5 tips voor een goed en minimalistisch cadeau voor je kind

CADEAUTJES KRIJGEN! We zijn er natuurlijk allemaal dol op! Maar wat nou als je een beetje opgeruimd wil leven, niet te veel onnodige spullen in huis wilt en je kind is jarig…. Als het een beetje mee (of tegen) zit, heb je misschien wel een grote familie, veel buren en vrienden die langskomen en misschien geeft je kind ook nog wel een kinderfeestje. Iedere moeder weet vast uit ervaring, voordat je het weet heb je goedbedoeld de halve speelgoedwinkel in je huis. Maar hoe moet je dit dan anders aanpakken zonder dat jij je kind teleurstelt? Hierbij een aantal tips!

1. Vraag een ervaring

Onze levens draaien veel om spullen. Er wordt ontzettend veel geld, tijd en energie in gestoken. We belonen onze kinderen veel te vaak met spullen. Maar ook met verjaardagen, winterse feestdagen en tussendoor geven we onze kinderen graag cadeaus. We willen ze immers zo graag gelukkig zien, maar we willen zelf ook aardig gevonden worden. Maar zoiets kan ook met belevenissen! Wil je dat je kind zindelijk wordt? Beloof ze in plaats van een nieuwe trein eens een bezoekje naar het zwembad. Is je kind jarig? Geef ze eens een bezoekje naar het theater cadeau. Heeft je kind een mooi rapport? Wat dacht je van een picknick? Grote kans dat ze zulke ervaringen veel beter zullen herinneren dan de zoveelste pop of trein.

Trees: ‘Wanneer onze tweeling (5) jarig is, mogen ze samen met mij naar het theater en daarna krijgen ze een lekker ijsje.’

Chrissie: “De kinderen krijgen van ons vanaf dat ze 8 jaar zijn geen cadeautje meer maar een belevenisdag. Dan mogen ze zelf de hele dag zelf invullen.”

2. Vraag iets tweedehands

Wanneer mijn kind jarig is en mensen vragen wat de cadeauwensen zijn, zeg ik er vaak bij dat het niet nieuw hoeft te zijn. Vaak hebben mensen zelf wel speelgoed in huis dat nog helemaal goed is, maar waar de kinderen daar niet meer mee spelen. Waarom zou je dat dan niet doorgeven voor op een verjaardag? Bovendien is dit ook beter voor het milieu (en de portemonnee) dan alsmaar nieuwe spullen kopen. Je kunt natuurlijk ook iets bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel halen.

Monique: “Bij traktaties geven we geen plastic uitdeelspeeltjes. Ik vind dit ook niet fijn om te krijgen: het is even leuk en daarna niet meer, snel kapot en belastend voor het milieu.”

Hanna: “Bij een kinderfeestje kun je aangeven dat je het leuk vindt als ze samen een cadeau geven en dat dit ook tweedehands mag zijn. Zo heeft zoonlief eens een hele mooie tweedehands bestuurbare brandweerauto gekregen. We hebben ook samengewerkt met een toffe spellen- en speelgoedwinkel: alle kinderen deponeerden daar een klein bedrag en de jarige kocht daar een mooi spel van.”

3. Vraag iets van zijn of haar wensenlijstje

Natuurlijk zullen er vast dingen zijn die je kind echt graag wil hebben. Dit kun je de visite heel simpel kenbaar maken door bijvoorbeeld een online verlanglijstje maken. Dan weet je zeker dat het gewenst is en je geen dubbele cadeautjes krijgt. Een goede tip voor ouders is om een lijstje bij te houden (bijvoorbeeld in je telefoon) en daar spullen in noteert die je kind nodig heeft. Zo weet ik dat mijn zoon volgend jaar toe is aan een nieuwe zwembroek. In plaats van deze zelf te kopen zet ik deze op het lijstje zodat hij dit op zijn verjaardag kan vragen. Je kunt ook bijvoorbeeld aan de familie één wat duurder cadeau vragen.

Rianne: “Ik zet vaak het volgende op het wensenlijstje: een bon voor de plaatselijke ijswinkel, een toegangskaart voor de (binnen)speeltuin en een boek. Heb oma (na een paar weken) ook wel eens gevraagd of ze het leuk vond dat ik daar wat speelgoed van de verjaardag neerleg, zodat ze later bij oma ook wat nieuw speelgoed hebben.”

Annemieke: “Wij geven als familie (ooms/tantes en oma) vaak 1 groot cadeau. Dat cadeau haalt dan de ouder, dus heb je zelf in de hand wat je namens de familie aan je kind cadeau geeft. Bevalt erg goed!”

Paula: “Wij gaven samen een grote playmobiel doos. En iedereen gaf iets uit die doos ingepakt.”

4. Vraag geld of een tegoedbon

Er zijn tegenwoordig zoveel leuke cadeaubonnen te krijgen! Wat dacht je van een dagje zwembad? Een bioscoopbon, een schaatsbon, een dierentuinabonnement, een uitje naar het theater of een museumkaart? Als het je eigen kind is kun je een envelop vol met waardebonnen geven. Kinderen vinden dat vaak helemaal te gek. Al helemaal als er bonnen in zitten voor onder andere: zelf het avondeten mogen kiezen, een uurtje langer opblijven, extra voorleestijd, samen een ijsje eten, een ouder zijn/haar kamer laten opruimen, luxe ontbijtje, afwasbeurt overslaan, en andere (bijna) gratis dingen waar je kind ontzettend blij van wordt. 

Trees: ‘Ik geef mijn oppasmeisje van 7 én haar moeder een bioscoopbon, want ze zijn beide tegelijk jarig en dan kunnen ze samen gezellig naar de film.’

Amanda: “Hier ook een bioscoopbon of een verzorgd dagje uit.

5. Vraag iets wat op kan

Persoonlijk vind ik dit altijd ideaal. Voor volwassen kan dit bloemen of een fles wijn zijn, maar voor kinderen zijn er ook genoeg opties. Wat dacht je van een bakmix om koekjes te bakken? Een bruisbal voor in bad? Chocolade? Stickers, douchegel, bloemenzaadjes, ijs, stoepkrijt, haargel, een t-shirt of … Kind blij en ouders zijn blij dat ze niet met overbodig plastic in huis blijven zitten. 😉

Monique: “Als ouders om een verlanglijstje vragen voor een cadeautje voor het kinderfeestje, vragen we knutselspulletjes. Deze spulletjes worden met veel plezier gebruikt, waarbij er regelmatig kunstwerkjes voor opa’s, oma’s, juffen e.d. worden gemaakt.”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!