De poortwachterslijst

depoortwachterslijst


Wil je niet te veel spullen in je huis? Of wil jij je er eens bewust van worden hoeveel spullen je eigenlijk zo in een week je huis binnen krijgt? En er weer uit? Dan kan het handig zijn om eens een poortwachterslijst bij te houden.

Stel, je staat aan de poort van je huis met de poortwachterslijst en je zou alle spullen opschrijven die je huis binnen worden gebracht (behalve de boodschappen), hoe groot zou deze lijst dan per maand worden? Vergis je niet. Dit zijn vaak meer spullen dan je in eerste instantie zou denken.

Ook zou je op de poortwachterslijst moeten schrijven wat er allemaal door de poort naar buiten gaat.

Een ‘minimalist’ moet natuurlijk zorgen dat het aantal spullen op de uitgaande lijst gelijk of groter is dan de inkomende lijst.

Waarom een poortwachterslijst?

1) Het helpt bij je bewustwording

Na een maand heb je goed overzicht wat je allemaal binnenkrijgt en waar het vandaan komt. Dit helpt je ook om het aantal spullen wat in je huis komt te minderen. Ook groeit je bewustwording wat nieuwe aankopen betreft. Wanneer je in de winkel staat, denk je vast even aan de poortwachterslijst en dan weet je dat je dat nieuwe leuke truitje moet noteren. Het geeft je misschien net even het duwtje in de rug om het truitje in de winkel te laten liggen.

2) Het helpt je minimaliseren

Omdat je ook de uit-kant zo lang mogelijk wilt hebben, zal de poortwachterslijst je motiveren om spullen weg te doen. Je wilt ’s avonds uiteraard wel wat op de lijst kunnen noteren en aan het eind van de maand niet ‘rood’ staan!

En? Hoe is de balans in jouw poortwachterslijst?

Download hier een poortwachtersformulier in pdf.

Lees ook:

– De tien gouden tips voor de beginnende minimalist
– De tien grootste nadelen van het minimalisme
– Hoe begin ik met minimaliseren?
– Hoeveel spullen komen er gevraagd en ongevraagd mijn huis binnen?
– 12 manieren om een ander blij te maken met jouw spullen
– 10 tips die je helpen om spullen los te laten
– Spullen wegdoen? Wat als ik spijt krijg?

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 804 andere abonnees

6 gedachten over “De poortwachterslijst”

  1. Niet dat wij nou zoveel spullen binnenbrengen (denk ik haha), maar ik voel gelijk een weerstand opkomen…

    In de hektiek van alledag, met werk, huishouden en kleuter zie ik mezelf ondertussen geen lijstje maken van de gekochte boodschappen. Maar misschien denk ik te moeilijk en moet ik gewoon ‘boodschappen’ opschrijven…

    Hoe doe jij dit?

    1. Die tellen ook niet mee, als ik het goed las 😉 Want inderdaad, dat is niet te doen… Alleen al 130 Freek Vonk plaatjes bijvoorbeeld 😉

  2. Ik ben ontzettend aan het opruimen en doe dit bij voorkeur via de ruilpagina van onze woonplaats op Facebook. Het gaat hierbij om symbolische ruilen, dus niet naar waarde. Ik ruil uitsluitend tegen spullen die op raken, zoals bv een DVD ruilen tegen een paar postzegels, of een vaas tegen een doos rijst. Als ik het 3x heb aangeboden en er is geen animo voor, gooi ik het weg. In het verleden deed ik het dan in een doos voor de kringloopwinkel maar de ervaring leert dat het dan toch weer blijft staan. Kleding gaat in een container voor een goed doel. Nu ik bijna een jaar bezig ben, wordt het echt zichtbaar dat het ruimer wordt in huis, ook in de kasten.

  3. Goed idee! Ik weet alleen niet of ik er zo happy van wordt. Ik koop zo min mogelijk spullen nieuw tenzij ik ze echt geweldig vind of nodig heb. “leuke” dingetjes koop ik zonder schuldgevoel bij de kringloop. Vaak zijn dit dingen voor DIY projectjes of geweldige vondsten die ik kan gebruiken. Het kost maar een paar dubbeltjes tot enkele euro’s en ik kan het ook zo weer doneren als ik het zat ben. Ik denk dat ik al aardig bewust ben van wat het huis binnenkomt. Ik woon alleen en heb nog makkelijk het overzicht. Wanneer ik ooit samen zal wonen en kinderen krijg dan zal dit wel anders zijn. Ik onthoud je tip zeker om dan toe te passen.

  4. Onlangs ben ik begonnen met de poortwachterlijst. Wat een goede tip! De maand is nog niet voorbij, en er staan al 30 dingen op, waarvan het meeste gekregen (voor dochterlief). Ongelooflijk! Nu doe ik ook veel weg, waarover ik me schuldig voelde, maar dat schuldgevoel is nu helemaal verdwenen. Het wordt nog een hele uitdaging om evenveel weg te doen als er binnenkomt. En liefst nog meer.

Laat hier je reactie achter!