Het belang van lijstjes in het MM-huishoudsysteem

Lijstjes, veel mensen houden er van. En dat is niet voor niets. Afvinklijstjes bieden je houvast, ook in het MM-huishoudsysteem.

Routines afvinken

In het MM-huishoudsysteem krijg je te maken met een dagstart en een dagafsluiting. Als je routine na veel herhaling echt routine is, heb je geen lijstjes meer nodig. Maar als je net begint zijn ze heilig. Ik adviseer dan ook iedereen om de 9 punten in beide routines in je huishoudboek te zetten. Maar het kan ook handig zijn om ze in je badkamer of keuken te hangen. Je kunt dit op een post-it doen of mijn routine-printables lamineren zodat je de punten ook echt kunt afvinken. 

Maar je kunt ook een handige herplakbare whiteboard gebruiken van Ourgreenstory. Ze hebben dit product pas ontwikkeld en zijn tevens de makers van mijn GreenBook die ik als huishoudboek gebruik. Een herplakbare whiteboard heeft hetzelfde principe als het papier van je GreenBook, maar een herplakbare whiteboard kun je op alle gladde oppervlakten plakken. En je kunt hem er ook weer afhalen en weer ergens anders neer hangen. Ik vind het zo ideaal! Ik gebruik ze echt met heel veel plezier.

Altijd bij de hand

Zoals je op de foto hieronder ziet heb ik de Maandplanner en de ‘To Do’ whiteboards aan de binnenkant van mijn keukenkastje geplakt. Op de ToDo staat mijn ochtend- en avondroutine en op de maandplanner staat het maandmenu, de dagtaken, de PoetsPlanning en informatie over school, zoals wanneer welke juf of meester en wanneer naar de BSO enz. Zo heb ik de informatie altijd bij de hand.

whiteboard

Blanco

Naast de to-do en de maandplanner-whiteboards is er ook een blanco-whiteboard. Bij ons thuis is dit de whiteboard voor het hele gezin waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Hij hangt op de koelkast en ook onze dochter van 8 kan er bij. Als er iets is wat we niet moeten vergeten schrijven we dat er op. Ook staat de ochtend to-do lijst van onze dochter er op (dat helpt haar focussen in de ochtend). Maar er wordt ook fijn op getekend en lieve berichtjes op geschreven. Je kunt er ook een pennenbakje bij bestellen, die uiteraard ook zelfklevend is. Ik heb deze op de whiteboard zelf geplakt en ik bewaar tevens het wisdoekje in het pennenbakje. Zo heb ik altijd alles bij de hand.

Houvast

We hebben allemaal wel eens van die momenten dat we ons overweldigd voelen. Dat we drukke dagen hebben gehad, we achterlopen met alles en ons huis een bende is. Dan is het zo fijn dat we altijd het MM-huishoudsysteem hebben om op terug te vallen. Er is niets heerlijkers om even diep adem te halen, een fijne podcast op te zetten en gewoon bij de MM-ochtendroutine te beginnen en puntje voor puntje alles af te vinken. Lijstjes geven ons houvast en daar is niets mis mee. Maak er gebruik van om je huishoudsysteem optimaal te laten werken.

De voordelen van herplakbare whiteboards

 • je hebt geen losse briefjes meer rondslingeren
 • je gebruikt geen papier meer en je helpt daardoor meer de afvalberg te verminderen
 • ze zijn uitwisbaar, aanpassingen zijn snel gemaakt
 • ze blijven kleven aan alle gladde oppervlakten en kunnen ook weer verwijderd worden en ergens anders worden opgeplakt
 • het helpt je focussen
 • afvinken geeft een fijn voldaan gevoel
 • ze kunnen je heel goed ondersteunen bij het MM-huishoudsysteem

Meer informatie over de herplakbare whiteboards vind je op ourgreenstory.com.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

4 gedachten over “Het belang van lijstjes in het MM-huishoudsysteem”

  1. Ja heerlijk he Gerlinde?! Ik wil nooit meer anders en ik vind het fijn dat ik het mijn kinderen ook kan mee geven zodat zij het wiel niet weer op nieuw hoeven uit te vinden.

 1. Gisteren begonnen met van alles lezen over jouw routines en het komt me overzichtelijk en rustgevend over. Wel voel ik me altijd een beetje overweldigd met al die lijstjes en vind ik het lastig om er aan te beginnen.
  Maar ik lees nog rustig verder en kijk hoe ik het hier kan toepassen. Dat whiteboard is trouwens ook erg handig. Ik heb al een Greenbook (die ik echt meer moet gaan gebruiken, ik weet nu waarvoor 🙂 ), maar dat whiteboard is een mooie aanvulling.

  1. Hoi Aukje, ik kan me wel voorstellen dat jij je een beetje overweldigd voelt. Ik zou zeggen, begin bij het begin. Bij stap 1 van de ochtendroutine. Doe dat iedere ochtend en als dat lukt doe je stap 2 erbij enz. Ik ga binnenkort nog een stappenplan online zetten, speciaal voor de routines. Misschien ga je dat wel handig vinden.

Laat hier je reactie achter!