10 tips voor het minimaliseren van speelgoed

10tipsvoorhetminimaliserenvanspeelgoed

Kinderen, je zou toch zweren dat ze naakt geboren worden. Maar op één of andere manier nemen ze altijd bergen bezittingen mee je huis in. Wat is dat toch met kinderen en spullen? En wat zeg je van al dat speelgoed wat zich door de jaren heen opstapelt in je huis? Hoe ga je daar mee om als je wilt gaan minimaliseren? Hierbij tien tips om het speelgoed in je huis te gaan minimaliseren. En als ik minimaliseren zeg, bedoel ik ook minimaliseren en niet alles verwijderen. Het is natuurlijk wél de bedoeling dat kinderen kunnen blijven spelen. 😉

10 tips voor het minimaliseren van speelgoed

1) Realiseer je dat kinderen niet zoveel speelgoed nodig hebben

Als je speelgoed wilt gaan minimaliseren, dien je je als eerste te beseffen dat een kind echt niet zoveel speelgoed nodig heeft als wij denken. Kinderen zijn snel tevreden. Te veel speelgoed leidt kinderen af en daardoor komen ze vaak niet goed in hun spel.  Ik las eens een verhaal van een vader die twee jonge kinderen had. Zijn kinderen hadden de wereld aan speelgoed. Op een dag besloot de vader samen met zijn vrouw meer dan de helft van al het speelgoed weg te leggen, gewoon om te kijken wat er zou gebeuren. Tot zijn grote verbazing gingen zijn kinderen niet minder spelen, maar juist meer! Wat opviel is dat ze weer veel meer gebruik gingen maken van hun fantasie. Het beviel zo goed dat de ouders besloten het weggelegde speelgoed aan een goed doel te geven. Ook voor speelgoed geldt, minder is meer. Wil je meer lezen over hoe je je kinderen hun fantasie terug kunt geven, lees dan dit artikel.

2) Leer je kinderen minimaliseren

Het is niet leuk om speelgoed weg te doen als de kinderen zelf er geen afscheid van kunnen nemen. Om drama’s te voorkomen kun je kinderen leren om te minimaliseren. Hoe? Door zelf het goede voorbeeld te geven. Laat ze zien dat je regelmatig spullen van jezelf wegdoet en ga regelmatig samen met je kinderen door hun eigen spullen heen. Oefenen baart namelijk kunst. De eerste keer willen ze misschien bijna niets kwijt, maar een tweede of tiende keer zal het vast beter gaan. Vraag ze ook eens aan welk speelgoed ze het meeste waarde hechten en aan welk speelgoed het minst, zodat ze langzaam bewust worden van wat ze gelukkig maakt en wat niet. Loslaten valt echt te leren, ze zullen er hun hele leven nog profijt van hebben. Lees ook deze 6 tips over hoe je kinderen kunt leren minimaliseren.

3) Analyseer

Ga eens na hoe al dat speelgoed in eerste instantie in je huis is beland, want je kinderen hebben er in de regel niet zelf voor gezorgd. 😉 Heb je het zelf gekocht? Gunt je schoonmoeder je kinderen nét iets te veel? Krijgen ze veel te veel op hun verjaardag door de grote familie die je hebt? In ieder geval, het is dweilen met de kraan open als je eerst niet de oorzaak aanpakt. Misschien zou je eens een poortwachterslijst bij kunnen houden voor de spullen van je kinderen om inzicht te krijgen.

4) Verwijder duplicaten

Waarom moet een kind méér van alles hebben als één ook voldoet? Ga eens na hoeveel je kind van alles heeft. Zouden dat ook net zo goed iets minder stukken speelgoed kunnen zijn? Lees ook eens dit artikel over hoeveel knuffels een kind nodig heeft.

5) Eén erin, één eruit

Je zou met je kind af kunnen spreken, nadat je het speelgoed hebt geminimaliseerd, dat iedere keer wanneer er een stuk speelgoed je huis binnenkomt er ook weer een stuk speelgoed, naar hun eigen keuze, het huis uit gaat. Op deze manier voorkom je dat je téveel speelgoed in huis krijgt en houd je het overzichtelijk. Ook kinderen leren op deze wijze goed te delen en bewuster met hun speelgoed om gaan. En als je wat nieuws koopt, probeer dan duurzaam speelgoed te kopen. Voorbeelden van winkels met duurzaam speelgoed zijn:

6) Beperk de ruimte

Het is handig om het meeste speelgoed op één plek te bewaren. Je kunt met jezelf en je kinderen afspreken dat wanneer er een bepaalde kast of bak vol dreigt te raken, je niet een nieuwe bak of kast aanschaft, maar dat er weer wat uit moet. Doe je dit niet, dan heb je binnen de kortste keren een wildgroei een bakken en speelgoedkasten in huis en daar zitten we nou net niet op te wachten. Nu is het wel zo natuurlijk dat hoe groter je speelgoedkast is, hoe meer speelgoed je kunt bewaren. Vraag jezelf daarom af, hoe groot je eigenlijk wil dat de speelgoedkast moet zijn?

7)  Verzamel momenten en geen dingen

Wanneer een kind jarig is, moet dat uiteraard uitgebreid gevierd worden. En natuurlijk horen daar ook cadeaus bij. Maar hoe zorg je er voor dat je huis daardoor niet volstroomt met goedbedoelde nutteloze cadeaus? Een goede tip voor ouders is om een lijstje bij te houden (bijvoorbeeld in je telefoon) en daar spullen in noteert die je kind écht nodig heeft. En natuurlijk zullen er vast dingen zijn die je kind echt graag wil hebben. Dit kun je de visite kenbaar maken door bijvoorbeeld een verlanglijstje te maken. Maar soms heeft ook het kind geen idee wat het nog moet vragen. Waarom geef je dan niet eens een belevenis cadeau? Zie ook dit lijstje met cadeautips voor kinderen met minimalistische moeders.

8) Stimuleer het minimaliseren

Een kind kan meestal gemakkelijker afstand doen van zijn spullen wanneer het weet dat het naar een goed doel gaat. Je kunt ze concrete opdrachten gaan geven door bijvoorbeeld ze 10 knuffels uit te laten zoeken voor de speelgoedbank. Wat ook bij veel kinderen werkt is dat ze er geld voor kunnen krijgen door het op een rommelmarkt te verkopen. Maar laat de kinderen ook de andere voordelen van het minimaliseren zien. Dat ze sneller klaar zijn met opruimen bijvoorbeeld en dat hun slaapkamer een stuk netter en rustiger wordt.

9) Speelgoed ruilen

Laat de kinderen ook eens speelgoed ruilen met andere kinderen. Heb je jonge kinderen? Dan kun je dit zelf doen door speelgoed te ruilen met familie of vriendinnen. De wat oudere kinderen zouden zelf wat spulletjes kunnen verzamelen en onderling met vriendjes en vriendinnetjes kunnen gaan ruilen. Op deze manier komt er geen extra speelgoed in huis maar hebben ze toch weer iets anders om mee te spelen.

10) Herhaal

Om het bij te houden zal je bovenstaande tips regelmatig moeten herhalen. Bijvoorbeeld voor elke verjaardag, rommelmarkt of sinterklaasfeest. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat wanneer het één keer in je systeem zit dit automatisch gaat. Oók bij kinderen. Soms komt mijn dochter (3) bij me met een boekje om me te vertellen dat ze die niet meer leuk vind en haar kleinere nichtje het boekje nu wel mag hebben. Ook kinderen kunnen leren om te bewaren waar ze van houden en afstand te doen van het speelgoed dat geen extra waarde voor ze heeft. Jong geleerd is oud gedaan.

Heb jij ook nog een goede tip om het speelgoed van kinderen te minimaliseren? Laat het me hieronder weten!

Kijk op mijn pinterestpagina voor speelgoedopruimideeën. Maar onthoud, wat je niet hebt, hoef je óók niet op te ruimen! 😉

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Wil je graag alle nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Laat dan hiernaast je mailadres achter. En lees je dit op je telefoon? Dan kun je dat bijna helemaal onderaan de pagina doen.

Lees ook:

– De tien soorten speelgoed die kinderen ‘nodig’ hebben.
– De speelgoed minimaliseerweek (met opdrachten)
– Duurzaam speelgoed
– Kinderen grootbrengen zonder speelgoed
– Hoe leer je kinderen minimaliseren?
– Knutselspullen minimaliseren in 4 stappen
– Kindertekeningen minimaliseren
– Te veel knuffels?!
– Geef de kinderen hun fantasie terug!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.149 andere abonnees

16 gedachten over “10 tips voor het minimaliseren van speelgoed”

  1. Goed artikel! Ik ben druk aan het minimaliseren in huis (ook met behulp van Marie Kondo). Het speelgoed blijft lastig. Nu hebben wij toevallig binnen verbouwd, waardoor we een hoop speelgoed tijdelijk op hebben geslagen (lees: 8 dozen, ja eh….daar schrok ik ook van). De kinderen hebben in de afgelopen twee maanden heerlijk gespeeld met het speelgoed dat ik had geselecteerd. Ze hebben maar om drie dingen gevraagd die ik had opgeslagen.
    Alleen rest mij nog één vraag: wat te doen als de kinderen verschillende leeftijden hebben (5, 3 en 1). Ze kunnen wel delen, maar het liefst hun lievelingsspeelgoed niet. Ik zou in principe zeg maar 7 dozen weg kunnen doen, maar daar zit ook speelgoed bij dat straks geschikt is voor de jongste. Niet bewaren? Wegdoen? En dan met een schone lei weer beginnen (als het weer Sinterklaas is? )? Ik krijg er buikpijn van, haha, het is zo veel!

    1. Ja lastig he? Ik zou het duurzame en stevige speelgoed beware, zoals duplo, Sophie de giraf enz.. En wat gemakkelijk te vervangen is weg doen of tijdelijk uitlenen. Op deze manier heb je een mooie tussenweg.

  2. Dit is mij ook overkomen. Ze had veel van mijn zus gekregen die 3 kinderen heeft. Overload aan speelgoed en sinds pas is het zo omgeslagen bij mij. Ooit hoorde ik dat baby’s zich niet kunnen concentreren wanneer er teveel in de babybox ligt en nu speelt mijn (net 2 jarige) dochtertje opeens weer nadat ik alle speelgoed uitgezocht heb. Ze zat gewoon 15 min stilletjes te lezen, bouwblokken van Woezel en Pip waar ze niet naar om keek en nu wel mee speelt. Ze kan zich ineens concentreren op één ding en niet TEveel dingen rondom haar heen. Ik raad het iedereen aan om te gaan minimaliseren! Echt als ik dit eerder wist, had ik het al veel eerder allemaal opgeruimd. Super fijn artikel en zo herkenbaar!

  3. Ik kreeg laatst de tip om al het speelgoed ergens op te slaan (waar je kindje er niet bij kan) en samen met je kindje eens per week of twee weken te wisselen. 3 tot 5 items per keer mee..
    Volgens past die tip ook wel in het rijtje:)
    Krijg je ook inzichtelijk wat je kindje steeds laat staan en dus eigenlijk weg mag..

  4. Veel mensen vinden het maar gek. wij hebben geen speelgoed in de kinder slaapkamer.
    ze delen een kamer en hebben elk een eigen bak met popjes en knuffels.
    Een schapje met boekjes en verder alleen hun kledingkast.

    Het is altijd opgeruimd en prikkelarm. De oudste heeft het nodig en zo blijft de slaapkamer om te slapen.

    Beneden hebben ze een kast met speelgoed, die opgeruimd is, de rest staat op zolder en wissel ik om.
    Eerst keken ze allemaal maar raar op, ik overdreef zoals gewoonlijk. Nu beginnen ze het te begrijpen.

    De kinderen spelen beter en mams heeft het sneller opgeruimd.
    Nu nog iedereen overtuigen dat we liever duurzaam veilig speelgoed hebben van greenjump en saartjeswereld enz..

    1. Herkenbaar! Hier liggen alleen de knuffels in hun kamer want daar slapen ze mee. En boekjes die ik voor lees voor het slapen gaan. Heeft onze oudste ook nodig 🙂 En het bevalt erg goed!

  5. Een tip om speelgoed op te ruimen en weg te doen: Neem drie dozen. een doos ‘bewaren’, een doos ‘iemand anders mee blij maken’ en een doos ‘weggooien’. Ga door al het speelgoed en verdeel het over de dozen. Dit heeft een psychologisch effect, want een kind zal in alle dozen iets willen stoppen, zodat het gedwongen wordt dingen weg te doen en dat helemaal vrijwillig.

  6. De speelotheek is natuurlijk ook nog een optie. 3 weken speelgoed lenen waarna je het weer terug brengt. Blijkt iets een succes kan je de leen termijn verlengen of besluiten het alsnog aan te schaffen.

  7. Ik ben de Kinderboekenkast aan het uitruimen nadat een kennis vertelde over kinderzwerfboek. De boeken die gelezen zijn gaan op zwerftocht naar het volgende kind en op het zwerfstation bij die kennis halen we weer nieuwe zwerfboeken om te lezen.
    Zo wisseld de boekenkast (boek eruit voor er een andere in gaat) en blijf je niet met stapels ‘gelezen maar zonde om weg te gooien/geven/doen’ boeken zitten.
    Extra leuke bijkomstigheid is de boeken online registreren zodat je de zwerftocht kunt volgen

  8. Goedemiddag,

    Wat een mooie website met waardevolle tips! Maar is mis onder het kopje speelgoed een lidmaatschap van een speelotheek. Op de site http://www.speelotheken.nl vindt de speelotheken van Nederland.
    Cadeau tip voor Sinterklaas is een abonnement van een speelotheek dan heb je het hele jaar door ander speelgoed , passend bij de spel ontwikkeling van het kind. En elk bezoek samen met het kind is en feestje.

  9. Ik heb helaas niet echt geen plek om speelgoed weg te zetten en dus om te ruilen. Maar hier zit alles in een kallax kast en 2 kisten. Ik denk dat het wel mee valt qua speelgoed voor mijn dochter:
    2 manden duplo (waar ze amper mee speelt, weet niet hoe ik het aantrekkelijker moet maken),
    halve mand met autootjes (en we hebben een foeilelijke lompe little people garage die ik nog door een houten exemplaar wil vervangen),
    mand met brio trein,
    halve mand met blokken en andere houten figuren,
    1 mand met allerlei dingen zoal hengelspel / pot met kralen, dokterset etc.
    In 1 kist wat little people met het huis, speelt ze niet vaak mee dus ga denk eens een tijdje weg zetten. Laatst al de little people boerderij met veel toebehoren verkocht, maar ze speelt er niet mee jammer genoeg.
    Keuken met toebehoren
    Poppen met toebehoren
    Dekentjes, doekjes, tasjes
    En dan nog grimm’s regenboog, knutselspullen, boeken, spelletjes, puzzels.
    Binnenkort nog deel opruimen met babyspul en nopjes puzzels.
    Voor sinterklaas doe ik vaak uitbreiding van speelgoed wat ze al heeft. En ik observeer haar waar de interesse ligt. Nu erg bezig met winkelen centjes etc. Dus misschien een kassa. Ik koop vaak de cadeautjes tweedehands.

Laat hier je reactie achter!