Zo creëer je voor al je spullen een vaste plek

Rondslingerende spullen zijn vaak een doorn in het oog. Maar wist je dat dat komt omdat veel spullen in je huis geen vaste plek hebben? Kijk eens om je heen, wat zie je liggen? Heeft het, als je het op zou ruimen, een vaste, duidelijke, afgebakende verblijfplaats?

Hoe maak je een einde aan losse spullen die van hier naar daar omzwerven in je huis? Ik geef je 7 tips!

7 tips om je spullen een vaste plek in huis te geven

1. Minimaliseer

Wat je niet hebt, hoef je niet op te ruimen. Dus denk goed na bij ieder ding dat je in huis tegen komt of je het überhaupt wel in huis wilt houden en het een thuis wilt geven.

2. Gebruik mandjes en bakjes

Alle haarspulletjes in het ene mandje en alle pennen in het bakje. Het klinkt simpel en dat is het ook. Door dezelfde spullen te verzamelen en in afgebakende ruimtes te plaatsen is het voor iedereen duidelijk waar de spullen wonen.

3. Label het

Onze hersens vinden het heerlijk om niet na hoeven te denken. Door labels op bakjes, potten, lades en andere opbergruimtes te plakken maak je het voor je hersens gemakkelijk, maar ook voor andere huisgenoten. Zo is het voor iedereen duidelijk, waar wat woont.

4. Gebruik organizers

Organizers zijn er in alle vormen en maten. Zo heb ik twee deurorganizers in huis, die ik aan de binnenkant van een kast heb hangen. Ieder vakje is voor iets anders en gelabeld. En het is heerlijk, want we hoeven nooit meer te zoeken en iedereen weet waar wat ligt. Ook kun je handige organizers krijgen voor in lades. Natuurlijk kun je met een beetje creativiteit ook zelf organizers maken.

5. Label het product zelf

Heb je een stekker, kabeltje of wat voor product ook die wel eens van zijn vaste verblijfplaats af komt? Label het met een labelmaker! Of doe er een stukje washi-tape om en zet er op waar het kabeltje voor is en waar het hoort te liggen. Dit scheelt veel frustratie.

6. Geef de vaste plekjes een logische plek

Geef de vaste plekjes voor je spullen op een logische plek, dus op de plek waar je het ook daadwerkelijk gebruikt. Dit voorkomt dat de spullen gaan rondzwerven in huis.

7. Wat heeft nog een vaste plek nodig?

Kijk om je heen, welke spullen liggen nog om je heen? Hebben ze een vaste plek? Zo niet, waar kun je er eentje creëren?

Heb jij nog een tip? Laat het me weten!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.172 andere abonnees

3 gedachten over “Zo creëer je voor al je spullen een vaste plek”

Laat hier je reactie achter!