De ideale voorraadkast

voorraadkast

Hoe ziet de ideale voorraadkast er uit? Ik denk dat de meeste mensen de tijd wel hebben gehad van veel te volle voorraadkasten met de vele plasticverpakkingen. Maar hoe zou hij er dan uit moeten zien?

3 tips voor een nette voorraadkast:

1) Afvalvrij

Wil je werken aan een fijne toekomst voor je kinderen? Probeer dan zo weinig mogelijk afval te kopen. Lees ook hier ‘het minimaliseren in afval- ABC’. Dit kun je doen door een aantal mooie glazen weck-potten of iets dergelijks in je kast te zetten. (Zie ook hier voor mijn pinterestpagina.) Je kunt dan je voeding zoveel mogelijk zonder verpakking of in bulk kopen en je voorraadpotten daarmee vullen. Om de voeding te vervoeren kun je gebruik maken van handige bakjes en herbruikbare netjes.

2) Overzichtelijk

Maak je voorraadkast lekker overzichtelijk. Dit kun je doen, zoals ik hierboven al aangaf, met glazen potten. Eventueel kun je de potten nog labelen. Zet de kast niet te vol! Zorg ook voor goede verlichting in de kast. Probeer de keuze te minimaliseren. Wat moet je met 5 soorten koeken en 4 soorten chips, en 5 soorten granen? Houd het simpel, gezond én overzichtelijk. Zo kun je ook in één oogopslag zien of er bijna iets op is.

3) Gezond

Kies voor echte voeding in je voorraadkast. Denk daarbij aan walnoten, rozijnen, amandelen, muesli, boekweit, rijst, pasta, cacao enz. Probeer zoveel mogelijk voorverpakt voedsel met ongezonde toevoegingen te vermijden. Maak ook eens zelf wat lekkers, zoals koekjes, jam of appelmoes.

-> Verder is het een kwestie van bijhouden. Plan een vast moment in week in dat je er even een doekje doorheen haalt en alles weer op de juiste plek terug zet. Dit is een ideaal moment om gelijk je boodschappenbriefje aan te vullen. Heb je nog verpakkingen dat je netjes wilt ordenen? Kijk eens bij soclever.nl voor handige organizers. (maar overdrijf het niet!)

Kijk eens hier op mijn pinterestpagina voor meer inspiratie voor je voorraadkast!

 Lees ook:

– Afvalvrij boodschappen doen
– Filmpje: Maura leeft afvalvrij
– Afvalvrij theedrinken
– Hoe doe je afvalvrij boodschappen op de markt?
– Zelf heerlijke gezonde ijsjes maken
– Het hervulbare flesje

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.149 andere abonnees

6 gedachten over “De ideale voorraadkast”

  1. tja die voorraad kast minimaliseren met een gezin waarin er een zelf gebakken gluten brood eet, en de rest glutenvrij, daarnaast veel verschillend voorraad mbt tot noten, peulvruchten, gedroogde vruchten ed. dus wel zo afvalvrij mogelijk inkopen en gezond en puur, maar ja bulk is goedkoper, maar je kasten staan er dan wel meteen vol mee.

    (mijn voorraad, havervlokken fijn en grof, havermeel, boekweitmeel, kikkererwtenmeel, rijstemeel, maismeel, tarwemeel, speltmeel, speltbloem, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, kidney bonen, linzen in allerlei soorten, mungbonen, krenten, abrikozen, vijgen, pruimen, amandelen, hazelnoten, walnoten, cashew noten, pinda’s, en dan heb ik mijn kruiden nog niet dat is ook een plank van 1×0,60 vol met potten omdat grootverpakking goedkoper is en we er veel van gebruiken.

    ik zou uiteindelijk naar een systeem willen van groot inkopen en klein doorverkopen aan buren, een soort verpakkingsloze buurt winkel oid
    maar ja ook daar heb je wel weer ruimte voor nodig en die heb ik nu even niet.

Laat hier je reactie achter!