Afvalvrij theedrinken

Thee, ik hou er van. Iedere ochtend twee koppen groene thee en ‘s middags en ‘s avonds drink ik rooibosthee. Overdag drink ik vooral (heet) water. Ik neem zo nu en dan mijn eigen bakje mee naar de markt om die daar te laten vullen met losse thee. Op deze manier produceer ik geen afval.

Ik hoor je denken; ‘maar theezakjes kunnen toch worden gerecycled?’ Nou dat blijkt dus niet het geval. Onlangs stond onderstaand artikel nog in de Volkskrant.

In de meeste papieren theezakjes is kunststof verwerkt. Ze mogen niet bij het compost.

 

14291827_1117440294970127_2386551792835441343_n

 

In bovenstaand artikel staat geschreven dat o.a. dat de hippe piramidevormige theezakjes van Lipton thee gemaakt zijn van nylon. Deze kunnen zowiezo dus al niet bij het gft. Maar ook in de theezakjes van Pickwick zitten kunststofvezels van poly-etheen om de zakjes te sealen, aldus Douwe Egberts zelf. Ook senseo-pads bevatten polyetheen en worden zo gesealed. Oplossing? Wachten totdat de producenten voor biologisch afbreekbare materialen gaan kiezen en zelf genieten van losse thee.

 

theezeefje

In ieder geval vind ik heerlijk dat ik thee kan drinken van verse theeblaadjes zonder dat ik extra afval hoef te produceren. Wat je dan thuis nog wel nodig hebt is een theezeefje. Deze zijn verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille, Bol.com of Xenos. Gebruik een fijn zeefje voor fijne thee zoals rooibos. Voor grovere theeblaadjes (groene thee) zijn grovere theezeefjes weer geschikt.

 


Wist je dat iedere theesoort weer zijn eigen werking heeft op je lichaam?

Hierbij wat informatie over Rooibos en Groene thee. Natuurlijk zijn er veel meer theesoorten met een goede werking voor de gezondheid.

Kijk hier voor een compleet overzicht.

Rooibos thee

Bevat veel antioxidanten en mineralen zoals koper, ijzer, magnesium, calcium, zink en kalium.

Helpt tegen o.a. slapeloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid en hoofdpijn, eczeem, nierstenen, astma en ga zo maar door.
Lees ook het boek ‘Rooibosthee’.

 

Afbeeldingsresultaat voor groene theeGroene thee

Bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn.

Helpt bij het afvallen, helpt tegen hartkwalen, voorkomt bloedsuikerschommelingen, verlaagt de kans op kanker, verlaagt je cholesterol en ga zo maar door.
Lees ook het boek ‘heerlijk genieten van groene thee’.

 

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

7 gedachten over “Afvalvrij theedrinken”

 1. Ik heb een thee infuser gehad maar vond het een onding. Heel lastig om de thee er achteraf weer uit te halen. Gebruik al jaren met veel plezier een thee ei, en neem mijn potje mee naar de thee-winkel in de stad om afvalvrij nieuwe thee te kopen.

  1. Ja! Die ervaring had ik ook. Ik had de infuser gekocht om thee te kunnen zetten in een thermoskan, maar ben toch weer het tante betje gaan gebruiken alhoewel mijn vriend dat een ‘vies ding’ vindt…het werkt tenminste wel.

   1. Weet je wat goed werkt om ‘m schoon te krijgen? Na verloop van tijd geeft thee die aanslag- kleur. Oude tandenborstel en baking soda! Ff schrobben en hij glimt weer als nieuw!
    Thee ze!

 2. Wat dacht je van wat heet water met die polyethyleen doet,
  drink je antioxidanten thee rooibos en groene maar alsnog
  kunststof in je darmen zoook kunststof drinkbekers.
  Gewoon als vroeger alles bewaren in glas.

 3. Ik gebruik al jaren siliconen theezakjes navulbaar voor losse thee ( wibra 4 stuks 1.99) Ideaal in gebruik makkelijk te sluiten en af te wassen. Misschien nog een extra tip voor al de lezers van dit blog. Thee ei gaat met kinderhanden heel makkelijk kapot. En ze lusten in ons grote gezin graag losse thee, want het is veel lekkerder en verser van smaak

Laat hier je reactie achter!