10 tips voor een nette kinderkledingkast

Kinderkledingkasten zijn, vond ik zelf, altijd lastig om netjes te houden. Maar sindsdien we er een minimale garderobe op na houden is dat plotseling een stuk simpeler geworden. Maar voor kinderen is het soms toch iets ingewikkelder. Want kinderen groeien snel en daardoor rouleren kleding vaak. De inhoud blijft nooit lang zoals het is en dan wordt het best ingewikkeld om de boel een beetje overzichtelijk en simpel te houden. Daarom hier een tiental tips voor de kledingkast van jouw kind.

 

10 tips voor een overzichtelijke en een nette kinderkledingkast voor je kind

1) Realiseer je dat je kind niet zo veel kleding nodig heeft

Toen mijn dochter nog een baby was had ik veel kleding voor haar, heel veel kleding. Ik zat dagelijks op marktplaats en was ook regelmatig op de kinderkledingafdelingen te vinden in de stad. En dan kreeg ik ook nog eens heel veel kleding. Superschattig vond ik het, al die jurkjes en rokjes. Maar de waarheid is dat ze het merendeel amper heeft gedragen. Al die kleding heeft vooral voor een rommelige kledingkast, veel was en een lege portemonnee gezorgd. Het heeft eventjes geduurd voordat ik haar kleding heb geminimaliseerd. Maar nu het zover is, zou ik niet meer anders willen. Ik besef nu dat ze aan de kleding die ze heeft, ook meer dan genoeg heeft. Lees hier meer over de voordelen van een minimale garderobe van je kind.

2) Beperk het aantal kledingsets

Een kind heeft, afhankelijk van het kind en hoe vaak je wast, aan 5 tot 10 kledingsetjes genoeg. Hoe meer kleding je hebt, hoe moeilijker het is om de kledingkast overzichtelijk te houden. Kijk hier voor de minimale kinderkledinglijst voor de winter en hier voor de zomer.

3) Maak kledingsetjes

Wanneer je kledingsetjes maakt, gebruik jkledingsetje op een hangere alle kleding 100%. Wanneer je dit niet doet, blijven er vaak kledingstukken liggen, omdat je daar niets bijpassends bij hebt. Ook kun je, om de kledingsetjes compleet te maken, gericht winkelen. Daarnaast is het een groot voordeel om ‘s ochtends niet te hoeven nadenken. Je hoeft alleen maar een hangertje of een kledingpakketje te pakken en klaar ben je.

4) Maak een lijstje

Begin je net met setjes maken? Schrijf ze eerst even op. Zo weet je bij de volgende keer, wanneer de kleding uit de was komt, wat bij wat hoort. Ook kun je zo zien, welk setje nog niet compleet is. Schrijf op wat je nog nodig hebt en ga met dat lijstje de stad in of het internet op. Maar koop dan ook niet meer dan dat!

5) Koop op de groei

Twijfel je over welke maat je moet nemen? Neem dan altijd een maatje groter. Broekjes en truien kun je vaak prima even omslaan bij de broekspijpen en de mouwen. Zo ben je er zeker van dat je ook eventjes met die kleding vooruit kan, want echt, kinderen schieten soms zo snel te lucht in!

6) Koop neutraal in kleur als je meer kinderen hebt of wilt

Koop sommige kledingstukken, zoals rompers, babykleding, slaapzakken, pyjama’s, snowboots en regenlaarsjes met een neutrale uitstraling, als je de kleding wilt doorgeven aan eventuele broertjes of zusjes.

7) Zorg voor een kledingnetwerk

Mijn kinderen krijgen de meeste kleding. Hier ben ik erg blij mee, want het blijft een feit dat kleding maken een belasting voor het milieu is. En bovendien hebben kinderen kleding vaak maar zo kort aan, dat het prima nog een volgende ronde mee kan. Heb jij geen neefjes en nichtjes waar je kind kleding van krijgt? Geef dan eens aan bij vrienden of buren dat je open staat voor tweedehandskleding.

8) Doe kleding wat nog te groot is apart in bakken

Als je een kledingnetwerk hebt opgebouwd, krijg je vaak kleding wat nog te groot is. Doe dit niet in de kledingkast tussen de andere kleding maar leg dit nog even apart in een bak. Zit er kleding tussen wat je niet mooi vind? Bewaar dit dan niet en geef dit gelijk door, zie ook de volgende tip.

9) Geef kleding wat te klein is door

Alle kleding van mijn dochter gaat naar haar jongere nichtje, en als dat haar weer te klein is, wordt het weer doorgeschoven naar nog 2 jongere nichtjes. Het is ontzettend leuk om te zien dat zij dezelfde kleding dragen dat jouw kind ook heeft gedragen en de kleding optimaal worden benut. Kleding dat je te veel krijgt of niet jouw smaak is, kun je geven aan mensen die niet zoveel te besteden hebben of het naar de kringloop brengen. Zo gaat niets verloren.

10) Bewaar niet alles

Je zou natuurlijk alle kleding van je eerste kind kunnen bewaren voor het geval dat je nog een volgend kind zou krijgen. Maar de waarheid is dat je niet met zekerheid kunt zeggen dat je nog een volgend kind gaat krijgen en dat het kind ook weer van het zelfde geslacht zal zijn als je eerste kind. Ook veranderd de mode snel en vind je alle kleding waarschijnlijk niet eens meer zo mooi. Mijn voorkeur ligt dan ook bij het doorgeven van kleding, dan wordt de kleding in ieder geval beter benut dan wanneer het op zolder ligt. Mocht je al een tweede kind krijgen en je hebt een kledingnetwerk, dan heb je zo maar weer 5 tot 10 setjes bij elkaar. Nu zeg ik niet dat je niets moet bewaren. Neutrale kleding zoals bij tip 6 kunnen voor beide geslachten en raken niet snel uit de mode. En je hebt vast aan sommige kledingstukken een speciale herinnering, zoals aan het eerste babypakje of dat éne truitje van oma. Lekker bewaren zou ik zeggen, maar overdrijf het niet.

Tip: Je kunt door Laura prachtige lappendekens laten maken van van je baby- en kinderkleding. Zo houd je de herinnering toch nog dichtbij.

Heb je een taalfout gezien in deze blog? Meld het me!

2 thoughts to “10 tips voor een nette kinderkledingkast”

  1. Sinds ik aanhoud dat het in de kast moet passen en alle kleding die niet past weggaat is de kast een stuk opgeruimder. Te groot ligt in een bak op zolder. Ons kledingnetwerk is erg groot maar alles wat wij niet nodig hebben gaat naar een stichting of kledingbank.
    Tip: geefmedevijf.nl heeft een weerwijzer. Hier leert je kind (en mams) welke kleding je bij het type weer aantrekt. Maar er zitten stickers bij die je IN je kledingkast plakt. Zo ziet je kind direct wat waar ligt. Hierdoor kunnen mijn 3&5jarige zelf kleding pakken en kiezen.

  2. Een mooi alternatief voor t kledingnetwerk is krijgdekleertjes.nl hier kan je ruilen op een website of ruilpunt in de buurt. Er is altijd wel iemand op zoek naar jouw mooie setjes.

Laat hier je reactie achter!