De capsule garderobe voor de lente

Eerder schreef ik al over de minimale garderobe voor de zomer. Wat is dan een capsulegarderobe, hoor ik je vragen? Een capsule garderobe of ook wel een capsule wardrobe genoemd is een garderobe die bestaat uit een aantal kledingstukken voor een bepaalde tijd. Als je op vakantie gaat neem je in principe ook een capsule wardrobe mee.

Een goeie capsule-garderobe moet echter wel aan een aantal punten voldoen.

  1. Het moet bestaan uit een beperkt aantal kledingstukken (bijvoorbeeld 23 stuks, accessoires en schoenen uitgezonderd)
  2. Het liefst moet de kleding fairtrade gemaakt zijn en biologisch van materiaal
  3. Alle kledingstukken moeten zoveel mogelijk met elkaar matchen
  4. Het moet doelgericht samengesteld zijn voor een bepaalde tijd (dus geen winterkleding in de kast tijdens het zomerseizoen, dit zorgt voor een beter overzicht)

De voordelen van een capsule wardrobe / capsule garderobe

  • Minder keuzestress
  • Je ziet er altijd goed uit
  • Overzicht in je kledingkast
  • Je wordt creatief met kleding (het is altijd een hele leuke uitdaging om er elke keer weer nét even anders uit te zien doordat je iedere keer een andere match maakt met je kleding.)
  • Je bent minder geld kwijt
  • Je steunt mens en milieu door bewust fairtrade je kleding te kopen

Het is natuurlijk niet te bedoeling dat je elk seizoen een hele nieuwe garderobe aanschaft. Als je bewust kleding koopt, zul je ook beter gaan nadenken of het trendgevoelig is en of het materiaal van goede kwaliteit is.

In 5 stappen een capsule garderobe voor de lente

1. Check je wintergarderobe

Zijn er bepaalde kledingstukken versleten? Doe ze in de kledingcontainer. Welke kleding heb je niet gedragen? Misschien kun je ze verkopen of ruilen? Welke kleding kun je gemakkelijk doordragen in het voorjaar?

2. Maak een kledinglijst voor de lente

Schrijf op wat jij denkt nodig te hebben voor de lente. Bijvoorbeeld 1 zomerjas, 1 warm vest, 1 spijkerbroek, drie t-shirts enz. Probeer op ongeveer 24 kledingstukken uit te komen. Je kunt zelfs ook je schoenen, sieraden, sjaaltjes en tassen erbij op de lijst zetten.

3. Stel je lentegarderobe samen

Zoek aan de hand van je kledinglijst de kleding uit je kast. Let er goed op of je alles een beetje kunt combineren.

4. Vul aan

Mis je bepaalde kledingstukken? Bestel dan wat nieuws uit bijvoorbeeld één van de leukste fairtrade webshops van Nederland. Je kunt natuurlijk ook je kleding ruilen of kopen in een tweedehands kledingwinkel. De kleding dat je te veel hebt kun je schenken aan een goed doel of bewaren voor een ander seizoen.

5. Ruim op

Kleding dat niet in je capsule garderobe voor de lente past, kun je uit het zicht bewaren in opbergdozen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een capsule garderobe hebt en er dozen vol kleding op na houdt. Maar kun je van een bepaald kledingstuk nog geen afstand doen? Of wil je dat éne jurkje graag bewaren voor een eventuele trouwerij? Heb je nog kleding dat bij een ander seizoen hoort? Bewaar het in een kledingopbergdoos.

Hierbij de capsule garderobe voor de lente zoals die van mij er ongeveer uit ziet. Zoals je ziet houd ik van neutrale kleuren. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet voor meer kleur kunt kiezen. (de meeste afbeeldingen komen van Miss Green en Wat Mooi) En wordt het straks zomer? Dan kun je enkele kledingstukken vervangen met iets zomerse exemplaren.

 

mijn lente-garderobe1-mm

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.155 andere abonnees

One thought to “De capsule garderobe voor de lente”

Laat hier je reactie achter!