Te veel knuffels!?

knuffelberen

 

 

onafscheidelijk met teddybeerVroeger staarden kinderen vol verlangen door een etalageraam, dromend over een mooie speelgoedbeer. Als ze geluk hadden, kregen ze er eentje op hun verjaardag en dan waren ze onafscheidelijk. Nu zijn onze kinderen vaak nog niet eens geboren of ze hebben hun eigen knuffel al. Met de kraamvisite krijgen ze vervolgens nog een aantal en zo door de jaren heen groeit, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, je huis langzaam vol met knuffels, te veel knuffels.

Voor kinderen zijn knuffels natuurlijk geweldig. Ze hebben een hoog knuffelgehalte omdat ze zo schattig, zacht en lief zijn en ze zorgen voor een veilig en geborgen gevoel. Maar in ons land kunnen we altijd zo lekker overdrijven. Wat moet een kind met 60 knuffels? Je kunt zelf toch ook beter 3 goede vrienden hebben dan 60 vrienden waar je niet een echte band mee opbouwt?

Zo werkt het ook met knuffelberen. Minimaliseer het aantal knuffelberen en laat je kind een band opbouwen met de overgebleven exemplaren. Geef alle knuffels een naam, laat ze bij je kind in bed slapen, laat ze samen theedrinken, samen boekjes lezen en interessante gesprekken voeren.

Wanneer kinderen teveel knuffelberen hebben, weten ze vaak niet eens meer hoe ze er mee moeten spelen. Daarnaast nemen ze veel ruimte in, zijn het stofnesten en liggen ze altijd verspreid in huis. Doe jezelf en je kinderen een groot plezier en minimaliseer het aantal knuffels.

Meisje met knuffel

 

Hoe minimaliseer ik de knuffels van mijn kinderen?

Stap 1 ) Pak een wasmand en verzamel door het hele huis alle knuffels. Hoeveel knuffels heb je in huis?

Stap 2 ) Bepaal het aantal knuffels wat je in huis wilt per kind. Minimaal 1, maximaal 10. De beslissing is aan jou. Een kind schijnt volgens pedagogen aan 3 knuffels meer dan genoeg te hebben.

Stap 3) Zoek het door jouw aantal gekozen knuffels uit de berg knuffels. Het liefst zonder overleg met de kleine kinderen, want die willen meestal, als je het ze vraagt, geen knuffel missen. Je weet zelf vaak wel met welke knuffels ze het meeste spelen.

Tip: Met oudere kinderen zou je het wel in overleg kunnen doen. Leg ze uit dat je graag minder spullen in huis wilt en dat ze zelf de overige knuffelberen mogen verkopen op de rommelmarkt en ze zelf de opbrengst mogen houden. Succes gegarandeerd!

Stap 4) Doe de overgebleven knuffels in een plastic zak en zet deze voor ca. 2 maanden op zolder.

Stap 5) Worden er in die 2 maanden bepaalde knuffels gemist? Dan geef je ze terug of ruil je ze met een andere knuffel om.

Stap 6) Breng of stuur de plasticzak met knuffels naar een goed doel. (zie hieronder) Andere kinderen zullen je zo dankbaar zijn! Of doe ze in een kledingcontainer.

Stap 7) Maak bij volgende verjaardagen duidelijk dat je kind in ieder geval al genoeg knuffels heeft.

knuffel

 

p.s. Van deze knuffels is heel veel van gehouden. En zo hoort het!

 

Wist je dat…

… het enorme succes van de teddyberen President Theodore Roosevelt verantwoordelijk is? Al zijn vrienden noemden hem “Teddy”. In 1902 had hij tijdens een vierdaagse beren-jacht geweigerd een jong weerloos beertje te doden dat de jagers voor hem hadden gevangen. De beroemde cartoon-tekenaar van de Washington Post, Clifford Berryman, legde dit incident vast in zijn beroemde cartoon “Drawing the line in Mississippi” als een ironisch commentaar op een grens-conflict dat erg in de belangstelling stond. Vanaf dat moment werd de beer bekend als “Teddy’s Bear” en Berryman liet geen kans voorbijgaan om het beertje te verwerken in al zijn hierna volgende cartoons over de president. (bron: wikipedia)

 

Theedrinken met de beerEen aantal opties waar je je speelgoedknuffels kunt doneren:

 • dierenasiels (als speeltjes voor de dieren)
 • een azc
 • dementerende bejaarden
 • speelgoedbank

Weet jij meer goede doelen? Laat het me weten en dan zet ik het erbij.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

32 gedachten over “Te veel knuffels!?”

 1. Weer zo’n leuk artikel wat inspireert om maar gelijk aan de slag gegaan…
  Ik heb ze niet precies geteld, maar ik heb al een 20-30 grotere en kleinere knuffels waar toch bijna niet mee gespeeld wordt in een zak gedaan. Ze lagen toch maar op zolder te liggen. Een stuk of 6 heb ik bewaard, voor de jongste van 4 maand, of voor de volgende selectie…
  Ik ben van plan de knuffels naar de speelgoedbank in Sneek te brengen, die hebben toch de 14de open dag!

 2. Tussen het minimaliseren door , ben ik serieus op zoek naar adressen om mijn verzameling knuffels/teddyberen aan te doneren of naar tips, om zelf iets op kunnen te zetten om kinderen in andere delen van de wereld in opvang/weeshuizen in oorlog of rampgebieden een ‘troost’ maatje te geven . De stichting ‘teddybears for help ‘ van Claudia Brugman is helaas opgeheven. Op internet is er niets te vinden .. en helaas…. de linken op deze pagina bieden ook niet echt de oplossing. De link http://tweedepoots.nl/ is blanco, De linken http://www.geefeenknuffel.com/ en http://www.cheepa.nl/kika/ sporen volgen mij alleen aan tot het kopen van knuffels zodat het geld naar de goede doelen kan, en http://www.spullenschenken.nl/ geeft helaas ook geen duidelijke ‘treffer’ naar een goede plek voor mijn knuffels . En om ze zomaar naar een kringloop te brengen vind ik geen optie. Daar liggen al genoeg knuffels op nederlandse kinderknuffels te wachten. Overigens een leuke site “MoedersMInimalisme “

 3. Hai! ik heb dezelfde vraag als mijn voorganger.. Ik heb ook veel knuffels die ik ergens zou willen inleveren maar de sites die staan genoemd brengen me eigenlijk nergens.. iemand nog tips?

 4. Hallo Dieuwke, even een tip over deze tip 😉 Al zoekende naar adressen waar ik mijn knuffels kwijt kan .. stuitte ik op veel teleurstellends . * Bij ‘Tweedepoots’ vragen ze je om een foto van je knuffel te sturen om hem te beoordelen… nou.. das best wel veel werk met veel knuffels( ik verkocht ooit (onderandere) knuffels) 😀 .* Bij ‘geef een knuffel.com KOPEN ze van gedoneerd geld knuffels om weg te geven. * De link naar KIKA bij Cheepa bestaat niet meer . * Bij ‘Spullen Schenken’ is er geen keuze optie voor knuffels EN nergens vraag naar knuffels. Bij WHOE .. staat er ook geen specifieke vraag naar knuffels.
  De enigste optie die er ooit was , is helaas opgeheven en dat was ‘Teddybears4Help’ van Claudia Brugman. Nu zoek ik voor Heeeeel Veeeel knuffels één adres.. waar ze goed terecht zouden kunnen komen, zoals Weeshuizen, Oorlogsgebieden met (kinder)opvang etc. Afgeven aan rommelmarkten vind ik geen optie…Ik zoek een ‘echt’ goed doel die mijn gebruikte én nieuwe teddies en andere knuffels kunnen gebruiken..maar ik zoek me suf op internet en vind er echt geen. Dus misschien moet ik zelf maar iets organiseren? Wie doet er dan mee ?

  1. Ik heb ook zitten zoeken, maar het blijkt vooral dat er te veel knuffels worden gedoneerd! Er is meer behoeft aan kleding en dat soort dingen.. De meeste speelgoed banken bij mij in de buurt gaan allemaal dicht omdat ze er zelf natuurlijk niets aan verdienen.. En voordat de vluchtelingen zijn gearriveerd liggen de asielzoekercetra vaak al vol knuffels, ook wanneer er volwassen mannen heen gaan. Ik kom ook vaak tegen dat er word opgeroepen om geen knuffels langs te brengen bij azc’s.. Maarja.. Waar dan wel heen? ik weet het ook niet. Ik las wel iets over edukans, dan gaan de knuffels naar kinderen in derde wereld landen.

   1. Ha Karen…Ik heb gezocht op Edukans en vond daar deze link: >> http://schoenmaatjes.edukans.nl/meedoen-met-schoenmaatjes/schoenmaatjes-thuis/ << HELAAS… Er mag maar 1 knuffel in een schoenendoos die je ook nog met andere spullen moet vullen en de verzendkosten moet je dan ook zelf betalen om die doos naar een kind te versturen.. Op zich een leuk idee maar niet om veel knuffels tegelijkertijd 'kwijt' te kunnen. Ik had gehoopt dat er stichtingen te vinden zijn, die aan weeskinderen en kinderen in oorlogsgebieden en in ziekenhuizen e.d. behalve de financiële en praktische hulp, óók knuffels uitdelen. Het is in ieder geval op internet zoeken naar een naald in een hooiberg. 🙁 Nederland komt OM in de knuffels .. 't is echt jammer dat er zo veel knuffels gemaakt en gekocht worden en er maar zo weinig van wordt 'hergebruikt' .

  1. Hallo Erik .. leuk dat je reageert maar blijkbaar heb je de rest van deze conversatie niet gevolgd. Via Geef een Knuffel kun je alleen maar knuffels KOPEN en dit is wat je in die EEKO van hun mag doneren , (tekst geknipt en geplakt via jou link) : >> 2.Doneer uw oude mobieltje, lege toner of lege inktcartridge in één van de groene EEKO boxen, ten behoeve van Stichting Geef een knuffel. Klik HIER voor al onze inzamelpunten!
   3. Word Vriend van Geef een knuffel en steun de stichting met een vast bedrag per jaar.<
   Dus met andere woorden …. GEEN knuffels.

 5. Al zoekend naar een plek om mijn knuffels te doneren, ben ik hier terecht gekomen.
  Ook ik kan nergens op internet een plek vinden om mijn knuffels te doneren.
  En om ze weg te gooien vind ik ook weer zowat.

  Wat ik overigens wel gevonden heb, is dat op marktplaats mensen gratis knuffels aanbieden.
  Dat is misschien nog wel een idee om te doen, Iemand daar ervaring mee?

 6. Lieve minimalistische moeders, ik ben blij om te lezen dat het welzijn van andere kinderen, die het duidelijk minder hebben dan de onze, jullie allen zo aan het hart gaat. Hoe mooi zou het zijn als de opruiming van hetgeen wat onze consumptie maatschappij voortbrengt hand-in-hand zou gaan met het helpen van die andere kinderen. Helaas heb ik mijn zoektocht naar de aansluiting van die twee idealen al geruime tijd geleden gestaakt. Geen instantie begint meer aan de overvolle zakken met vaak nog mooi, maar soms ook niet meer zo mooi speelgoed. Alleen het uitzoekwerk is al teveel. Hierdoor zijn deze schenkingen financieel helemaal niet meer zo aantrekkelijk. En er is niet alleen bij ons allen, maar ook gewoon in het hele westen een overschot van te doneren goederen. Wat we beter kunnen doen is zorgen voor een goed systeem waarin we zelf recyclen. Doe de knuffels in een zak en stop het in een kledingcontainer zodat er bijvoorbeeld weer banken mee gevuld kunnen worden. En vergeet niet te doneren (met geld wel te verstaan) aan goede doelen. Onze oude spullen naar armere mensen of kinderen lijkt gewoon niet goed te werken.

  1. Hardstikke zonde van de knuffels om er banken mee te vullen. Knuffels kan je dan zelf mooi verwerken in een kunstproject, maak er een stoel mee of gebruik de vulling zelf voor kussens en de lichamen van de knuffels als poets, schilder of schoonmaak lappen

 7. helaas worden door de kringloop ook geen knuffels meer opgehaald , heb er heel veel gekregen via de goedzak actie van albert heyn , maar voor mijn doelgroep kids vanaf 4 jaar ook niet bruikbaar. Verder zit je met het hygiëne probleem . smoezelige knuffels gooi ik het liefst meteen weg. Ik heb ook geen tijd en ruimte om alles zelf te wassen helaas. Ik weet dat ook knuffels in hulptransporten vaak niet mogen ivm hygiëne ( ziektekiemen) dus ik vrees dat veel knuffels inderdaad gewoon bij de gemeentelijke stort gaan belanden. Best jammer. Normaal weiger ik ook knuffels en heb nu ongeveer weer 16 dozen vol staan waar ik niks mee kan en die niemand wil hebben…..

  1. Dat is inderdaad heel jammer! Bij mijn AH was het wel duidelijk dat knuffels niet ingeleverd mochten worden ivm hygiene. En dan loop je langs de zakken speelgoed zie je al zo 3 zakken vol erbij staan. In deze tijd hebben we eigenlijk een overschot aan spullen die we helemaal niet nodig hebben, en dat blijkt met het aantal knuffels waar jij nu mee zit.

 8. gm
  idd ik heb ook veel knuffels die nog mooi zijn.Maar met moeite ben ik er een paar kwijtgeraakt bij de voedselbank. Ik zal ook niet weten waar ik ze dan kan brengen wonende in Den-Haag Is er iemand die een adres weet?

 9. O wat erg he. Ik ben ook keihard op zoek.
  Heb zakken vol in de kelder liggen. Nooit mee geknuffeld en niemand die ze wil hebben 🙁

  Ik hoor het graag als DE tip is gevonden !

 10. Waarom enkel focussen op een organisatie die de knuffels van hier naar ver weg brengt, terwijl veel kinderen op de wereld echt wel een soort van knuffel hebben? Het mag dan misschien niet zo’n mooie zijn als die hier op veel zolders belanden -vaak vieze oude beren, verlepte poppen of een ranzig doekje-, maar ik hoef enkel naar mijn afgekloven jeugdknuffel te kijken om te zien dat mooi, gaaf en modern geen criteria zijn waarop een kind zijn/haar favo knuffel uitzoekt. Als het maar knuffelt…that’s all.

  In mijn woonplaats wordt ongeveer 4x per jaar een kledinginzamelingsactie gehouden door organisaties die zich inzetten voor Oost Europa, Afghanistan enz. Alle knuffels zijn welkom! Je kunt ze herkennen aan de veel te dunne vuilniszak die tussen de folders wordt bezorgd. Heb je een JA/NEE of NEE/NEE sticker op de deur, dan moet je zorgen dat het belletje gaat rinkelen als je van die witte zakken langs de straat ziet staan 🙂

  Je kunt je kinderen hun knuffels en ander overbodig speelgoed laten verkopen. Dit geld kunnen ze schenken aan goede doelen die zich inzetten voor kinderen. Scheelt die organisaties (en het milieu) toch mooi weer een dure vrachtwagenrit of vaartochtje voor de knuffelreis!

  Verder zijn de textielcontainers van Sympany ook heel mooi. Driedubbele pret: zij bieden hier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie ervaringsplaats en nuttige dagbesteding, textiel wordt gerecycled (ja helaas, arme overbodige Pluto, Paw Patroller en Teletubbie gaan eraan en worden omgetoverd in een broek en kussenvulling…maar lees nog even verder) en met het geld dat dat alles oplevert, worden vrouwen/moeders in derde wereld landen opleidingen en werk aangeboden waarmee ze financieel zelfstandig worden en…tadaa…zelf voor een knuffel, onderwijs, eten en onderdak voor hun kinderen kunnen zorgen!

  Ik begrijp heel goed dat jullie Teddy, Zorgenmonstertje, Woeffie en Pop heel graag op wereldreis willen laten gaan, maar dat is dus eigenlijk helemaal niet nodig 😉 Veel knuffelplezier allemaal!

  1. Dag Karin,

   Bedankt voor je tips.Ik weet niet hoe andere knuffelbezitters er over denken, maar mijn knuffels hoeven niet zo nodig op wereldreis hoor, want natuurlijk zijn er in andere werelddelen ook winkels waar knuffels te koop zijn. Die vieze verlepte knuffels waar jij het over hebt, waren daar waarschijnlijk ook ooit nieuw geweest en ter plaatse (tweedehands) gekocht of gekregen.Ik zou mijn knuffels graag geven aan kinderen voor wie het kopen van een knuffel geen optie is zodat zij ze tot oud en verlept zouden kunnen knuffelen 😉 Kinderen in opvang centra’s voor wezen, oorlogs of (natuur)ramp-slachtoffers en vluchtelingen en dergelijke. Jij hebt het zelf ook over inzamelingsacties naar het buitenland toch? Echter.. ik weet niet waar jij woont, maar bij mij in Tilburg zijn er voor zover ik weet geen organisaties meer die Knuffels meenemen. Hier in Nederland haalt een organisatie al gemakkelijk de neus op als een knuffel niet rechtstreeks van de winkel komt heb ik ondervonden. Niet allemaal nieuw? Bah!… vies… bacteriën…vlooien… etc. Met andere woorden, niet welkom, ondanks ik zorg dat mijn knuffels schoon zijn. Op de rommelmarkt staan heb ik al jaren gedaan en geld doneren doe ik ook al aan 2 stichtingen . Mij gaat het juist om kinderen rechtstreeks blij te kunnen maken met een knuffel. En wel op zo’n manier dat ik alles in één keer weg kan geven.
   Zelf iets organiseren is voorlopig voor mij geen optie . Weggeven aan tweedehands winkels en textielcontainers waar ze via dezelfde tweedehandswinkels misschien toch naar toe gaan? Dat zou 1 van de 2 eindstations kunnen worden waar ik zelf natuurlijk ook al aan gedacht heb.
   Maar omdat te voorkomen, is nou net waar dit topic zo een beetje over gaat en hoop ik nog steeds op een knuffel-reddende tip 😉

  2. “ een ranzig doekje” had mijn kids ook, zeker tot hun 14de levensjaar, en die doekjes doen het nog steeds, 4 jaar later, goed als poetsdoek en kluslap

  1. hoi Martha,

   Ik heb contact gehad met zendingovergrenzen, helaas nemen zij ook geen knuffels meer aan (overschot).
   Tijd voor een nieuwe organisatie? Kan me niet voorstellen dat er nergens weeshuizen in de wereld zijn die deze knuffels goed zouden kunnen gebruiken!

   Gr. Natalie

 11. Ik heb in het verleden conracr gehad met iemand die knuffels spaarde voor de spoedeisende hulp en kinderafdelingen in het ziekenhuis. Ze gaven dan (vooral kleine) knuffels mee aan zieke kindjes als troost. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik geen gegevens meer. Maar wellicht is het wel iets om uit te zoeken of hier nog steeds vraag naar is.

 12. Mijn dochter vind knuffels heerlijk. Speelt er ook vaak mee. Ik kijk er geregeld kritisch naar en bewaar alleen de gene waar ze echt mee spelen.
  Mijn zoon is daar in tegen weer anders. Alleen zijn 2 knuffel nijne zijn belangrijk en een schaapje die gekregen is bij de crematie van opa. De rest kan dus weg. Wel goed weer om dit te lezen en het te bekijken.

 13. Misschien is http://www.sympany.nl een optie Sympany is een sociaal ondernemer. Onze missie is bijdragen aan een rechtvaardige duurzame wereld. Dit doen wij door middel van het inzamelen, sorteren en verkopen van textiel. En knuffels zijn welkom

  1. Dank voor de tip Sam! Maar ik zie op de site dat er ook versleten kleding ingeleverd mag worden. Belanden de knuffels dan ook in een versnipperaar? Het zou te mooi om waar te zijn zijn, dat ze weer bij kinderen terecht zullen komen.

Laat hier je reactie achter!