De indeling van je huishoudboek

huishoudboek

Een huishoudboek is onmisbaar bij een goed huishoudsysteem. Je hebt namelijk alle informatie die je nodig hebt op één plek. Maar wat zet je er in? En hoe deel je het in? In deze blog vind je een voorstel van een indeling die je kunt gebruiken. Je kunt het natuurlijk aanpassen naar je eigen wensen.

Wat voor huishoudboek (of map) je gebruikt is geheel aan jezelf. Zelf gebruik ik een boek met uitwisbaar papier, dit vind ik erg handig. Ook kan een map handig zijn, omdat je daar ook van papier kunt wisselen en op het plastic van de mapjes af kunt vinken. Ook kun je natuurlijk een digitaal huishoudboek maken. Succes!

1. De dagstart en de dagafsluiting

Het is handig om voorin je boek een overzicht te zetten van je dagstart en dagafsluiting. Zo heb je deze altijd snel bij de hand om het af te vinken. Je kunt ook de printables gebruiken die je hier vindt.

2. De dagtaken

In het MoedersMinimalisme’s huishoudsysteem doe je iedere dag een simpele een korte dagtaak. Door deze taakjes aan een bepaalde dag te koppelen vergeet je ze minder snel en komt er routine in. Voor sommige dagtaken kan het handig zijn om een pagina aan te maken. Hieronder een paar voorbeelden. Het kan natuurlijk zijn dat jouw dagtaken er anders uitzien.

2. 1 De administratie

Schrijf hier wachtwoorden van administratie-apps, of informatie dat handig is om snel bij de hand te hebben. Je zou je inkomsten en uitgaven hier kunnen zetten, mocht je dat bijhouden. Maar ook informatie over de kinderopvang, de huur of hypotheek of de onkosten aan je auto. Het maakt niet uit, wat jij maar handig vindt. Natuurlijk is het ook handig om vooraan een todo-lijst aan te maken, zodat je iedere week, tijdens je administratiemomentje je todo-lijst kan afwerken. Lees hier meer info over het bijhouden van je administratie.

2. 2 Planten

Mocht je planten in huis hebben, dan kun je hier de namen van je planten zetten en hoe je ze moet verzorgen. Kijk hier voor meer informatie over het verzorgen van je planten.

2. 3 Klusjes

Klusjes die geen deadline hebben, blijven lang liggen. Dit is de pagina waar je die klusjes opschrijft. Iedere week neem je een klein momentje om aan deze klusjes te werken. Kijk hier voor meer informatie over deze dagtaak.

2.4 Boodschappen

Je kunt hier je boodschappenlijsten neerzetten en/of je standaard maaltijdplan. Eventueel kun je de recepten van je menu er ook bij plaatsen. Kijk hier voor meer informatie over handig boodschappen doen en hier over het standaard maaltijdplan.

2.5 Minimaliseren

Minimaliseren, is een niet geheel onbelangrijk onderdeel van het MM-huishoudsysteem. Want dit is wat alles veel gemakkelijker maakt. Je kunt deze pagina over minimalisme op verschillende manieren gebruiken, kijk hier voor meer informatie. Zelf vind ik het handig om op te schrijven wat ik heb opgeruimd en geminimaliseerd en daarachter een datum te schrijven.

2.6 Weekplanning maken

Aan het einde van iedere maand en week kun je een planning maken voor de komende tijd. Daar heb ik in deze blog alles over uitgelegd. Ook verwerk je in deze maand- en/of weekplanning onderstaande planningen en checklijsten. Deze kun je dus achter de maandplanning zetten. Heb je geen uitwisbaar huishoudboek dan heb je misschien je maandplanning ergens anders, maar dan kun je alsnog onderstaande planningen hier in je huishoudboek zetten.

2.6.1 Herfst-checklijst
2.6.2 Sinterklaasplanning
2.6.3 Kerstplanning
2.6.4 Oudejaarsavondplanning
2.6.5 Voorjaar-checklijst
2.6.6 Verjaardagsplanning

3. De PoetsPlanning

Huisverdeling

In het poetsplanning-gedeelte van je huishoudboek zet je de huisverdeling en deze koppel je aan dagen.

Poetslijst

Vervolgens maak je per huisdeel een poetslijst. Deze staan nog niet online, maar deze kun je waarschijnlijk voor je eigen huisdelen al wel bedenken

Kijk hier voor alle informatie over je poetsplanning.

Els: “Ik vind een map als huishoudboek handig want ik doe de papieren in plastic hoesjes zodat ik het elke keer af kan vinken en weg kan vegen.”

Annagreet: “Ik heb het ‘gedigitaliseerd’. De routines en de klussen staan in mijn herinneringen-app en zo kan ik dagelijks mijn klusjes oproepen en afvinken. Ook een boodschappenlijstje, klusjes lijst en administratielijst staan erin.”

Heb je behoefte aan een printable over een bepaald onderwerp? Laat het me weten!

Tip: Zoek een vaste plek voor je huishoudboek. Zoals in een keukenlade of ergens anders in de buurt van bijvoorbeeld je keukentafel.

p.s. Wordt ook lid van de besloten Facebookgroep van het MM-huishoudsysteem!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.150 andere abonnees

One thought to “De indeling van je huishoudboek”

  1. Hoi Dieuwke,
    Nog een dingetje; ik wilde de voorjaar- checklist bekijken maar kan ‘m niet openen omdat ie niet lichtgroen is zoals de link van herfst-, sinterklaas- en kerstplanning dat wel zijn.
    Kun je die open zetten?
    Ik ben nl druk aan het plannen, heel fijn dit!
    Geeft zóveel rust in je hoofd!
    Groetjes, Els

Laat hier je reactie achter!