s. De body hier rechts op de foto is verkrijgbaar bij Wolf and Storm. Een mooi voorbeeld van een bovenstuk dat veelzijdig is en gemakkelijk te combineren.

Met een capsule wardrobe is ál je kleding je favoriete kleding.

Dag 4:  Broeken (5 stuks)

95 procent van de Nederlanders draagt wel eens jeans, en gemiddeld heeft men 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Hoeveel spijkerbroeken heb jij in je kast liggen? Of draag je liever een nette broek? Tijd om eens je broeken onderhanden te nemen! Zoek ongeveer 5 broeken uit. Een voorbeeld van het soort broeken kan zijn: 2 spijkerbroeken, 2 nette broeken en 1 joggingbroek. Zoek uit wat bij je past.

Kijk hier om je broeken te minimaliseren in 5 simpele stappen.

Dag 5:  Rokken (2 stuks)

Vandaag mag je al je rokken verzamelen en de twee mooisten bewaren voor je capsule wardrobe. Persoonlijk zou ik één basisrok uit zoeken dat overal bij past en nog een rok naar keuze. Rokken zijn weer volop in de mode, óók lange rokken. Draag je geen rokken? Zoek dan nog eventueel een extra broek uit.

Dag 6: Jurken (3 stuks)

Er zijn vrouwen die dragen heel graag jurken en er zijn vrouwen die dragen liever een broek. In het laatste geval kun je deze opdracht overslaan of nog een extra rok of broek uitzoeken. Als je de kast vol jurken hebt hangen kun je eens overwegen welke jurken je het allerliefste draagt. Persoonlijk heb ik altijd per capsule wardrobe 3 jurken in de kast hangen. Eén neutrale, vaak zwart die altijd en overal aan kan en twee andere jurkjes. Hoeveel jurken heb jij? En kun je ze minimaliseren tot 3 stuks? Succes!

Dag 7: Jasjes, blazers en vesten (5 stuks)

Jasjes, blazers en vesten zijn ideaal voor de herfst en winter, als je wat extra warmte wilt. Maar genoeg is genoeg.

 1. Verzamel al je jasjes, blazers en vesten. Hoeveel heb je er?
 2. Bepaal het aantal dat je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld 2 blazers en 3 vesten. Maar net wat jij het liefste draagt.
 3. Zoek het 5-tal uit je verzameling. Let daarbij op of het bij de rest van je capsule wardrobe past en of jij je er prettig in voelt.

Meest gestelde vragen over de capsule garderobe:

Uit hoeveel kledingstukken moet een capsule garderobe bestaan? 

Dat hangt een beetje vanaf wat je wel en niet meerekent en hoe je persoonlijke situatie is. Het doel van een capsule wardrobe is dat je genoeg kleding hebt. Dus niet te weinig, niet te veel maar precies genoeg. De aantallen bij de opdrachten hierboven is een richtlijn. Hoe groot een capsule wardrobe moet zijn, is dus voor iedereen weer anders.

Moet ik nu niet heel veel wassen?

Dan hangt af met hoeveel was je thuis hebt. In een gezin met kinderen is er vaak genoeg was en heb je altijd weer op tijd schone kleding met bovenstaande kledingstukken. Als je iedere was minstens 1 keer in de week doet, moet het goed komen. Maar ben je alleen en vind je echt dat je te veel moet wassen? Doe er dan een paar kledingstukken bij of was een paar kledingstukken op de hand.

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe kent ontzettend veel voordelen. Ik heb de tien belangrijkste HIER voor je op een rijtje gezet.

Ik wil graag iets nieuws aanschaffen, maar waar vind ik eerlijke kleding?

Ik heb hier voor je een lijst met de leukste fairtrade-webwinkeltjes samengesteld.

Ik heb heel veel bontgekleurde kleding dat lastig te combineren valt, hoe werkt dat in een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe hoeft absoluut niet saai te zijn, kleuren mogen! Maar zorg óók voor een paar goede basisstukken. Wat dat zijn kun je hier lezen.

Waarom is het zo belangrijk dat wanneer ik nieuwe kleding aanschaf, dit fairtrade moet zijn?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag raad ik je aan om de drieluik-documentaire “De slag om de klerewereld” te gaan kijken.

Hoe weet ik of mijn kleding duurzaam gemaakt is?

Kijk eens op de websites www.rankabrand.nl of www.goedewaar.nl. Hier kun je zoeken op merknaam en zien hoe de status is van het merk wat duurzaamheid betreft.

Boeken over de capsule wardrobe

Capsule Craze
Perfect Wardrobe
The Capsule Wardrobe
Talking dress
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.161 andere abonnees

One thought to “Een capsule wardrobe in één week…”

 1. Hoi,
  Ik bezoek je site altijd met veel plezier en doe er veel inspiratie op.
  In het stuk een capsule wardrobe in 1 week bij dag 2 het stukje over schoenen, zit een link die verwijst naar een pagina die niet( meer) bestaat.
  mvg,
  Sam

Laat hier je reactie achter!