10 minimaliseer-opdrachten voor een minimale garderobe

Dat een minimale garderobe veel voordelen kent wisten we al, maar om er ééntje te krijgen is andere koek. Wil jij graag een minimale garderobe, maar weet je niet waar je moet beginnen? Probeer dan eens onderstaande 10 minimaliseer-opdrachten te volgen. Je kunt elke dag ééntje doen, maar je kunt ook één opdracht per week doen. Je kunt zelf je eigen tijd indelen. Want afscheid nemen kost soms tijd. Ook ik had niet in één dag  mijn minimale garderobe

Zijn de aantallen die ik noem nog een te grote sprong voor je? Pas ze dan aan. Als jij denkt dat je van 20 naar minimaal 10 broeken wilt gaan, prima. Misschien ben je volgend jaar zover dat je er weer twee kunt laten gaan. Kijk wat voor jezelf praktisch is en wat werkt. Heel veel succes!

Hierbij de tien mini-minimaliseeropdrachten die je op weg helpen naar een minimale garderobe

Opdracht 1: Sokken

Zoek al je sokken bij elkaar en leg ze op je bed.
1) Verwijder sokken die versleten zijn of niet lekker zitten.
2) Bepaal het aantal sokken dat je wilt bewaren voor deze herfst en winter. (indien je 1 x per week wast heb je aan tien paar wel genoeg)
3) Zoek je 10 beste sokken uit dat je wilt bewaren en geef de rest weg, doe ze in de ‘zomerbak’ of doe ze in de textielcontainer.
4) Vul eventueel je sokkenvoorraad aan met nieuwe (biologische) sokken.
5) Vouw de sokken netjes op en leg ze georganiseerd in de kast.

Opdracht 2a: Broeken

95 procent van de Nederlanders draagt wel eens jeans, en gemiddeld heeft men 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Hoeveel spijkerbroeken heb jij in je kast liggen? Of draag je liever een nette broek? Tijd om eens je broeken onderhanden te nemen! Kijk hier om je broeken te minimaliseren in 5 simpele stappen.

Opdracht 2b: De rok

Een opdracht voor alle vrouwen die rokken dragen. Kijk hier voor de hele opdracht.

Opdracht 3: Jassen

Hij kan bijna weer aan; de winterjas. Of misschien heb je nog een iets dunnere variant; de herfstjas. In ieder geval, tijd om jezelf deze 8 vragen te stellen

Opdracht 4a: Sjaaltjes

Sjaaltjes zijn ideaal voor minimalisten. Ze kunnen je outfit een hele andere look geven. Maar hoe veel sjaaltjes heb je er werkelijk nodig?

  1. Verzamel al je sjaaltjes
  2. Zoek de drie (bepaal zelf je aantal) uit die je het meeste aanspreken en het beste bij je kleding passen voor het komende seizoen
  3. Geef de rest aan een ander, aan een goed doel of gebruik ze voor iets anders (bijvoorbeeld om cadeautjes in te verpakken)

Opdracht 4b:  Riemen

Riemen, we kopen zo nu en dan een nieuwe, maar doen zelden een oude weg. Tijd om je riemen door te spitten!

1) Verzamel al je riemen
2) Zoek er één of twee uit die je voor het komend seizoen wilt gaan gebruiken

Opdracht 5: Truien/ blouses / tops

Vandaag pakken we alle bovenstukken aan. Zoals truien, blouses en tops. (met uitzondering van de jasjes en vesten)

1) Verzamel al je truien, blouses en tops.
2) Zoek uit al je bovenstuks 8 truien/blouses/tops. (of bepaal zelf een ander aantal waar jij je goed bij voelt)
Kijk goed naar wat past bij je broeken en rokken en waar jij je lekker in voelt. Pas je kleding eventueel nog even door om goede keuzes te maken.
3) Doe je overige kleding in je ‘reservebak’ (voor als je een kledingstuk wilt omruilen of een kledingstuk versleten is), of breng je kleding naar een goed doel, geef het aan een vriendin, ruil het op een kledingruilbeurs of als het versleten is doe je het in de kledingcontainer.

Opdracht 6: Jasjes, blazers en vesten

Jasjes, blazers en vesten zijn ideaal voor de herfst en winter, als je wat extra warmte wilt. Maar genoeg is genoeg.

  1. Verzamel al je jasjes, blazers en vesten. Hoeveel heb je er?
  2. Bepaal het aantal dat je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld 2 blazers en 3 vesten. Maar net wat jij het liefste draagt.
  3. Zoek het 5-tal uit je verzameling. Let daarbij op of het bij de rest van je kleding past en of jij je er prettig in voelt.
  4. Doe je overige kleding in je ‘reservebak’ (voor als je een kledingstuk wilt omruilen of een kledingstuk versleten is), of breng je kleding naar een goed doel, geef het aan een vriendin, ruil het op een kledingruilbeurs of als het versleten is doe je het in de kledingcontainer.

Opdracht 7: Onderbroeken, bh’s en hemden

De sokken hebben we al gedaan, maar de hemden, onderbroeken en bh’s worden natuurlijk ook niet vergeten.

Ik durf te wedden dat je er meer dan genoeg van hebt, maar altijd dezelfden er uit pikt, omdat die nou juist zo lekker zitten. Over ondergoed, daar praten we niet dagelijks, terwijl we het elke dag dragen. Een beetje een ondergeschoven kindje dus, maar ook je ondergoedlade mag er netjes en geminimaliseerd uit zien, dus tijd voor wat actie!

Opdracht 8: Schoenen

Ken je dat? Dat je regelmatig nieuwe schoenen koopt en dat de oudere altijd blijven liggen omdat je uiteindelijk bijna altijd dezelfde schoenen draagt? Dat kan natuurlijk anders!

Oké, een echte minimalist heeft genoeg aan 1 of 2 paar schoenen voor in de winter, maar aangezien we toch vrouwen blijven tel ik er een aantal bij op. Gebruik deze lijst als voorbeeld en maak je eigen schoenenlijst door te kijken wat bij je past.

Opdracht 9a: Jurken

Er zijn vrouwen die dragen heel graag jurken en er zijn vrouwen die dragen liever een broek. In het laatste geval kun je deze opdracht overslaan. Als je de kast vol jurken hebt hangen kun je eens overwegen welke jurken je het allerliefste draagt. Persoonlijk heb ik altijd per capsule wardrobe 3 jurkjen in de kast hangen. Eén neutrale, vaak zwart die altijd en overal aan kan en twee andere (winter)jurkjes. (zie ook mijn capsule wardrobe). Hoeveel jurkjen heb jij? En kun je ze minimaliseren tot 3 stuks? Succes!

Opdracht 9b: Leggings & panty

Leggings en panty’s voor onder jurkjes en rokjes verzamelt de gemiddelde vrouw ook maar al te graag. Want het is niet leuk als je ene legging in de was zit en je wilt een jurkje aan en panty’s gaan altijd maar weer kapot. En toch kan het geen kwaad om er eens kritisch naar te kijken. Hoe vaak draag je leggings? Passen je leggings bij je kleding? Doe leggings die je al in tijden niet meer hebt aangeraakt weg. Dit geldt ook voor panty’s. Zijn er panty’s die je al jaren hebt liggen maar om een of andere reden nooit draagt? Geef ze weg! Opgeruimd staat netjes.

Dag 10: Nachtkleding

Sommigen dragen ’s nachts een dikke pyjama en anderen slapen weer het liefste naakt. Hoeveel pyjama’s heb je eigenlijk nodig?
Kijk hier voor de hele opdracht.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

2 gedachten over “10 minimaliseer-opdrachten voor een minimale garderobe”

Laat hier je reactie achter!