Je meningsuiting minimaliseren

Dat ik graag mijn spullen minimaliseer, is bekend. Dat ik er ook voor kies om mijn meningsuiting te minimaliseren is misschien nieuw voor je. Het kwam door de uitspraak van een vriendin die laatst zei: “Maar je hóeft ook niet overal je mening over te hebben, dat scheelt je zoveel energie!” Ze heeft gelijk. Als ik er me weer ergens druk over wil maken en ik besef dat mijn mening op dat moment niets kan veranderen, laat ik het in het midden. Dat kan soms zo verlichtend werken! Geen mening ergens over uiten betekent natuurlijk niet dat je geen mening hebt. Maar je steekt er geen energie in en accepteert de situatie zoals hij is. Probeer het eens!

Oordelen

Weet je nog dat Foppe de Haan emotioneel werd voor de camera’s? Het leek wel of iedereen daar iets van moest vinden. De man werd emotioneel, punt. Maakt het wat uit wat ik er van vind? En wat als bekende Nederlanders er voor kiezen om hun kind een aparte naam te geven? Moet ik daar echt mijn mening over uiten net als de rest van Nederland? Heb ik überhaupt het recht om er over te oordelen? Het kind heet zoals het heet en zolang niemand er over oordeelt, is er helemaal geen probleem.

Het juiste antwoord

We hóeven er toch niet iets van te vinden? Dat we snel onze mening op tafel gooien komt natuurlijk ook vanwege het aantal platformen die er ontstaan op het internet. Ik beheer een aantal Facebookgroepen en kom regelmatig tegen dat mensen ongevraagd hun niet al te positieve mening in de groep gooien. Natuurlijk leven we in een vrij land. Maar waar ligt de grens? Wat als je mening gebaseerd is op je eigen frustraties? Wat als je reactie misschien helemaal niet waar is? En wat als je met je reactie een ander erg kwetst? Tot hoever kunnen we gaan? Daarom kies ik er steeds vaker voor om geen reactie te geven. Soms zit het juiste antwoord gewoon in de stilte.

Lees ook:

meningsuiting

Boekentip

Hoe fijn zou het zijn als we ons elke dag fris zouden voelen en vol nieuwe energie? Veel mensen zijn druk of voelen zich gestrest. Om deze gevoelens tegen te gaan, zoeken we naar bijzondere ervaringen. Maar omdat die ervaringen geen deel uitmaken van ons dagelijks leven, verdwijnt dat spannende en fijne gevoel altijd weer snel. Shunmyo Masuno geeft ons eenvoudige lessen om ons leven élke dag gemakkelijker en aangenamer te maken.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 804 andere abonnees

8 gedachten over “Je meningsuiting minimaliseren”

  1. Mooi stukje!
    Ik ben het helemaal met je eens. Mensen mogen best wel wat minder hun mening uiten.
    Daarbij: het geeft ook rust om van een aantal dingen ook echt niets te vinden 😉
    Veel zaken zijn zo boeiend niet of het is gewoon andermans zaak niet.

    Leven en laten leven – met ruimte!

  2. Wat een goed artikel!
    Het grappige is dat ik hier zelf een tijd geleden mee begonnen ben. Het geeft inderdaad een enorme rust.
    Ik vind je site echt heel inspirerend, ook al ben ik geen moeder 😉
    Je schrijft over minimalisme in de breedste zin van het woord. Bedankt!

  3. Spijker op zijn kop! Ik ben op mijn werk gestopt met het geven van mijn mening. Vaak is je mening geven niet manier om verder te komen maar om je kortstondig even beter te voelen. Bedankt voor deze heldere uitleg!

  4. Dit zet mij echt even aan het denken. Wil ook vaak graag anderen overtuigen door mijn mening te geven. Soms kan je beter een goed voorbeeld zijn door je manier van leven. Dat werkt denk ik veel beter. Ga er vandaag meteen mee beginnen. Bedankt voor je reminder!

Laat hier je reactie achter!