Broeken minimaliseren

95 procent van de Nederlanders draagt wel eens jeans, en gemiddeld heeft men 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Hoeveel spijkerbroeken heb jij in je kast liggen? Of draag je liever een nette broek? Tijd om eens je broeken onderhanden te nemen!

In 5 stappen je broeken minimaliseren

Stap 1) Hoeveel heb je nodig? 

Pak pen en papier en schrijf op hoeveel broeken jij denkt nodig te hebben komend seizoen. Bedenk ook wat voor broeken dat moeten zijn. Draag je veel nette broeken? Of toch liever een spijkerbroek? Persoonlijk heb ik per seizoen een capsule garderobe van 10 items. Daar zit altijd 1 spijkerbroek bij en nog een andere broek die past bij het seizoen. Maar de capsule bevat ook nog twee rokken en twee jurken. Dus als je niet van rokken en jurken houdt, zou ik je adviseren om 4 broeken in je capsule garderobe te hebben.

Stap 2) Verzamel al je broeken

Haal je AL je broeken uit de kast en leg je ze op je bed. Hoeveel zijn het er?

Stap 3) Haal het aantal broeken uit je voorraad dat je had opgeschreven

Had je drie broeken op geschreven? Zoek dan drie broeken uit je stapel. Of misschien meer als je verschillende broeken per seizoen draagt. Pas ze eventueel nog even door. Voel je je er gelukkig in? (gun jezelf het beste!) Passen de broeken goed bij je? Misschien zou je nog een nieuwe broek moeten aanschaffen? (zoek wel een sustainable/fairtrade broek uit!)

Stap 4) Neem afscheid van de overige broeken

Nu je jouw favoriete broeken voor je capsule wardrobe hebt samengesteld wordt het tijd om van je overige broeken afscheid te nemen. Geef ze aan je vriendin, zet ze in de weggeefhoek, doe ze in de kledingcontainer of breng ze naar de kledingbank. Kun je nog niet helemaal afscheid van je overige broeken nemen? Je kunt ze ook even apart leggen. (bijvoorbeeld in een aparte opbergbak). Zo kun je voor het komende seizoen testen of je ze ook gaat missen, of eventueel nog een broek omruilen met ééntje uit je capsule wardrobe.

Stap 5) Zorg goed voor je broeken

Om lang van je broeken te kunnen genieten, moet je er goed voor zorgen. Was ze op de juiste manier, strijk ze eventueel en vouw of hang ze altijd netjes op. Lees ook deze blog vol met handige tips over hoe jij het beste voor je kleding kunt zorgen. Hieronder een filmpje over hoe je je broeken op de Marie Kondo manier kunt opvouwen. Maar doe het vooral zoals jij het handig vindt. 😉

Lees ook:

Kijk hier voor de leukste fairtrade webshops.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

3 gedachten over “Broeken minimaliseren”

  1. Dat is wel een goede richtlijn! Ik heb 3 nette broeken, 2 spijkerbroeken en nog 2 thuisbroeken/pyjamabroeken. En ook nog een sportbroek. Dat zijn er dus eigenlijk wel veel, want ik heb ook nog wat jurkjes en rokjes. Die laatste draag ik nauwelijks, dus die mogen eigenlijk sowieso weg.
    Eerst nadenken wat je nodig hebt en dan pas opruimen is eigenlijk een hele goede strategie. Beter dan andersom in ieder geval. Dan houd je altijd veel te veel over.

  2. Leuk idee. Zelf heb ik broeken en truien voor een warme herfst, koude winter. Dus een broek met voering is ten tijde van de Elfstedentocht -periode welkom.

  3. Ik heb 2 maanden geleden meegedaan met de 333 challenge: 33 kledingstukken 3 maanden lang. Ik kwam niet verder dan 28 stuks en heb in de afgelopen 2 maanden 2 stuks toegevoegd omdat ik die toch wel miste. Dit waren overigens geen broeken! In deze 30 stuks zitten 2 lange broeken (1x jeans, 1x stoffen boek) 2 korte broeken (jeans) en 1 stoffen 3/4 broek. Met dit aantal kan ik prima uit de voeten!

Laat hier je reactie achter!