De minimale kinderkledinglijst (winter)

Overal rond slingerende kledingstukken, manden vol wasgoed en stapels strijkgoed, iedere moeder weet zich wel wat leukers te bedenken. Wat zou het dan toch fantastisch zijn als je een nette overzichtelijke kledingkast voor je kind zou hebben met een beperkt aantal setjes kleding, niet te weinig en ook niet te veel. Stel je zou eens een minimale garderobe (capsule wardrobe) voor je kind samenstellen. Hoeveel kleding zou je dan in de kast van je kind moeten hebben?

Zo’n lijst is en blijft natuurlijk hartstikke persoonlijk, maar ik heb geprobeerd de lijst zo te maken dat het voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is. Ik ben er vanuit gegaan dat je alles minimaal 1 keer per week wast. En dan zou je het nog met nóg minder kleding kunnen doen. Het hangt er ook maar net vanaf hoe oud je kind is, of het een smeerpoets is en hoe vaak je wast.

In ieder geval kun je hier de minimale winterkledinglijst voor kinderen downloaden en aanpassen, om de lijst vervolgens in de kast van je kind te hangen en stapje voor stapje aan te passen. Lees ook hoe deze moeder van drie kinderen het doet.

Het aantal kledingsets wat ik aanraad is tussen de 5 en 10. Met een kledingset bedoel ik een broek, t-shirt en trui. Of een rok, legging, shirtje en vestje. Iemand die nog niet zindelijk is, zal meer kledingsets nodig hebben dan een ouder kind. Het gaat ook niet om de aantallen maar om wat je nodig hebt. Kijk dus goed naar je eigen situatie en beslis dan voor jezelf aan hoeveel je genoeg hebt.

Drie basiskleuren

Wil je liever niet met setjes werken, kies dan twee a drie basiskleuren voor je kind zijn of haar garderobe. De kleuren moeten bij je kind passen maar ook bij elkaar zodat je alles lekker met elkaar kunt matchen. 

De minimale kinderkledinglijst (winter)

1 nette winterjas
1 speeljas

1 warm vest

1 paar schoenen
1 paar snowboots
1 paar pantoffels
1 paar regenlaarsjes

3 pyjama’s of 2 pyjama’s en 1 joggingpak

10 onderbroeken
7  hemden
10 paar sokken

5 tot 10 kledingsetjes (waarvan 1 tot 3 voor netjes)

1 reserve broek
1 reserve trui
1 reserve t-shirt
1 reserve maillot of legging (voor de meiden)

Lees ook:
De minimale kledinglijst voor kinderen voor de zomer
– 10 tips voor een nette kinderkledingkast
– Nederlandse duurzame kinderkledingmerken
– De 10 voordelen van de minimale kindergarderobe

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

17 gedachten over “De minimale kinderkledinglijst (winter)”

 1. Ohhh….heb dit zo hard nodig. Ik heb 2 kids en 8 manden was staan. Never ending story. Probeer al weken te minimaliseren op allerlei gebieden, maar heb het er behoorlijk moeilijk mee. Heb steeds de gedachtes: ‘o, zonde…’ of ‘ kan ik vast gebruiken voor iets anders. Knutselproject ofzo, of voor verkoop’. Uiteindelijk blijft alles hetzelfde.

  1. Gewoon blijven herhalen Stephanie. Desnoods eerst wat op ‘proef’ wegdoen. Het leert vanzelf! Wanneer je eenmaal een minimale garderobe hebt, wil je nooit meer anders, echt!

 2. Het filmpje gezien… en nu keuzes maken! Vind het zo moeilijk aangezien ik veel kleding krijg voor mijn dochter en het meeste ook echt heel leuk is. Ga zo proberen om wat setjes te maken. Met bij elk setje een extra shirt aangezien mijn kleineus meisje (2) nogal smeert

 3. Oh neen niets voor mij, ik heb graag keuze voor de kids. Ze hebben het mss allemaal niet nodig, maar wat hebben we uiteindelijk wel echt nodig in het leven?

 4. Erg fijn als basis dit. 5 tot 10 setjes wil zeggen dat ik wanneer ik 10 setjes wil hebben (3 jarige dochter die nog veel kleren vies maakt), ik 10 broeken/rokjes met legging zou moeten hebben en 10x shirt/blouse? Er wordt gesproken over 1 warm vest, maar zitten er dan in de setjes ook nog vestjes voor de winter? 1 vest lijkt me erg weinig.

 5. Die setjes… ja klinkt handig maar als er dan een luier doorlekt ga je dan elke keer het hele setje vervangen. En zo ja blijven de schone delen van het setje dan wachten tot het bijbehorende deel weer uit de was komt. En dan zit ik nog met de verschillende kleuren was dat heel veel was ligt maar te wachten. Het lijkt mij nogal ingewikkeld om die setjes te organiseren. ..

  1. Ik denk dat je niet te zwartwit moet denken met het begrip setjes. Voor mijn dochter heb ik nu een stuk of 6 (spijker)broeken en als dat basic kleuren zijn kun je er van alles op aan. Ik heb verschillende broeken en shirts die onderling uitgewisseld kunnen worden. Als ze dan een broek vies heeft van het buitenspelen, pak ik gewoon een andere. Ik heb de spullen niet als setjes in de kast hangen hoor, behalve een jurkje met vestje wat bij elkaar hoort.

 6. Oh, ik vind dit nog ruim. Ik heb denk ik de helft voor mn kinderen. 1 nette set en 3 sets voor school en 2 joggingbroeken met tops. In het weekend dragen ze de joggings, dan was ik de schoolkleren.

 7. ik moet echt meer zo gaan leven mijn kinderen bezitten veel te veel ik schaam me er gewoon voor als ik dit lees hoe moet ik dit aanpakken

 8. Bedankt voor deze lijst, hij is wel een stuk uitgebreider dan mijne, maar ik minimaliseer ook lijstjes 😉 Mijn kinderen (6, 8, 11) hebben ieder 3 setjes, 1 scouting outfit en een lounge outfit, voor de dochter daarbij nog een feestjurkje. Dit blijkt ruim voldoende te zijn; Ieder weekend de was wegwerken voelt ook heerlijk, geen gevoel van achterlopen meer.

 9. Dank je wel. Ik ga hier mee aan de slag voor deze winter. Met vijf jongens tussen de 9 en 2 en heel veel “voorraad” en op de groei spullen, zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Zelf haal ik de pantoffels eraf. Dit schijnt niet goed te zijn voor de ontwikkeling van de kindervoeten. Hiervoor in de plaats heb ik ouderwetse geitenwollensokken :-).

Laat hier je reactie achter!