MM-dagtaken

In het MoedersMinimalisme’s huishoudsysteem doe je iedere dag een simpele en korte dagtaak. Door deze taakjes aan een bepaalde dag te koppelen vergeet je ze minder snel en komt er routine in. En het is heerlijk, want je weet dat alles wat je moet doen om je huishouden soepel te laten lopen vanzelf iedere week voorbij komt. Let op: deze dagtaken doe je naast je routines en je schoonmaaktaak.

Dus:

 • Bedenk 7 korte en simpele klusjes die wekelijks moeten worden gedaan in jouw huishouden en zet deze in jouw huishoudboek. Ik gebruik daarvoor zelf graag een Greenbook. Je kunt ze ook op deze gratis printable zetten.
 • Koppel ze allemaal aan een dag, zodat het goed werkt in jouw week.
 • Bedenk dat sommige taken ook prima kunnen worden gedelegeerd als je huisgenoten hebt.
 • Als je geen zin of tijd hebt om een dagtaak op een bepaalde dag te doen, dan bedenk je een dagtaak minder of doe je er op een andere dag twee. Het gaat er uiteindelijk om dat de dagtaken je leven gemakkelijker maken, niet moeilijker.
 • Als je overdag werkt, voeg je je dagtaak toe aan je ochtend- of avondroutine.

Geadviseerde dagtakenschema:

Maandag: De administratie

Vind een vaste plek in huis voor de papieren waar je nog iets mee moet doen. Zoals bijvoorbeeld achterin je huishoudboek. Maak een pagina aan in je huishoudboek met to do’s voor je bureau-taken zodat je deze lijst er iedere week bij kan pakken en niets vergeet. Misschien moet je iets met de belasting regelen, schoolfoto’s van je kind bestellen, iemand nog een tikkie sturen, nog een rekening betalen, iemand een kaartje sturen of noem maar op. Alle bureau-zaken mag je vandaag doen. Zo houd je alles mooi bij en vergeet je niets! Heb je voor vandaag geen bureautaken staan? Misschien is dan dit het moment om de oude administratie-papieren even te schiften.

Lees deze blog over de administratie voor meer tips

Dinsdag: Planten water geven

Planten hebben water nodig én vergeet de plantenvoeding niet. Maar misschien heb je helemaal geen planten en wel een konijn. Dan kun je ook op deze dag bij wijze van het konijnenhok verschonen. Zet vooral dingen op deze takenlijst die voor jou belangrijk zijn om wekelijks te doen, zodat jouw huishouden op rolletjes loopt. Indien je wel planten hebt, kan het handig zijn om ook daar een pagina in je huishoudboek aan te wijden. Schrijf de naam van de plant op en zet erbij hoe je ze moet verzorgen. Heb je dat ook weer helder. Lees hier voor meer tips over de verzorging van je kamerplanten.

Woensdag: Klusjes afvinken

Ik raad iedereen aan om in je huishoudboek een lijst te maken met to do’s die niet op een bepaalde dag af hoeven. Deze klusjes worden vaak uitgesteld. Denk daarbij een knoop aan je jas naaien, een plint in je huis vastzetten, een nieuwe lamp in je nachtlampje draaien, de zak kinderkleding die je van je vriendin had gekregen uitzoeken, een fotoboek maken of noem maar op. Kies één dag in de week dat je er eventjes voor gaat zitten, de lijst erbij pakt en één of meerdere van deze klusjes gaat doen. En het voelt zo heerlijk als je ze af kunt vinken! Ook de klusjes van de mm-checklijsten (van bijvoorbeeld de herfst of kerst) zou je hier op deze pagina kunnen zetten. Lees hier de volledige blog over de dagtaak ‘klusjes afvinken’.

Donderdag: Boodschappen halen (of bestellen)

Boodschappen hebben we allemaal nodig. Misschien heb je net als ik een vaste maaltijdplanning. Ideaal wat boodschappen halen betreft. Zoek op wat je de komende week nodig hebt en haal of bestel ze vandaag! Het kan handig zijn om een pagina in je huishoudboek aan te maken voor je boodschappen. Zodra je iets bedenkt of als er iets op is, zet je het op de lijst. Lees deze blog voor meer handige tips over boodschappen doen.

Vrijdag: Bedden verschonen

Of je het nu één keer in de week of één keer in de twee weken doet, iedereen houdt van een schoon bed! Om het niet te vergeten kun je het beste een vaste dag hebben om het beddengoed te verschonen. Zet het terugkerend in de agenda! Laat je kinderen als ze oud genoeg zijn zelf ‘s ochtends hun bed afhalen zodra ze wakker worden. Dat scheelt jou weer. Lees deze blog over beddengoed verschonen die bomvol handige lifehacks staat!

Zaterdag: De mini-minimaliseeropdracht van de week

Iedere zaterdag zet ik op sociale media een mini-minimaliseeropdracht. Ook verschijnt deze iedere zondag in de weekblog. Wil je de weekblog iedere week in je mail? Vul dan hier rechts op de pagina je mailadres in. Je krijgt dan geen nieuwsbrieven, alleen de nieuwste blogs! Natuurlijk kun je ook zelf iedere zaterdag (of op wat voor dag dan ook) een kwartiertje gaan opruimen en minimaliseren. Want wat je niet hebt hoef je ook niet op te ruimen! En laten we dat nou net zo fantastisch vinden!

Zondag: Week- en maandplanning maken

Nog een taak dat onmisbaar is als je wilt dat je leven soepel loopt. Dat is namelijk voorbereiding! Als je weet wat je te wachten staat kun je daar op tijd op inspringen. Hoe je een goede planning maakt lees je hier.

Andere dagtaken zouden kunnen zijn:

 • Konijnenhok verschonen
 • Kattenbak verschonen
 • Auto opruimen (of schoonmaken)
 • Tas leeghalen
 • Prullenbakken legen
 • Strijken
 • Weekmenu bedenken (indien je geen vast maandmenu hebt)
 • Tuin/gazon onderhouden
 • Je mail opschonen

En? Hoe zien jouw dagtaken eruit?

Kijk hier voor meer informatie over het MoedersMinimalisme’s huishoudsysteem.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.141 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!