Beddengoed minimaliseren

Beddengoed, op één of andere manier kopen we wel eens nieuw maar doen we de oudere exemplaren nooit weg. Je weet wel, voor het geval dat. Het beddengoed neemt altijd ook zo lekker veel ruimte in. Tijd om eens te kijken naar hoeveel je in de kast hebt liggen en hoeveel sets je eigenlijk nodig hebt.

Beddengoed minimaliseren in 4 stappen

1) Verzamel

Zoek al het beddengoed wat er in je huis is te vinden bij elkaar en leg alles op één stapel.

2) Kies uit

Een echte minimalist heeft aan 1 set natuurlijk wel genoeg, maar dan moet je wel wassen en drogen op dezelfde dag en dat is niet voor iedereen haalbaar. Ik stel voor om voor jezelf 2 dekbedhoezen met bijbehorende kussenslopen en lakens uit te kiezen en voor je kinderen ook. (misschien 3 sets wanneer ze nog klein zijn) Een set voor op het bed en ééntje voor in de was/kast. Mocht er dan wel nood aan de man zijn (door bijvoorbeeld ziekte), heb je vast nog wel een slaapzak liggen die je kunt gebruiken.

3) Vouw op

Hoe jij je beddengoedset opvouwt is natuurlijk geheel persoonlijk maar ik vind het altijd ideaal om de hele set in één kussensloop te doen. Zie deze foto. Erg handig, want met het bed verschonen heb je alles gelijk bij de hand. Ook staat het netjes in de kast en valt de stapel niet meer om. Bekijk onderstaand filmpje om je hoeslaken op een handige, snelle en nette manier op te vouwen.

 

4) Geef weg

Geef de lakens en dekbedhoezen die je teveel hebt aan een ander, aan een goed doel of doe ze in de textielcontainer.

 

Eenpersoons dekbedovertrek, bio-katoen, lichtgrijs
Tip: Ben je toe aan nieuw beddengoed? Kies dan eens voor wit of een andere effen kleur. Deze kleur is handig in de was en het staat prachtig chique, schoon en netjes en het past in ieder interieur. En daarnaast raak je er niet snel op uitgekeken, zodat je er jaren mee vooruit kan. Als je van plan bent een nieuw dekbed te gaan kopen, kijk dan wel eventjes naar de kwaliteit. Dan weet je zeker dat je het dekbedovertrek na een jaar niet al in de lappenmand kan gooien.

 

Yumeko beddengoed hotel kwaliteit dekbedovertrek percal katoen
Beddengoed van biologische materialen kun je bijvoorbeeld hier vinden bij Waschbaer, maar ook Greenjump of Dille & Kamille hebben prachtige dekbedhoezen te koop van biologisch katoen. (ook voor kinderen!)

Kijk hier voor meer inspiratie voor een minimalistische slaapkamer.

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

13 thoughts to “Beddengoed minimaliseren”

 1. Wit beddengoed lijkt me minder ideaal… Als je dit niet deftig wast, zoals ik soms bij kleur (want dekbed is met zwarte bloemen), minder sterk wasmiddel gebruikt dat niet per se voor wit wasgoed is (wasnoten!),… of gewoon verkleuring op langere termijn door zweet- en andere vlekken die niet meer weggaan. Ik verkies toch liever donkere dekbedovertrekken, daar zie je ook minder snel dat er eens een vlekje op zit.

  1. Waar jij maar gelukkig van wordt Elyne! Ik heb zelf al jaren licht beddengoed en heb gelukkig nog geen last gehad van verkleuringen o.i.d. En was gewoon met neutraal wasmiddel van Klok.

 2. Hoeslakens altijd al zo opgevouwen, zou niet weten hoe je dat anders moet doen.
  Wij hebben elk vier paar, twee warme voor in de winter en twee luchtige voor in de zomer. Ideaal vind ik. Niet veel te minimaliseren op dat vlak. Het zijn vooral de winterdekens die veel plaats innemen gedurende de zomer.

 3. Ik berg al alles op in de kussensloop. Heb wel 3 sets, waarvan 1 altijd in de kast, 1 op bed eneen derde in de zetelbak, omdat man daar slaapt als hij er om 3u uit moet.

 4. Ik heb hetzelfde, twee voor ons bed, en twee voor ieder kind. Mocht er ooit een nacht vol spugerij zijn of zo (al is dat in 22jaar nog nooit in bed beland!), dan past er wel een hoes van een ander kin om je dekbed of je mag bij mama in bed…

 5. Ik gebruik katoenen lakens (in de zomer) en Flanellen Lakens (in de winter). Deze gebruik ik extra en liggen tussen lichaam en dekbed in.
  Zo hoef ik niet elke week het hele dekbedhoes te verschonen. Matrashoes doe ik elke week en het laken draai ik na een week om, zodat ik weer een schone bovenkant heb. Kussensloop iedere week.
  Op deze manier hoef ik minder beddengoed te wassen.
  Ik heb aan twee sets dus genoeg.

Laat hier je reactie achter!