10 tips om snel fris en fruitig je dag te starten

Het MM-huishoudsysteem maakt gebruik van een dagstart van 9 punten. De eerste stap is om je bed op te maken direct als je op staat. Je bed netjes open leggen om te laten luchten is ook prima. Het kost je werkelijk nog geen minuut en het heeft direct een fantastisch resultaat. Easy peasy toch? Lees ook deze blog over het opmaken van je bed.

Vervolgens ben jij zelf aan de beurt. Je frist je op en kleed je aan, dit is de tweede stap van je dagstart. Dit lijkt een inkoppertje maar het is zo verleidelijk om ‘s ochtends lang in de pyjama te blijven hangen als je vrij bent of niet naar elders hoeft te werken. Hup hup, zorg goed voor jezelf! Ook jij mag er vandaag stralend uitzien! Gun jezelf dat! Maar hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk? Ik geef je 10 tips!

Tip 1: ‘s avonds douchen

Ben je in de ochtend nogal veel tijd kwijt met je hele doucheritueel en heb je daardoor bijna geen tijd meer om de rest van je dagstart te voltooien? Overweeg dan eens om ‘s avonds te douchen.

Tip 2: douche korter

Je kunt natuurlijk ook gewoon wat korter douchen. Wist je dat wij in Nederland gemiddeld zo’n 80 liter water per douchebeurt gebruiken? Om douchewater te besparen kun je een douchewekker zetten maar er zijn tegenwoordig ook verschillende apps beschikbaar waarbij jij je douchetijd kan timen. Zo kun je een wekker zetten, maar bijvoorbeeld ook een speciale playlist met muziek. Wanneer de playlist is afgelopen, stap je ook uit de douche. En heb je wel eens koud gedoucht? Het schijnt heel gezond te zijn. De bloedvaten vernauwen zich door het koude water, en hierdoor wordt de huid strakker. Daar frist de huid letterlijk op. Je krijgt ook energie van een koude douche omdat je er lekker wakker door wordt. Daarnaast is een koude douche goed voor het immuunsysteem. Wie durft het aan?

Tip 3: Leg alles klaar

Leg alles de avond van te voren klaar. Je kleding, je ondergoed, sokken en ook je sieraden. Zo kan jij je in nog geen minuut aankleden en hoef je niet met nog je warrige hoofd naar je kledingkast te staren in de ochtend, je afvragend wat je nu weer zal dragen. Heb je ‘s avonds echt geen zin meer om wat klaar te leggen? Doe dit dan eerder op de dag of zoek dan in het weekend een aantal kledingsets klaar voor de hele week. Lees ook deze blog over het klaarleggen van je kleding.

Tip 4: leg je verzorgingsproducten voor in de ochtend apart

Misschien heb je een toilettas of een lade of een bakje waar alle verzorgingsproducten in zitten die je hebt. ‘s Ochtends kan dat enorm frustrerend zijn omdat je altijd moet graaien en zoeken. Waarom maak je niet een soort ‘starterskit’ aan, waarin je alleen de producten doet die je op een doordeweekse dag gebruikt. Dus geen tien soorten lippenstift en 5 soorten crémes. Maar van alles 1. Zo houd je overzicht, maak je eindelijk eens iets op en heb je alles snel bij de hand. Maar probeer het wel simpel te houden en gebruik bij voorkeur natuurlijke producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een natuurlijke deodorant, dagcréme met een kleurtje, een mascara, wat blush op je wangen en klaar ben je. Misschien draag je geen make up (nog gemakkelijker) of misschien draag je wat meer. Doe wat je wilt, maar houd de flow erin en zorg dat alles klaar ligt. Lees ook ‘mijn natuurlijke make-uproutine in 3 minuten‘ en ‘make up minimaliseren in 4 stappen‘.

Tip 5: Voordat je kinderen wakker zijn

Probeer deze stap van je ochtendritueel nog te doen voordat de kinderen wakker zijn. Zodat jij helemaal klaar bent en er voor je kinderen kan zijn als zij wakker worden.

Tip 6: Kleding klaarleggen voor kinderen

Als je kinderen hebt kun je ook de kleding van je kinderen ‘s avonds al klaarleggen. Oudere kinderen kun je aanleren om dit zelf te doen.

Tip 7: Schoenen aan

Sommige mensen vonden het fijn om in huis schoenen te dragen, zodat ze zich wat actiever gaan voelen. Vind je dit niet hygiënisch? Dit kunnen natuurlijk ook schoenen zijn die je alleen in huis draagt.

Tip 8: Sportkleding klaarleggen

Wil je in de ochtend als eerste gaan sporten? Wellicht kan het je motiveren door ‘s avonds ook je sportkleding al klaar te leggen.

Tip 9: Kijk achterom

Kijk nog eens achterom voordat jij je slaapkamer verlaat. Liggen er nog vieze sokken op de vloer? Of speelgoed van de kinderen? Of iets anders wat je in een paar seconden kan opruimen? Neem het gelijk even mee zodat je altijd je slaapkamer netjes achterlaat. Deze gewoonte kun je natuurlijk ook je kinderen aan leren.

Tip 10: zorg voor een minimalistische slaapkamer

En last maar zeker not least is ‘zorg voor een minimalistische slaapkamer’. Een slaapkamer netjes achterlaten is veel gemakkelijker wanneer je er in eerste instantie al niet veel spullen hebt. Wil jij je slaapkamer nog minimaliseren? Misschien vind je het dan leuk om deze slaapkamergeluk-challenge te doen.

Ik raad je aan om deze tweede stap van je dagstart eens voor jezelf te gaan timen zodat jij je er bewust van bent hoelang je hier over doet. Zet dit bij de stappen van je dagstart in je huishoudboek.

MoedersMinimalisme’s dagstart

mijn dagstart
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!