ondergoed minimaliseren

Minimaliseer in je ondergoed in 5 stappen

Onderbroeken, sokken en bh’s. Ik durf te wedden dat je er meer dan genoeg van hebt, maar altijd dezelfden er uit pikt, omdat die nou juist zo lekker zitten. Over ondergoed, daar praten we niet dagelijks, terwijl we het elke dag dragen. Een beetje een ondergeschoven kindje dus, maar ook je ondergoedlade mag er netjes en geminimaliseerd uit zien, dus tijd voor wat actie!

Minimaliseer je ondergoed in 5 stappen

ondergoed-slip-maxi-zwartStap 1: Verwijder ondergoed dat niet lekker zit of stuk is

Leeg je hele ondergoedlade, -mand of waar je het ook maar in hebt zitten. Kijk eens kritisch naar al je onderbroeken, sokken en bh’s. Welke zijn stuk? Welke zijn uitgerekt en zitten echt niet meer lekker? Verwijder deze. De sokkenmand was één van de eerste dingen die ik minimaliseerde. Er lagen sokken in die er letterlijk al jáááren lagen, maar ik om onduidelijke redenen zelden had aangehad. En omdat ze ook bijna nooit waren gedragen, waren ze nog als nieuw. En dat is zonde om weg te gooien toch? Fout! Het is zonde om ze te laten liggen! Breng ze naar de kledingcontainer, zodat je er een ander blij mee kan maken.

250f4d042a0da2de0dba2dba2b89eb40Stap 2: Bepaal het aantal dat je wilt bewaren

Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.

Stap 3: Zoek het ondergoed uit dat je wilt bewaren

Is het niet zo dat je eigenlijk altijd hetzelfde ondergoed uit je kast pakt? Juist omdat deze zo lekker zitten? Misschien heb je wel 15 bh’s maar draag je er maar 5 van. Waarom zou je de rest dan nog bewaren? Kijk er eens kritisch naar. Zoek 10 (of een ander door jou uitgekozen aantal) onderbroeken en sokken uit en doe de rest (eventueel eerst op proef) weg.

Sokken van bamboeStap 4: Vul eventueel aan met duurzaam ondergoed

Is je ondergoed niet veel goeds meer en wil je het graag vervangen met wat nieuws? Kies dan eens voor duurzaam. Er zijn gelukkig steeds meer duurzame ondergoedmerken. Neem bijvoorbeeld hier eens een kijkje.

Tip: Heb je geen zin om ‘s ochtends keuzes te moeten maken? Houd het simpel! Zoek een onderbroek en een paar sokken uit die je écht goed zit en koop daar meerdere van. Er is niets mis mee om 10 dezelfde sokken en onderbroeken in je kast te hebben.

Stap 5: Leg je ondergoed georganiseerd in de kast

Wanneer je je ondergoed los in een lade of kast legt, blijft het eigenlijk zelden netjes liggen. Op zich geen probleem zolang het voor jou geen probleem is. Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen.

Leestip: ‘Minimaliseren kun je leren‘.

Voor bh’s, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.

Bekijk hieronder een filmpje van hoe je nou eigenlijk die sokken en onderbroeken altijd zo netjes opgevouwen in de kast krijgt.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

6 gedachten over “Minimaliseer in je ondergoed in 5 stappen”

 1. Hoi Dieuwke,
  Ik volg je blogs en berichtjes hier en daar. Wat ik me afvraag, er wordt veel gesproken over kledinglades met mooie organizers. Ik heb gewoon planken in een kast, hoe kun je dat netjes houden, stapeltjes blijven vaak niet netjes en omhoog laten staan zoals in het boek van Marie Kondo is ook niet handig, dan zie je niet meer wat je hebt, plank is nl boven de kledingstang, 120 hoog ongeveer. Heb jij tips?

  1. Hoi Hinke, ik heb zelf ook planken hoor. (zie foto op mijn website bij ‘eigen interieur’) Ik heb persoonlijk het meeste hangen. Dat kan, nu ik een minimale garderobe heb. Op de planken heb ik nu grote witte ‘bakken’ van Ikea met de winterkleding, winterschoenen, enz. Ik heb nog wel mijn broeken en een paar shirtjes op de plank. De broeken gewoon netjes op elkaar. En de shirtjes opgevouwen op de Kondo-manier in een doosje. Ik denk dat het een kwestie is van uitproberen. Je zou ze ook in een doos kunnen doen en de voorkant er uit snijden. Zo heb je ze toch bij elkaar zonder dat de stapel om valt en kun je de inhoud goed zien. Of je moet gewoon het stapeltje kleding minimaliseren. 😉

 2. Hoi Dieuwke,

  Wat een ontzettend goed idee je lingerielade op deze manier in te richten! Ik was er gelijk enthousiast over, heb wat oude schoenendozen uit de trapkast gehaald en ben met mijn zoontje aan het knippen geslagen. Mijn ondergoed heeft er nog nooit zo netjes en praktisch ingedeeld bijgelegen :-).

  Groetjes!

 3. Ik probeerde dit ondergoed te bestellen bij beide webshops, maar helaas ging dit niet voor Belgen:-(. Maar geen nood. Ik ga nu even op zoek in eigen landje ;-). Supertip trouwens. Ik heb dat van het ondergoed meteen in de praktijk gebracht vandaag.

 4. Ik heb pasgeleden de Konmari methode gevonden en ik vouw alles in mijn kledingkast zo ongeveer als zei dat uitlegt. Echt geweldig. En een inspiratie voor diegenen die er moeite mee hebben om dingen los te laten.

Laat hier je reactie achter!